Müşteride 1.5 milyonu aştı dikkatleri üstüne çekti
Sigortam.net CEO'su Serdar Dinçaslan, Türkiye’de direkt sigortacılığın gerçek anlamdaki tek örneği olduklarını belirterek: "Bu da pek çok şirketin elbette dikkatini çekiyor" dedi.
Yakup SAYAR
İSTANBUL - Ülkemizin ilk internet girişimlerinden biri olan Sigortam.net, 12 yılda 1.5 milyon müşteriye ulaştı. Sigortam.net CEO'su Serdar Dinçaslan, Türkiye’nin en büyük 20 sigorta şirketiyle çalışarak pek çok bireysel sigorta aracısı firma arasında önemli bir fark yarattıklarını söyledi. Dinçaslan, bugüne kadar yaptıkları ile birçok şirketin dikkatini çektiklerinin de altını çizdi.
Sigortam.net CEO'su Serdar Dinçaslan'la sigorta sektörünü ve Sigortam.net'in hedeflerini konuştuk. İlk yarısını geride bırakmaya hazırlandıkları 2013 yılına çok iyi başladıklarını söyleyen Dinçaslan, "Bütün hedeflerimizi tutturuyoruz, büyüme hızımız beklentilerimizle paralel. Satış hacmimiz büyürken personel sayımızı da bu büyümeye paralel olarak müşteri hizmet kalitemizi devam ettirecek şekilde artırıyoruz" dedi.
Hizmet verdikleri kanalda Sigortam.net'in pazar liderliğini sürdürdüğünü belirten Dinçaslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni projelere de imza atarak söz konusu pozisyonumuzu güçlendirmek istiyoruz. Bu yıl 12. yaş günümüzü hizmet sunduğumuz 1 milyon 500 bin bireysel müşteri sayısı ile kutladık. Sigortam.net 12 Soru 12 Ödül Facebook kampanyamızla da sosyal medyada daha aktif olmaya başladık. Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek ve bize daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla mevcut internet sitemiz, çağrı merkezimiz ve mobil sitemizin geliştirilmesi üzerine her yıl olduğu gibi, çalışmalarımız bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Yıl sonunda 2012’ye göre ciromuzda yüzde 50'lik bir büyüme planlıyoruz, şu ana kadar gördüğümüz tablo hedeflerimize ulaşacağımızı söylüyor. Bir kaç sene içinde, yılda bir kaç yüz milyon TL ciro yapabileceğimize inanıyoruz."
En büyük 20 sigorta şirketi ile çalışıyoruz
Hizmet verdikleri alanda rekabetin artmasının kendilerini pozitif anlamda kamçıladığını ifade eden Dinçaslan, "Müşterilerimize nasıl daha iyi hizmet veririz, nasıl daha fazla seçenek sunarız zaten sürekli gündemimizde olan konular, bu nedenle rekabet bizim için olumlu bir faktör çünkü bizi de kamçılıyor ve yeni birşeyler öğrenme ölçme şansı veriyor. Sigortam.net, teknolojik alt yapısına tam entegre edilmiş internet sitesi ile bugüne kadar alanında bir çok yeniliğe imza attı. Sigorta ihtiyacı olan herkes internet sitesi üzerinden sigorta şirketlerinin ürünlerini online olarak karşılaştırabiliyor; kasko ve trafik poliçelerini anında online olarak satın olarak alabiliyor. Bu özellikleri ile Sigortam.net ilk ve en büyük online sigorta hizmet sağlayıcısı konumunda. Türkiye’nin en büyük 20 sigorta şirketiyle çalışması ile de pek çok bireysel sigorta aracısı firma arasında önemli bir fark yaratmış durumda" diye konuştu.
Rekabet potansiyeli gösteriyor
[PAGE]
Rekabet potansiyeli gösteriyor
Rekabetin sektördeki potansiyelin doğal bir sonucu olduğunu belirten Serdar Dinçaslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz rekabetin sektörlerin gelişmesine olan olumlu etkisini, bir avantaj olarak görmekteyiz. Rakiplerin varlığı hem online sigorta sektörü bilinirliğinin artmasını sağlarken hem de sektörde bulunun şirketlerin her zaman daha iyi hizmet verebilmek için kendilerini geliştirmelerine sebep oluyor. Ayrıca yıllardır sigorta şirketlerinin farklı kanal yatırımlarına önem vermesi, teknolojik ve ürün yatırım isteğini daha çok oyuncu ile yapabilmek de bir avantaj."
Pek çok şirketin dikkatini çekiyoruz
Türkiye’de online sigortacılığın toplam sigorta pazarı içindeki payının, her yıl hızla büyüdüğünü ifade eden Serdar Dinçaslan, "Sigortam.net kurulurken Türkiye’de yaşayan kişilerin internet alışkanlıkları ve sigorta sektörüne olan bakış açıları dikkate alınarak kültürümüze özgü uygulama yapıldı. Yurtdışındaki benzer modelde hizmet veren şirketlerle hem sektörel hem de teknolojik gelişmeleri takip edebilmek adına iletişim halindeyiz. Ayrıca bir ILAB Holding yatırımı olarak diğer ILAB şirketleri olan Kariyer.net, Hangikredi, Cimri gibi şirketler ile de fikir alışverişi yapıyor yurt içi ve yurt dışı dijital pazarlama ve model konferanslarına da katılıyoruz. Sigortam.net hem dijital sigorta pazarlama ve kanal yönetiminde hem direkt satış/çağrı merkezi bazlı sigorta danışmanlığında Türkiye’deki ilk örnek bir çok şeyi ilk biz yaptık yapmaya da devam ediyoruz. Bünyemizde 200 üzeri çalışan ve bunları içinde azımsanamayacak bir 15+ yıldır sigortacılık yapan takım arkadaşlarımız var. Bankalarda ve sigorta sektöründe ciddi analiz , modelleme, ürün satış tecrübesi kazanmış bir ekibimiz var. Bu da bize hem dijital de hem direkt sigortacılıkta hem de ürün ve Türkiye sektör dinamiklerinde ciddi bir avantaj sağlıyor. Türkiye’de direkt sigortacılığın gerçek anlamdaki tek örneğiyiz ve bu da pek çok şirketin elbette dikkatini çekiyor"dedi.
2023'te yurtdışında da olacağız
Şirketin 2023 yılına yönelik hedeflerini sorduğumuz Dinçaslan, 2023 yılında sadece direkt sigortacılığın değil, tüm sigorta sektörü içindeki en güçlü oyunculardan biri olmayı hedeflerini belirterek: "Burada 2023’te olmak istediğimiz nokta sigorta deyince Türkiye’de bugün offline alım yapan müşterilerin de aklına ilk gelen mecra olmak ayrıca o noktada yurtdışında da faliyet göstermek istiyoruz."
Türkiye’de online ve telefonda sigortacılığın her geçen gün olması gereken yere emin adımlarla yaklaştığını söyleyen Serdar Dinçaslan, "İnternet artık insanlar tarafından sadece araştırma yapmaktan ziyade online alışveriş için de yaygın olarak kullanılıyor. Online sigortacılık sektörü önü açık ve gelişmeye çok müsait. Bu durum bizi geleceğe dair umutlandırıyor. Çok kısa sürede olmasa da dünya örneklerini yakalayacağımıza hatta daha da iyi noktalara varacağımıza inanıyoruz. Bugünün internet çocukları sigorta satın alacak güce ulaştıklarında biz pek çok sigorta şirketinden çok daha güçlü bir konuma geleceğiz. Bunu da İngiltere,Hollanda ve farklı Asya ülkelerinde hem online hem de direkt sigortacılığın hızla pazar payı kazanmasından rahat bir şekilde görüyoruz.Türkiye bugüne kadar daha yavaş gitmiş olsa da biz nerdeyse 7-8 milyon sigorta karşılaştırması yapılmış bir platform olarak devam ediyoruz. Son zamanlarda daha önce entegre çalışamadığımız şirketlerin de gittikçe daha ilgili olduğunu görüyoruz" dedi.
Müşterilerimizin çoğu 26 yaş üstünde
[PAGE]
Müşterilerimizin çoğu 26 yaş üstünde
Müşteri ve portföyü ve ürün tercihlerine değinen Serdar Dinçaslan, müşteri portföylerinin sigorta alıcıları ile internet kullanıcılarının kesişiminden oluştuğu bilgisini verererek şunları söyledi: "Üç ana branşta online teklif hizmet sunuyoruz. Bunlar, kasko, trafik ve sağlık sigortası. Otomobil sigortalarında 26 – 45 yaş arası, büyük şehirlerde yaşayan, çalışan erkekler müşterilerimizin %90’ını oluştururken; sağlık sigortasında alıcılarımız ağırlıklı olarak kadınlar. Yine 26 yaş üzerinde, yeni evlenmiş, evlenmeyi planlayan, çocuk yapmayı düşünen ya da yeni bebek dünyaya getirmiş kadınlar ağırlığımızı oluşturuyor."
İki kanallada farklı rekabet ediyoruz
Diğer satış kanallarıyla rekabetlerine değinen Serdar Dinçaslan, "Acenteler ve bankalar tabii ki rekebetimizdeki diğer kanallar. İkisiyle rekabet etme şekillerimiz farklı, bankalarla online ortamda rekabet ederken, acentelerle birebir ilişki yönetimi konusunda rekabet ediyoruz. Her iki konuda da kendimize güveniyor ve kendimizi her gün geliştiriyoruz. Bu nedenle rekabet bizim leyhimize ilerliyor. Bankalara karşı daha dinamik olmamızın avantajını kullanırken, acentelere karşı zaman ve mekansız hizmet verme faydasından yararlanıyoruz. Ayrıca müşteri şikayetlerini ciddiye alıyoruz, zaman zaman cebimizden maliyet karşılıyarak müşterilerimizin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Kanallar arasında bazı mevzuatsal farklılıkların zamanla azalması kanalları daha dinamik ve rekabetçi hale getirecektir" diye konuştu.
Sorunların önü kesilirse sektör hızla büyür
Sigorta sektörüne yönelik beklentilerini sorduğumuz Serdar Dinçaslan, sigorta sektörünün Türkiye’de potansiyeli çok yüksek ve henüz potansiyelinin çok kısıtlı kısmını kullanan bir sektör olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu potansiyeli gören yabancı yatırımcılar ülkemize gelmeye devam ediyor. Risk yönetimi ve müşteri beklenti ve ihtiyaçlarının analizi konularında gidilmesi gereken çok yol var. Diğer taraftan sigortalılık oranlarına bakıldığında zorunlu sigortalarda bile ciddi bir sigortasızlık oranı var. Devlet, sigorta bilincinin ve sigortalılığın artması konusunda ciddi adımlar atıyor, cezaları artırıyor. Bu tabii ki bir başlangıç, bilinçlendirme çalışmalarının daha da artırılması gerekiyor. Sigortacılık bilinci adına hem hükümetin, hem farklı birlik ve kurumların hem de sektörün birlikte daha büyük projeler yapması lazım. Bir de sistemi kötüye kullanan ve ödediği primlerin çok üstünden dürüst vatandaşın da primlerini hasar olarak alan gruplar hakkında şu an konuşulduğu üzere hızlı aksiyon alınmaya devam edilmesi lazım. Sigortacılık , bankacılık hatta vergi toplayan kurum olmak da benzer prensiplerle işliyor, birisi borcunu ödemezse herkesin kredi maliyeti veya vergisi artıyor ya da birileri sistemi kötüye kullanırsa (Trafik sigortalarındaki gibi) herkes daha çok prim ödemek zorunda kalıyor. Mevzuatsal düzenlemeler bu sorunların önünü kestikçe sektör daha hızlı büyümeye başlayacaktır."