Müşterilerimizin maliyetlerini düşürüp verimliliğini artırıyoruz
Xerox, su tüketimini 40 milyon litre azalttı; CO2 emisyonunu yüzde 31 düşürdü. Xerox, iş hedefleri ile çevre ve toplumsal sorumluluklarını bir arada nasıl yürüttüğünü açıklayan, 2011 yılı Küresel Vatandaşlık Raporu'nu yayınladı.
Didem ERYAR ÜNLÜ
İSTANBUL - Xerox, su tüketimini 40 milyon litre azalttı; CO2 emisyonunu yüzde 31 düşürdü. Xerox, iş hedefleri ile çevre ve toplumsal sorumluluklarını bir arada nasıl yürüttüğünü açıklayan, 2011 yılı Küresel Vatandaşlık Raporu'nu yayınladı.
Xerox dünya genelindeki organizasyonlarında, bir yılda harcadığı su oranını 40 milyon litreden fazla azalttı. Sera gazı emisyonunu da 2002'den bugüne yüzde 31 oranında düşürdü. Xerox'un 2006 yılından itibaren her yıl düzenli olarak duyurmaya başladığı Küresel Vatandaşlık Raporu, kurumun iş hedeflerini, sosyal sorumluluklarını, çevre politikalarını ve sürdürülebilirlik yaklaşımlarını ortaya koyuyor.
Xerox 2011 yılı küresel vatandaşlık raporunda, müşterilerine, Xerox'un kendisine ve dünyaya yarar sağlayan çalışmalarını örneklerle anlatıldı. 2011 yılı raporu, müşterilere destek, çalışma yerinin iyileştirilmesi, gezegenin korunması ve toplumun gelişimine katkı olmak üzere 4 ana başlıkta sunuldu.
Raporun içinde bulunan hissedarlara yönelik yazılan mektupta, Xerox Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ursula Burns; "Yeni Xerox, dünyamızı bulduğumuzdan daha iyi bir şekilde terk etmemiz için kurumlara yardımcı olmak ve gelecekte de varlıklarını sürdürecek organizasyonlar yaratmak için daha iyi bir şekilde donatıldı ve pozisyonlandı. Hizmetlerimizi, müşterilerimizin maliyetlerini azaltmaları, verimliliklerini ve müşteri memnuniyetlerini artırmaları, enerji tüketimlerini düşürmeleri, daha az kağıt kullanmaları ve sınıfının en iyisi çözümler üretmeleri için veriyoruz" yorumlarına bulunuyor.
Xerox'un 2011 Küresel Vatandaşlık Raporunda öne çıkan çalışmalar şöyle sıralanıyor:
* Xerox, dünya genelinde bir yılda su tüketim oranını da 40 milyon litreden fazla azalttı
* Sera gazı emisyonu 2009 yılına oranla yüzde 3, 2002 yılından bugüne yüzde 31 oranında azaltıldı.
* Üretim sürecinde doğan uçucu organiklerin emisyonu 2009 yılına oranla yüzde 16 azaltıldı
* Enerji tüketimi oranı 2002 yılından bugüne yüzde 22 düşürüldü. Haziran 2009'dan itibaren, 2010 yılı içerisinde piyasaya sürülen tüm Xerox ürünleri ENERGY STAR sertifikasına uygun olarak üretildi.
"Nerede olduğunuz kim olduğunuzu göstermez"
Xerox CEO'su Ursula Burns, Amerikan rüyasını gerçekleştiren kadın olaran tanınıyor.'Standard&Poors 100' sıralamasında yer bir şirketin başına gelmeye hak kazanan ilk Afro-Amerikalı kadın olarak tarihe geçmiş bir olan Burns'un bir diğer özelliği ise, 2009 yılında ABD Başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray'ın ulusal teknoloji eğitim programını şekillendirmek üzere seçilmiş olması. Manhattan'da fakir bir çocukluk geçiren Burns, diplomasını Columbia Üniversitesi'nden almayı başardı. Üniversitenin ardından ise tüm kariyeri Xerox'da geçti. Annesinden çok fazla etkilendiğini ifade eden Burns, onun "Nerede olduğunuz, kim olduğunuzu göstermez" sözünü asla aklından çıkarmadığını söylüyor.
Erkek egemen teknoloji sektöründe, Xerox gibi büyük bir grubu başarıyla yöneten Burns, CEO'luk konumunu yine bir kadından devraldı. CEO koltuğuna oturana kadar on sene boyunca Anne Mulcany ile birlikte çalışan Burns, her ikisinin çok farklı olmalarına rağmen her zaman çok iyi anlaştıklarını ifade ediyor.
Mulcany ve Burns, şirketin zor dönemlerini birlikte geçirdiler. 2000 yılında satışlarda yaşanan düşüş ve borsadaki değer kaybını ardından, Mulcany'nin 2001 yılında uygulamaya başladığı ekonomi planı işe yaradı. Burns'un yükselişi özellikle bu dönemde hız kazandı. 2007 yılından itibaren kariyer basamaklarındaki yükselişi iyice hızlanan Burns, 2009 yılında ise gurubun başına geldi. Xerox, 2009 yılında tarihinin en büyük satın alma işlemini gerçekleştirdi ve altı milyar dolar karşılığında ABD'nin önde gelen iş süreçleri yönetimi şirketi ACS'yi satın aldı. Xerox bugün 130 bini aşan çalışan sayısı ve 22 milyar dolara ulaşan satışları ile sektörünün lideri konumunda.
"Agresif bir insanım, hareket etmeyi severim" diyen Burns, Xerox'un hizmet sektöründeki büyümesini hızlandıracağını ifade ediyor. Her defasında eğitimin önemini vurgulayan Burns, "Çok sayıda insan eğitim alamıyor ve ekonomik kalkınmadan faydalanamıyor. Bunu iyileştirmemiz gerekli" diyor.
Ursula Burns'un bir süre önce Marketplace.org haber sitesinde yer alan söyleşisinde, şu yorumlarda bulunuyor:
* Öncelikle büyüme yolunda çok güçlü olduğumuz konular var. Bunlardan birisi markamız. İnsanlar bizim kim olduğumuzu biliyorlar ve bizi seviyorlar. Öte yandan çok güçlü bir inovasyon motoruna sahibiz. Bu şirketin tüm tarihi boyunca, sürekli olarak yeniliklere imza attık, zor teknik sorunlara çözüm yarattık. Bir diğer gücümüz heryerde var olmak oldu. Norveç, Finlanya, Rusya veya Avustralya'da Xerox'lu insanlara rastlarsınız. Dünyanın her yerinde müşterilerimizle birlikte yaşayan, çalışan ve hizmet sunan insanlarımız var.
* Yapmamız gereken iki şey var. Bunlardan birincisi Xerox'un sahip olduğu büyük marka olma gücünü korumaya devam etmek. Xerox'un güvenilirliğini, yaratıcılığını ve küreselliğini korumak.
* İnsanların en iyi performansı göstermelerini sağlamak için, onları herhengi birşeye zorlamamak; doğal hallerinin dışına çıkarmamak gerekli. Peki insanların nasıl olmaları gerekiyor? Öncelikle saygılı olmaları lazım. Kötü bir dil kullanmamaları lazım. Bazı konulara dair güçlü görüşlere sahip olmaları lazım. Haklı olduklarını ispatlayabildikleri zamanların, haksız oldukları zamanlardan daha fazla olması lazım. Bir odaya girdiğinizde söyleyecek sözlerinizin olması gerekir. Aksi taktirde gruba değer katmanız mümkün olmaz. Bu arada fikir sahibi olmak derkeb, "Siyahı seviyorum" veya "siyahı sevmiyorum" demeyi kastetmiyorum. "Bir sorunumuz var. Bu probleme yönelik benim görüşüm şunlardır. Benim deneyimlerim bana şunları öğretti.." gibi görüşleri kast ediyorum."
Dünyanın zirvesindeki ilk beş kadından birisi
Financial Times tarafından hazırlanan "Dünyanın Zirvesindeki 50 İşkadını" listesinde Ursula Burns ilk beş sırada yer alıyor. Financial Times tarafından hazırlanan listede seçimler, uluslararası iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan bir jüri tarafından yapılıyor. Jüride yer alan isimler ise şöyle; Ferdinando Beccalli-Falco (GE); Clara Furse (Nomura Bank International); Rachel Kyte (World Bank); Damien O'Brien (Egon Zehnder International); Marjorie Scardino (Pearson); Jacob Wallenberg (Investor) ve Nora Wu (PwC).
Adaylar performansları ve devamlılık kriterleri doğrultusunda değerlendiriliyorlar. Adayları değerlendirirken biyografileri, yönettikleri şirketlerin ciroları, çalışan sayısı, faaliyet gösterdiği sektörler, ülkeler ve rekabet alanları gibi faktörler de göz önüne alınıyor..
Jüri, bu yıl yalnızca ana şirketleri yöneten ve son bir yıldır yönetici pozisyonunda olan adayları değerlendirdi. Ayrıca şirketlerin 30 Haziran 2011 itibarıyla son üç yıllık performansı da liste kapsamında değerlendirildi.
Financial Times'ın listesinde bu sene ilk sırada yer alan isim Irene Rosenfeld (Kraft) oldu. "Dünyanın Zirvesindeki 50 İş Kadını" listesinde bu sene ikinci sırada yer alan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Güler Sabancı'nın ardından ise PepsiCo CEO’su Indra Nooyi; Xerox CEO’su Ursula Burns ve Avon Products CEO’su Andrea Jung ilk beşi oluşturdular.
Makine mühendisliğinden CEO’luğa
Ursula Burns, Xerox’un iş modelini güçlendiren aktivitelere öncülük ederek, şirketi daha rekabetçi duruma getiren kişilerden biri olarak tanınıyor. İzlemiş olduğu strateji ile Xerox’u finansal açıdan daha güçlü bir konuma getiren Ursula Burns, son üç senede 100’den fazla yeni ürünün piyasaya sunulmasını sağladı. 1980 yılında makine mühendisliği stajyeri olarak Xerox bünyesine katılan Burns, makine mühendisi olarak çalışmaya başladığı Xerox’ta, mühendislik ve yönetim alanında çeşitli görevler üstlendi. Xerox’un geçmiş yıllarda piyasaya çıkardığı birçok ürünün mühendislik çalışmalarının içinde yer aldı. 1992’den 2000 yılına kadar, Xerox ofis çözümleri alanında pek çok farklı birimi yöneten Burns, 2000 yılında, Xerox’un üretim, tedarik ve stratejik hizmetlerinden sorumlu Başkan Yardımcılığı’na; 2002’de ise global iş birimlerinin operasyonundan sorumlu başkanlığına atandı. 2007’den bu yana ise şirketin Dünya Başkanı olarak görevini sürdürüyor. 1958 New York doğumlu olan Burns, New York Polytechnic Enstitüsü Mühendislik
Sürdürülebilir orman yönetimi
•Xerox çevresel açıdan kağıt seçimine özen göstererek sürdürülebilir kağıt geri dönüşümünü geliştirmek, orman yönetim standartlarını yükseltmek ve ofislerin kağıda bağımlılığını azaltan ürünler ve hizmetler ortaya koymak için ortaklarıyla birlikte çalışmalara imza atıyor. Geri dönüşümlü kağıtlara ek olarak, sürdürülebilir orman yönetimi standartları ile uyumlu kağıtların kullanılıyor.
•Xerox, ürün tedarik zincirinden toksik maddelerin ve ağır metallerin kullanımını kaldırmayı hedefliyor. 1991 yılından bu yana, üretim nedeniyle havayı kirleten toksik maddelerin miktarı yüzde 95 oranında azaltıldı.
•Xerox müşterileri, Xerox Green World Alliance kapsamında kartuş ve mürekkep konteynırlarını geri dönüşüm için iade ediyorlar. Her yıl 2.2 milyon kartuş ve konteynır iadesi gerçekleşiyor. Bu atıkların geri dönüşümü sağlanıyor. Katı mürekkep renkli baskı teknolojisi sayesinde, baskıdan kaynaklanan atık, renkli lazer printerlara oranla yüzde 90 azalıyor.