Nakliyede özür sonrası 'Hayfa Limanı' umudu
Suriye'deki olaylar nedeniyle Ortadoğu'ya en önemli çıkış kapısını kaybeden nakliyeciye, İsrail'in 'özür'ü umut oldu. Nakliyeciler, Suriye'yi bypass etmek için Hayfa Limanı'nı kullanmayı planlıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Aysel YÜCEL
İSTANBUL - Uluslararası taşımacılık yapan Türk nakliye firmaları, ülkede yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle giremedikleri Suriye'ye, İsrail'in özrü sonrası yeni bir alternatif buldu. İsrail ile olan gerginliğin azalması, taşımacılarda 'Hayfa Limanı üzerinden Ortadoğu ülkelerine açılabiliriz' fikrini doğurdu. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Hayfa Limanı'na Ro-Ro hattı açılması için çalışmalara başladıkları bilgisini verdi. Nuhoğlu, taşıma yapılmasının iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri de kuvvetlendireceğini söyledi.
En çok Hataylı nakliyeciyi sevindirecek
Yaklaşık iki yıl önce Suriye'de başlayan iç savaş, nakliye sektörüne büyük darbe vurmuştu. Avrupa'daki kriz sonrası Ortadoğu'ya açılan ve kısa sürede bu yöndeki taşımalarını yüzde 300 artıran Türk nakliyecisi, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle bu pazardaki büyümesini sürdüremedi. En büyük sıkıntıyı ise Hataylı nakliyeciler yaşadı. Tüm taşımalarını Suriye üzerinden yapan Hataylı nakliyecilerin bir çoğu kapanma noktasına geldi. TIR'lar park alanlarına çekildi, yüzlerce kişi işten çıkarıldı. Hükümetin devreye girmesi ile Mersin ve İskenderun'dan Mısır'a Ro-Ro hatları açıldı, uluslararası karayolu taşımacılarının Suriye'yi deniz yoluyla bypass etmesi sağlandı. Yeni hatlar Hatay, Mersin ve İskenderun'daki nakliyecileri kapanmaktan kurtarsa da ihtiyaçlarını karşılamaya yetmedi. Bir kısmı Batı'ya taşımacılık yapmaya başladı. Ancak burada da kapasite fazlalığı oluştu ve navlunlar düştü. Ayrıca firmalar, bu hatta taşıma yapan mevcut nakliyecilerle rekabet edemedi. UND yetkilileri, sektörün sıkıntısını giderecek yeni yollar arıyor.
Ro-Ro'culara performans artırın çağrısı
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Suriye'ye alternatif olarak biri Mersin diğeri İskenderun'da olmak üzere iki şirket tarafından Mısır'a açılan Ro-Ro hatlarınnın nakliyeciyi rahatlattığını ancak, beklentileri tam olarak karşılayamadığını dile getirdi. Nuhoğlu, "Ro-Ro hizmetinin performansından nakliyecimiz memnun değil. Hatların
iyileştirilmesine acil ihtiyaç var, hizmet kalitelerinin artması şart" dedi. Ro-Ro şirketlerinin daha iyi bir sistem oturtması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu, "Şirketlerin planlama konusunda eksikleri var. Süveyş Kanalı'nın aşılması, Sina Çölü'nden nasıl konvoy yapılacağı, karşıdan hangi Ro- Ro'ların karşılayacağı gibi konular iyi planlanmalı" dedi. Nuhoğlu, Ro-Ro'ların performanslarının ve hizmet kalitelerinin artırılmasının yanı sıra sefer sayılarının da artırılması gerektiğine dikkat çekti. UND olarak bu iki Ro-Ro şirketinin performanslarını düzeltmeleri için ihtiyaç analizleri yaptıklarını aktaran Nuhoğlu, "Bir taraftan da bu hattın devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Suriye'deki olaylar sürüyor. Bu alternatif hatların devamı şart" dedi.
'Taşımacılığın başlaması ilişkileri güçlendirir'
Mevcut hatların yanında farklı çözümler de aradıklarını anlatan Nuhoğlu, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin nakliyecileri mutlu ettiği gibi umutlandırdığını söyledi. Hayfa Limanı üzerinden taşıma yapmak için araştırmalara başladıklarını kaydeden Nuhoğlu, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "İsrail ile yaşanan bu olumlu gelişmelerden dolayı İsrail'in Hayfa Limanı'nı çok sık kullanabiliriz ve bizim için önemli bir liman olabilir. Hayfa Limanı'ndan Ürdün'e, Ürdün'den de Türkiye'ye geri mal taşınabilir. Hayfa Limanı bizim için bir aktarma limanı olabilir. Hayfa Limanı ile Türk limanları arasında nasıl bir Ro-Ro hizmeti başlatılabileceğinin analizlerini yapıyoruz. Şu anda bir süreç haritası hazırlıyoruz. Ben bu konuda umutluyum. İki ülke arasında taşıma yapılması ekonomiyi canlandırır, barış getirir ve ilişkileri geliştirir."
'Mısır ile kara anlaşması sorunu yüzde 50 çözer'
Mısır'a yönelik mevcut Ro-Ro hatlarının yanı sıra bu ülke ile karayolu anlaşmasının da mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Nuhoğlu, "Mısır ile kara ulaştırması anlaşması yapılırsa şu andaki mevcut problemlerin yüzde 50'si çözülür. Özellikle Ürdün ve Afrika'ya taşıma yapan Mersin ve Hataylı arkadaşlarımız için. Bu konuda buradaki yetkililerle sürekli konuşuyoruz. Geçen hafta Mısır heyeti buradaydı. Onlarla da konuşuyoruz. Fakat bu tür anlaşmaları yapmak zaman alıyor."