Ne olacak bu kayısının hali?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL

Daha geçtiğimiz Haziran ayında bizleri mutlu eden veriler ışığında kayısı sektöründe artış yaşandığı haberlerini verirken, Ağustos ayına baktığımızda iki ay önceki kadar mutlu edici tabloları göremiyoruz. 2009 Haziran ayında 5,25 TL'ye kadar fiyatı yükselen kayısıya bugün baktığımızda, 'Ne olacak bu kayısının durumu' diyoruz. Kayısının kalitesine göre fiyatları değişiyor. Şu anda 1.50 TL'ye kadar gerileyen rakamları görünce bu durumun nasıl düzeleceğini düşünmeden edemiyoruz. Hatırlatmak gerekir ki kuru kayısı ihracatında Mayıs ayından itibaren devam eden artış, Ağustos 2009 ayında, bir önceki sezonun aynı dönemine göre gerileyerek, 9 bin 496 ton olarak gerçekleşti. 2008 döneminde ise 11 bin 354 ton kuru kayısı ihraç edilmişti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu'ndan aldığımız bilgilere göre Ağustos ayında kayısı satışlarında istenilen seviyeye gelinmediğini, geçen yıl ki satış fiyatlarının daha tatmin edici olduğunu ama geçtiğimiz aylarda bu rakamların görülmediğini öğreniyoruz. Kalaycıoğlu, üreticilerin ihtiyaçları olduğu kadar ürün satmalarını, geriye kalan ürünlerini bekletmelerini istiyor. Bu bekletiş, haklı bir gerekçedir. Dışa bağımlı olduğumuz bir piyasa mevcuttur. Pazarda mal artışı olursa fiyatta o kadar aşağı çekilecektir. Bu da istenilen bir durum değildir. Malatya'nın çabası ve umudu, kayısının her geçen gün değer kazanmasıdır. Ancak bu değerin yerini bulması için profesyonel bir ekibin iyi odaklanarak çalışması gerek. Bu, sadece birkaç kişinin çaba sarf etmesi ile gerçekleşecek bir durum değil. Herkes üzerine düşeni en iyi şekilde yapmalıdır. Birlik kurulması gerekiyorsa profesyonel bir ekiple kurulmalı, dernek kurulması gerekiyorsa alanında uzman kişilerin desteği ile kurulmalıdır.

Gerçi daha önceden bir birlik vardı ama yaşatılamadı. İşte bu nedenle eğer yeni bir birlik girişiminde bulunulacaksa bu daha sağlam temeller üzerine kurulmalı, profesyonel kişiler mutlaka bu oluşum içinde yer almalıdır. Dünyaca ünlü bir ürün, dünya piyasalarının yüzde 80'ini karşılayan bir il olarak artık bir şeyleri değiştirme zamanının geldiğini düşünüyorum. Malatya'da kayısı piyasasının döndüğü Şire Pazarı isimli yerler vardır. Oradaki insanları ziyarete gidip de mevcut durumu gördüğümde, bu duyarsızlık ne zaman bitecek diye düşünmeden edemiyorum. Pazardaki insanlarımızla yaptığımız sohbetlerde, beklentilerini dile getiriyorlar. Bunlar çok haklı beklentiler olabilir ama biraz da sorunları kendimizde aramamız ve çözüme katkıda bulunmamız gerekmiyor mu acaba? Herkes payına düşeni hakkıyla yaparsa sorun kalır mı diye sorarım kayısı ihracatçılarına…