Neden barikatların üzerine çıktım?
CHP'li Özgündüz: Araya sıkışan insanların, güvenli bölgeye geçmesi için orada bir yol arıyordum.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, dünkü "Ergenekon" davası duruşmasında, barikatların üzerine çıkarak, desteğe gelen vatandaşları yönlendirdiğine yönelik iddianın "düzmece" olduğunu, araya sıkışanların, güvenli bölgeye geçmesi için orada bir yol aradığını savundu.
Özgündüz, "Ergenekon" davası duruşmasında basına yansıyan görüntülere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
"Vatandaşa karşı uygulanan şiddet, baskı, orantısız gücün daha vahim olaylara yol açmasını önlediklerini" öne süren Özgündüz, vatandaşı teskin ettiğini, bunların kamera kayıtlarında da bulunduğunu ifade etti.
Özgündüz, olayı şöyle anlattı:
"Ancak bir televizyon kanalı, olayın sadece bir kısmını veriyor. Duruşma salonundayken, dışarıda polisin gaz ve suyla, vatandaşa müdahale ettiği haberinin gelmesi üzerine dışarı çıktım. Bariyerler arasına sıkışan, kucağında bebeği olanlar, yaşlı kadınlar, hasta insanlar çığlık çığlığa 'ölüyoruz' diye bağırıyorlardı. Döndüm arka tarafa, yeni yapılan duruşma salonunun yan tarafında otopark var, oranın boş olduğunu gördüm. Yerde sıkışan insanların o alana gelmesi için, orada gruba rehberlik edenlere 'buradan gelin' diyorum. Haberi bütünüyle verirsin, kamuoyu değerlendirir. Bir kısmını verdiğin zaman bu tür sorunlar çıkıyor. Oradaki olay, budur. Benim grubu yönlendirip, barikatları yıktırdığım iddiası tamamen yalan, düzmecedir. O aşamada, zaten barikatlar yıkılmıştı. Ben araya sıkışan insanların, güvenli bölgeye geçmesi için orada bir yol arıyorum."
"Tutanağı Bakanlar Kurulu'na kim gönderdi?"
Özgündüz, bugüne kadar yüzlerce duruşma olmasına rağmen niye olay çıkmadığını sordu. Özgündüz, gazetecilerin ve milletvekillerinin duruşma salonunda, kürsüye göre sağ tarafta, kendilerine ayrılan yerde oturduğunu ancak hakimin dünkü duruşmada bu kısmı boş bıraktığını belirtti.
Duruşmaya ara verildiğini, jandarmanın 14.30'da olaylara ilişkin tutanak tuttuğunu ifade eden Özgündüz, "15.30'da Bakanlar Kurulu toplandı. Bu tutanağı, Bakanlar Kurulu'na kim gönderdi, niye gönderdi?" sorularını yöneltti. Özgündüz, "Olaylarla ilgili jandarma tutanağını tutar, mahkeme başkanına verir. Mahkeme başkanı suç unsuru görüyorsa, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur. Mahkemenin görevidir. Duruşma salonundaki olaylarla ilgili jandarma tarafından tutulan tutanağın, Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi, yargıya müdahalenin çok açık göstergesidir. Demek ki Hükümet ile Silivri mahkemeleri koordineli çalışıyor. Demek ki tedbirler, Hükümet'in bilgisi dahilinde alınmış" diye konuştu.
Özgündüz, soruşturmadan korkmadıklarını, kanuna aykırı hiçbir eylemlerinin olmadığını savundu. Dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediklerini kaydeden Özgündüz, dokunulmazlıkların kaldırılması için olumlu oy kullanacaklarını, sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.