Nevruz Bayramı halaylarla kutlandı

Nevruz Bayramı yurdun çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle kutlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Nevruz Bayramı yurdun çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle kutlandı. Nevruz, Başkent'te Kolej Kavşağı'nda düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Aralarında BDP ve bazı siyasi parti üyeleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu grup, Sıhhiye Toros Sokak'ta bir araya geldi. Buradan Türkçe ve Kürtçe sloganlar atarak Kolej Kavşağı'na yürüyen grup, Kurtuluş Parkı'ndaki polis kontrolünün ardından kendileri için ayrılan alana alındı.

Burada etkinliği düzenleyenler tarafından hazırlanan ortak metin Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. Grupta ellerinde sarı, kırmızı ve yeşil renkli bezler bulunan bazı kişilerin ve çocukların, terör örgütü elebaşı lehine sloganlar attıkları gözlendi.

Konuşmaların ardından Kürtçe şarkılar söylendi, Nevruz ateşi yakıldı. Gruptakilerden bazıları ateşin üzerinden atladı.

En geniş katılımlı kutlamalar ise Diyarbakır ve İstanbul'da. Diyarbakı'da Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda gerçekleştirilen etkinliğe katılacak vatandaşlar, şehrin 16 noktasından Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli özel firmalara ait araçlarla ücretsiz olarak getirildi.

İstanbul Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen kutlama için gelenler, 3 ayrı  arama noktasından alana alınmaya başladı.

5 bin yıllık bayram

Farklı adlarla 5 bin yıldan bu yana kutlanan "nevruz", kültürel miras yoluyla günümüze kadar ulaşan, Türk dünyasının millet bağını güçlendiren en önemli bayramlardan biri olarak kabul ediliyor.

Dünyadaki birçok toplulukta farklı inanışlarda ve farklı isimler altında şenliklere konu olan dünyanın en eski bayramı "Nevruz", Avrasya'nın geniş coğrafyasında yaşayan halklarda

baharın müjdecisi ve "yeni gün" olarak biliniyor. Yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı ve dostluğu simgeleyen Nevruz, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan'da Milli Bayram olarak kutlanıyor.

     

Cumhurbaşkanı Gül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Etnik kökeni, dili, inancı ve siyasi görüşü ne olursa olsun herkes, bu ülkenin ayrılmaz ve eşit vatandaşlarıdır. Bütün renkleri ve dokularıyla, bütün zenginlikleriyle bu memleket hepimizindir. Bu bilinçle, sahip olduğumuz birikimin en iyi şekilde korunması ve yarınlara aktarılması hususunda hepimize büyük sorumluluk düşmektedir"

dedi.

     

TBMM Başkanı Şahin

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, toplumsal barış ve kardeşliğin pekiştirilmesine katkı sağlayan Nevruzun, ayrışmanın değil bütünleşmenin, kutuplaşmanın değil sevgiyle kucaklaşmanın

kaynağı olduğunu belirtti.

        

Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nevruz'un herkesin kardeş olduğunu, herkesin aynı kökten, aynı ruhtan geldiğini hatırlattığını belirterek, "Onun için bu anlamlı günü bütün milletimizle el ele, gönül gönüle vererek kutlayacağız. Birbirimize sımsıkı kenetlenecek, bütün unsurlarımızla, bütün farklılıklarımızla bu toprağın, bu vatanın asli unsuru olduğunu bilerek birbirimizi bağrımıza basacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir