Nevruz Bayramı kutlandı

Nevruz kutlamaları kapsamında Kazlıçeşme'de düzenlenen açık hava toplantısı başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında Zeytinburnu'nda düzenlenen açık hava toplantısı sona erdi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen açık hava toplantısına katılmak üzere gelenler, etrafı barikatlarla çevrilen Kazlıçeşme Meydanı'na oluşturulan 3 ayrı arama noktasından geçerek giriş yaptılar.

Aramalar sırasında noktalarda görevli polis memurlarıyla içeri girmek isteyen bazı kişiler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandığı görüldü.

Miting alanı dışında da emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

Bu arada, miting alanına gelen bazı kişilerin, ellerinde terör örgütünü simgeleyen bez parçaları taşıdıkları, cezaevindeki terör örgütü elebaşısı lehine slogan attıkları da izlendi.

Bazı yollar trafiğe kapalı olacak

İstanbul'da Kazlıçeşme Meydanı'nda bugün gerçekleştirilecek Nevruz kutlamaları dolayısıyla bazı cadde, sokak ve noktalar araç trafiğine kapatılacak.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bugün 10.00-17.00 saatleri arasında Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılacak toplantı nedeniyle saat 07.30'dan itibaren bazı yollarda trafik geçişine izin verilmeyecek.

Buna göre, Onuncuyıl Caddesi (Sahil kuzey güney girişleri ve Belgratkapı arası), Zeytinburnu Varyanttan Zeytinburnu'na giriş, Taşhanlar Varyanttan Zeytinburnu Abay Caddesi girişi, Zeytinburnu Önleyici Hizmetler Ekipler Amirliği önünden geçen Abaya Caddesi ve Zakir Başı sokak, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi önü, Balıklı Rum Hastanesi önü, Kazlıçeşme Pazar önü (Muammer Aksoy Caddesi) trafiğe kapatılacak.

Gerektiğinde Mevlana Kapı Kavşağı sahil istikameti, Yenikapı istikameti, Galeria ilerisi Zeytinburnu Köprüsü ve Samatya Işıklar Ataköy istikameti ve ihtiyaç duyulması durumunda Zeytinburnu İlçesi Kazlıçeşme mevkisi ve çevresindeki yollar verilecek talimatlar doğrultusunda trafiğe kapatılacak.

Sürücülere Emine Erkul Caddesi ve Emine Erkul Caddesinden E-5'e katılımı, Yeni Kapı Mustafa Kemal Paşa Bulvarından Atatürk Bulvarı, Vatan Caddesine ve Millet Caddesine katılımı, Topkapı'dan E-5 güney-kuzey katılımı tercih etmeleri önerildi.

Kriz merkezi kuruldu

İstanbul'daki Nevruz kutlamaları çerçevesinde Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında kriz merkezi kuruldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde Vali Yardımcısı Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet ve jandarma yetkilileri ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri yer alıyor.

Kriz merkezinde, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı ve diğer hassas noktalardan kameralar aracılığıyla elde edilen görüntüler incelenebilecek, duruma göre alınacak önlemlerin koordinasyonu sağlanacak.

Bu arada, Zeytinburnu Gazi İlköğretim Okulu bahçesinde, bir grup jandarma ekibi de teyakkuz halinde bekletiliyor.

Güler: Nevruzun barışı getirmesini diliyorum

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Valiliği'nce Topkapı'daki Türk Dünyası Kültür Parkı'nda düzenlenen "Nevruz Şöleni"nde yaptığı konuşmada, tarihin derinliklerinden akıp gelen Nevruz kültürünün, sonraki nesillere de aynı coşkuyla akıp gideceğini ifade etti.

"Nevruz diriliği, dirliği, birliği, kardeşçe yaşama bilincini ve geleceğe umudu simgeliyor" diyen Güler, "Güzel günlerin habercisi olarak kabul edilen Nevruz'un barış, kardeşlik ve umut getirmesini, yaşama sevincimizi artırmasını diliyorum" diye konuştu.

Güler, kardeşlik, hoşgörü ve sevgiyle yoğrulan bu topraklarda, Türk milletinin büyük zorluklara göğüs gererek yaşadığı acıların üstesinden geldiğini ve sahip olduğu yüce değerleri yüzyıllar boyunca koruduğunu kaydetti.

Türkiye'nin farklı inançlara, dillere, etnik köken ve kültürlere sahip insanların bir arada huzur içinde yaşadığı, farklı sosyolojik gerçekleri ve gelenekleri bünyesinde barındıran büyük bir ülke olduğunu ifade eden Güler, 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un da farklı din ve kültürleri saygıyla kucaklayıp harmanlayarak barındıran bir kent olduğunu vurguladı.

Güler, "Farklılıklarımız ve çeşitliliklerimiz ülkemizin ve İstanbul'un en büyük zenginliğidir. Dolayısıyla herkes kendi gelenekleri çerçevesinde bu coşkuyu aynı şekilde yaşayacaktır ve yaşamalıdır. Milletimiz zenginliklerimize her zaman sahip çıkmıştır. Her Türk vatandaşının etnik kökeni, dili, inancı ve siyasi görüşü ne olursa olsun bu milletin ayrılmaz ve eşit bir parçası olduğunun bilinciyle yarına güvenle yürümelidir" dedi.

Edirne

Edirne'de, Trakya Üniversitesi Ayşe Kadın Yerleşkesi'ndeki etkinliğe katılan Rektör Vekili Prof. Dr. Timur Kırgız, toprağın uyandığı gün kavramıyla özdeşleşen nevruzun, baharın başlangıcı olduğunu söyledi. Baharın başlangıcının, hem insanın hem de doğadaki tüm canlıların kıpırdanışı ve tazelenmesi olduğunu ifade eden Kırgız, nevruz geleneğinin, yüzyıllardan beri pek çok folklorik unsuru özünde taşıyarak, halk arasında devam edip günümüze kadar ulaştığını belirtti.

Halk oyunu gösterileri ve konserin ardından kutlamalara katılan yöneticiler ve üniversite öğrencileri ateşin üzerinden atladı.

Ardahan

Ardahan'da, Kongre Caddesi'ndeki PTT Ardahan Müdürlüğü binası önündeki törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Mor, nevruzun baharın gelişini haber veren bir bayram olduğunu belirterek, ''Nevruz ateşi, insanımızı tüm varlığına sevincine ortak ederek yanan bir şükür ateşidir. Bu ateş hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımları binlerce gönülde tutuşarak, ortak kültür ocağında binlerce kez yanmaya devam edecek'' dedi.

Daha sonra nevruz ateşi yakılarak üzerinden atlandı ayrıca demir dövülerek, yumurtalar tokuşturuldu. Tören, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerin verilmesiyle son buldu.

Törene, Vali Mustafa Tekmen, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve vatandaşlar katıldı.

Bingöl

Bingöl'de, Şehir Stadındaki törende konuşan Bingöl Lisesi Tarih Öğretmeni Fırat Atan, 21 Martın baharın ve tabiatın canlanışını ifade eden yeni gün anlamına geldiğini söyledi.

Nevruzu şiddet aracı olarak görmenin bayram ruhuna aykırı olduğunu belirten Atan, ''Nevruz geleneği toplumdan topluma kültürel farklılıkların, inançların etkisiyle farklı şekillerde kutlanabilmektedir. Özünde aynı mana ve güzellikleri ifade eden bu günü dar çerçevede alarak çeşitli ideolojilere ve emellere alet ederek, şiddet aracı olarak benimsemek Nevruz Bayramı'nın ruhuna aykırı olacaktır'' dedi.

Vali Vekili Ahmet Odabaş, Garnizon Komutanı Vekili Jandarma Yarbay Selman Kömürcü ve Belediye Başkanı Serdar Atalay ile İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu nevruz ateşini yakarak, üzerinden atladılar. Tören, halk oyunu gösterisi ve konserleriyle sona erdi.

Kayseri

Kayseri Valiliği ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) iş birliğiyle Sabancı Kültür Sitesi önünde düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Nevruz ateşinin yakılmasıyla birlikte, Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Taymuş ile öğrenciler, ateşin üzerinden atladı. Etkinlikte ayrıca demir de dövüldü.

Nevruz Bayramı dolayısıyla düzenlenen halı saha futbol turnuvasında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesinin ardından, halk oyunları ve bayrak gösterileri yapıldı. Daha sonra, Türkmen, Kırgız, Kazak, Ahıskalı, Afgan ve Bulgar öğrencilerin yaptıkları yöresel yemekler davetlilere ikram edildi.

Yozgat

Yozgat'ta, Cumhuriyet Meydanı'nda Ayyıldız Derneğince düzenlenen etkinlikte konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından nevruz ateşi yakıldı, ateşin üzerinden önce AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer ve partililer, daha sonra da törene katılanlar atladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir