New York Filarmoni Avrupa turnesine İzmir'den başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Klasik müzik dünyasının en eski ve prestijli orkestralarından New York Filarmoni, 16 günde 9 kenti kapsayan Avrupa turnesine bu akşam İzmir'de vereceği konserle başlayacak.
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Festivali'nin özel konseri için kente konuk olan orkestranın müzik direktörü ve şefi Alan Gilbert, Swiss Otel'de düzenlenen basın toplantısında, orkestra olarak ilk kez İzmir'de bulunmaktan ve 20 yıl aradan sonra İstanbul'a konuk olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Türkiye'ye ilk kez geldiğini ve çok sıcak karşılandığını ifade eden Gilbert, seyirciyle ilk kez buluştukları tüm konserlerde büyük heyecan duyduklarını dile getirerek, "Orkestra olarak, ilk kez İzmir seyircisinin karşısına çıkacak olmaktan mutluluk ve heyecan duyuyoruz" dedi.
Yenilikçi yaklaşımlarıyla müzik eleştirmenlerinden övgü alan ve orkestra ile kontratı 2017 yılına kadar uzatılan Gilbert, 171 yıllık geçmişe sahip orkestradaki görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını, bir yandan orkestranın tarihi değerlerine sahip çıkarken, diğer yandan da New York Filarmoni'yi daha ileri götürecek adımları atmak için planlar yaptıklarını ifade etti.
Gilbert, orkestrada keman sanatçısı olarak annesinin de görev yaptığının hatırlatılması ve "Çalarken patron kim?" sorusunun yöneltilmesi üzerine, "Bazı soruların yanıtlanmaması daha iyi" yanıtını verdi.
New York Filarmoni İcra Direktörü Matthew Van Besien de davet için İKSEV'e teşekkür ederek, köklü geçmişe sahip bir orkestranın üyeleri olarak, gittikleri her kentte kendilerini New York'un tanıtım elçileri olarak gördüklerini belirtti.
İzmir'den, kentin güzel havası ve tarihinden çok etkilendiklerini ifade eden Van Besien, "İzmir, Avrupa turnemize başlamak için mükemmel bir seçim oldu" dedi.
Türkiye'nin son yıllarda ekonomik ve kültürel gelişimiyle dikkati çektiğini, İzmir'in EXPO 2020 adayı olduğunu dile getiren Van Besien, başarılar dilediği İzmir'in EXPO'yu kazanmasından mutluluk duyacaklarını kaydetti.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) bu akşam verilecek konserin solistliğini üstlenen piyanist Emmanuel Ax da iki yıl önce eşiyle İstanbul'a geldiklerini, dün ve bugün gördüklerinden sonra İzmir'e "aşık olduğunu" belirterek, "Burada uzun süre kalmak istiyorum" dedi.
Biletleri haftalar öncesinden tükenen New York Filarmoni konserinde, AASSM'nin önünde kurulacak dev ekran ve özel ses sistemiyle, bilet bulamayanların da konseri dinlemelerine olanak sağlanacak.
İki bölümden oluşan konserin ilk bölümünde solist Ax, Mozart'ın 25. piyano konçertosunu çalacak, konserin ikinci bölümünde ise orkestra Bruckner'in 3. senfonisini yorumlayacak.