New York'ta "ağaç" turizmi

New York'ta Rockefeller iş merkezi önündeki Noel ağacına turistler akın etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK  - Sandy kasırgası ile ekonomisi sarsılan ve 30 milyar doların üzerinde zarar açıklayan New York'ta kış sezonu canlılığı yaşanıyor.
Noel ve yılbaşı sezonunun gelmesi ile birlikte afet izlerinin üzerini tamamen kapatan New York, soğuk havaya rağmen yerli ve yabancı turistlerin en gözde şehri olurken, Manhattan'da bulunan Rockefeller binasının önüne yerleştirilen dünyaca ünlü Noel ağacı bu yıl da en gözde mekanlar arasında.
Dünyanın en ünlü Noel ağacı, Manhattan'nın ünlü gökdelenlerinden Rockefeller binası önündeki yerini alır almaz yerli ve yabancı turistler, ışıklarla süslenmiş ağaç önünde hatıra fotoğrafı çektirmek için sıra oluşturdu.
Yaklaşık 22,5 metre boyundaki ağaç, Ocak ayına kadar ziyarete açık kalırken, turistlerin ziyaret edilecek yerler listesindeki yerini hiç kaybetmiyor.
Çam ağacının önünde sezonluk açılan buz pateni pisti ise mekanın görselliğini artıran en önemli etken.
 
Rockefeller iş merkezi ve Noel ağacı, ek iş yapanlar için ekmek kapısı
 
New York'un kış aylarında en çok turist çeken mekanı olan Rockefeller iş merkezi, özellikle Noel ağacının yerini almasıyla birlikte, binlerce kişiye ek gelir kapısı oluyor.
Binanın önündeki çam ağacı ve buz pateni pistini gören en güzel açıdan fotoğraf çektirmek isteyenler, bu alanları bina sahibinden geçici olarak parsellemiş olan fotoğrafçılara para ödemek zorunda kalıyor.
Kompleksin meşhur 5. cadde köşesini tutan seyyar ressamlar ise kişi başı 5 dolar ve üzerine bahşiş karşılığında turistlerin Rockefeller ve Noel ağacı önünde portrelerini çizerken, köşe başlarında bekleyen at arabaları ve bisikletçiler, turistlere meşhur iş merkezinin etrafında tur attırmak için sıra bekliyor.
 
Buhran döneminde de 225 bin kişiye iş kapısı olmuştu
 
Toplamda 19 ayrı binadan oluşan Rockefeller iş merkezi, yapıldığı yıllarda hatırı sayılır bir işçiye ekmek kapısı olmuş.
1931-40 yılları arasında ilk 14 binası yapılan merkez, ABD tarihinin en büyük ekonomik buhranın yaşandığı 30'lu yıllarda tam 225 bin kişiye iş olanağı sağlaması ile ülke ekonomisi için tarihi bir misyon kazanmış.
New York'ta sanatın kalbi Broadway'in en büyük müzikallerinin sahnelendiği "Radio City Music Hall" binasını da bünyesinde barındıran iş merkezi, dünya petrol devi ve yaşadığı dönemde Amerika'nın en zengin adamı olarak bilinen John Davison Rockefeller'e ait.
Chicago Üniversitesinin en yüksek binası olan Rockefeller Kathedrali ile Manhattan adasının ve Gotik mimarinin en görkemli kiliselerinden olan "Riverside Church"ün yanında, New York Modern Sanatlar Müzesi, One Chase Manhattan Plaza ve Lincoln Center gibi dünyaca ünlü birçok sanat ve ticaret merkezlerinin de büyük ölçüde finansmanları arasında yer alan Rockefeller ailesi, Amerika'nın endüstriden siyasete kadar her alanında büyük rol oynamış üyelere sahip.