Nezih Demirkent'i saygı ve özlemle andık

DÜNYA'nın kurucusu, Türk basınının duayeni, Anadolu iş dünyasının sesi Nezih Demirkent ölümünün 11. yılında Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabri başında ailesi, DÜNYA Gazetesi çalışanları, dostları ve gazeteci arkadaşları tarafından saygı ve özlemle anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Gazeteniz DÜNYA'nın kurucusu ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin eski başkanlarından Nezih Demirkent, vefatının 11. yılında Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Anma törenine, DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç'in yanı sıra DÜNYA çalışanları, gazeteci arkadaşları ve dostları katıldı. 
Anma töreninde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, şunları söyledi: "Ustamız, ağabeyimiz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Nezih Demirkent'i aramızdan ayrılışının 11'inci yılında mezarı başında saygı ve özlemle anıyoruz. Nezih Ağabey hem gazeteci hem de spor adamı kimliğiyle önemli katkılarda bulunmuş, bu nedenle de boşluğu doldurulamamıştır. Gazeteciliğin meslek ilkeleri dikkate alınarak yapılmasında gazeteci olarak uygulamalarıyla, yazar olarak da uyarı ve yol gösterici yaklaşımıyla örnek bir yöneticilik sergilemiştir. Özellikle DÜNYA Gazetesi'nin sahip ve yöneticiliğini üstlenmesiyle ekonomik gazeteciliğine yeni bir ruh ve derinlik kazandırması kendisini unutulmazlar arasına sokmuştur. Spor gazeteciliği yönüyle de Türk sporuna önemli hizmetler yapmıştır. Türkiye Olimpiyat Komitesi yönetimindeki çalışmaları ile de olimpizm ilkesinin ülkemizde yaygınlaştırılmasına değerli emekler vermiştir. Nezih Ağabey'in bir başka yönü de sağlık ve sosyal hizmetler konusunda oluşturulan çeşitli vakıflarda sorumluluk üstlenmiş olmasıdır."
60 yıllık dostluk
Nezih Demirkent ile olan tanışıklığı çocukluk yıllarına dayanan Erinç, Demirkent'le arasındaki ilişkisini ise şöyle anlattı: "Türk basınında Nezih Demirkent ile birlikte en uzun süreli tanışan kişi benim. Nezih Ağabey benim mahalleden ağabeyimdi. Ayrıca iyi bir sporcuydu da. Hilalspor'da basketbol ve voleybol antrenörlüğü yaptı. Daha sonra meslekte beraber çalıştığımız dönemler de oldu. Önce Gazeteciler Cemiyeti ikinci başkanı ve sonrasında başkanım oldu. 1950'lerden başlayarak ölümüne kadar yaklaşık 60 yıl birlikte olduğum bir ağabeyimdi. Kendisini bir kez daha saygı, sevgi ve özlemle anıyor, rahmetler diliyorum."
Güldağ: Boşluğu hâlâ doldurulamadı
Orhan Erinç'in ardından söz alan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise şöyle konuştu: "Ustamız Nezih Demirkent her şeyin unutulduğu bir dünyada ne dostlarını unuttu, ne de mesleğin ilkelerini. Yarım asrı aşan gazetecilik yaşamında meslektaşlarına, çalışanlara sahip çıktı. Sahip çıkmanın ötesinde onları yüreklendirdi. Bir konuşmasında, "Öğrenmeden yaşamayı cahillik diye vasıflandırmak yeterli olmuyor, çalışanların acizliği beni rahatsız ediyor" diyordu. Her anma töreninde onu örnek aldığımızı söylüyoruz. Ama Türk basını olarak bunu layıkıyla başarabildiğimizden hiç emin değilim. Nezih Demirkent'in aramızdan ayrılışıyla geride bıraktığı boşluk bir nebze olsun doldurulamadı. Aksine, bana sorarsanız, o boşluk büyüyor. O, mesleğine, varacağı sonuçlardan çekinmeden ayna tutabilen bir gazeteciydi. O yüzden, Türk basınında bir marka olmuş Salı yazıları, hepimiz için bir terazi işlevi gördü. İyi ya da kötü yaptıklarımızın, doğru ile yanlışın, bir kuyumcu hassaslığı ile tartıldığı bir terazi. 6 Şubat 2001 tarihli Salı Yazıları'nda, 'Güçlü medya; gücünü devlete, iktidara verdiği destekten veya ekonomik güçten değil, halktan okurdan alır. Çalışanların bunları bilmesinde yarar var. Mesleğin kurallarına saygı duyulursa meslekte başarılı işlere imza atılır. Ondan ötesi kısa ömürlü olur' diyordu. Bize son Salı Yazısı'nda da izlememiz gereken yolu gösteriyordu. Nezih Demirkent'i unutmayacağımız kesin. Ama önemli olan gerçekten onun gibi mesleğimize sahip çıkabilmek. Ustamızı saygıyla ve özlemle anıyoruz."
Sertel: Tarafsız ve ilkeliydi
Bu arada Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de bir anma mesajı yayınladı. Türk basınına yarım asırdan fazla hizmet veren Nezih Demirkent'i saygı ve özlemle andıklarını belirten Başkan Atilla Sertel, şunları söyledi: "1981 yılında neredeyse sıfırdan başlayarak kurduğu DÜNYA Gazetesi, onun bağımsız, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışı doğrultusunda kısa sürede ekonomi gazeteciliğinde marka oldu, çok sayıda başarılı gazeteciyi Türk basınına kazandırdı. 11 Şubat 2001 günü aramızdan ayrılan meslek büyüğümüz Nezih Demirkent'i ölümünün 11'inci yılında sevgi ve saygıyla anıyor, gazetenin İmtiyaz Sahibi kızı Didem Demirkent'in şahsında kurucusu olduğu DÜNYA Gazetesi ailesine bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletiyorum."  
Bu konularda ilginizi çekebilir