Nezih Demirkent’i saygı ve özlemle andık

Gazetemiz DÜNYA'nın kurucusu, Türk basınının duayen ismi, Nezih Demirkent, ölümünün 13. yılında Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DÜNYA Gazetesi’nin kurucusu ve Türk basınının duayen ismi Nezih Demirkent, ölümünün 13. yılında kabri başında anıldı. Demirkent için meslektaşları, dostları, sevenleri ve DÜNYA çalışanlarının katılımıyla dün sabah Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında tören düzenlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Turgay Olcayto,”Nezih Demirkent, Babıali’nin simge bir ismiydi, fikir hocamızdı. Kocaman yüreğini gazetecilere açtı. Ölümü, hepimiz için ani oldu. Daha birlikte yapacağımız pek çok projemiz vardı” dedi. 

‘Kurucumuzun anlayışına uygun bir değişim yaşadık’

Demirkent’in ölümünün, gazetecilik meseleği açısından büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Olcayto şunları söyledi: “Onun Salı Yazıları'nı çok özlüyorum. Genç gazetecilere öğüt taşıyan sözlere yer verirdi. Analizler yapardı. TGC olarak bize yaptığı katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum.”
DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da, “Çok kısa bir süre önce, 3 Şubat’ta ustamızın gazetesi DÜNYA'da köklü bir değişim yaşadık. Gazetemizin kuruluşundan bu yana hiç değişmemiş olan logosunu değiştirdik. Mizanpaj yapımız baştan aşağı yenilendi. Yeni yüzümüzle birlikte haber sunuşumuz da değişti” diye konuştu. “Fakat inanıyorum ki, yaşadığımız bu son değişim kurucumuzun gazetecilik anlayışıyla en uyumlu değişimdi” ifadelerini kullanan Güldağ şöyle devam etti: “Çünkü, onunla çalışanların iyi bildiği gibi, Nezih Demirkent’in temel ilkesi yenilikçilikti. Demirkent’in ‘Gazeteci olarak yeniliği bulup uygulayamazsanız eskiyip tükenirsiniz’ sözü hala pek çoğumuzun kulağındadır. Onun yenilikçiliği öne çıkaran yaklaşımı, başta en önemli eseri DÜNYA Gazetesi olmak üzere, hemen hemen her adımına yansıdı. Bugün ekonomi basının kurumsal inşaasının altındaki imza Nezih Demirkent’in imzasıdır.”

‘Genç kuşakların ondan öğreneceği çok şey var’

DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt da, “TGC’ye gittiğim zaman Nezih Bey’i görüyorum, Hürriyet Gazetesi’ne gidiyorum. Orada izine rastlıyorum. DÜNYA Gazetesi’ne geliyorum, onun  izini görmemek onu algılamamak mümkün değil” dedi. “Yaşamın ölüme meydan okuduğunu böyle bir insan sayesinde görüyoruz” ifadelerini kullanan Rüştü Bozkurt, “Nezih Demirkent yaptıklarıyla, ortaya bıraktığı eserlerle ve  meslek ilkeleriyle çok netti. Ondan ders alınacak çok nokta var. Gelecek kuşakların bu ilkeli duruş açısından Nezih Bey’den öğreneceği çok şey var” şeklinde konuştu. 

Mesleğe genç yaşlarda adım attı

1930 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Nezih Demirkent, Haydarpaşa Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Nezih Demirkent, gazeteciliğe 1950 yılında Son Saat Gazetesi’nde başladı. Yeni Sabah ve Yeni Gazete’nin ardından 1969 yılında Hürriyet Gazetesi’ne genel müdür olarak geçti. Demirkent, buradan 1981 yılında ayrıldı ve DÜNYA Gazetesi’nin imtiyaz sahibi oldu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde 1982’den itibaren 10 yıl süreyle başkanlık yaptı. Nezih Demirkent, Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası ile Türkiye Gazete Sahipleri Birliği Başkanlığı sorumluluğunu taşıdı.