Niğde OSB, doğalgaz sorununa çözüm arıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Şevket KATIRCIOĞLU / Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı

Niğde Organize Sanayi Bölgesi 2005 yılında doğalgaz kullanmaya başladı. Enerji ve proses olmak üzere iki aboneliğimiz mevcut ancak finans yetersizliği nedeniyle bölge içi dağıtım yapılamadı. İhtiyacı olan firmaların hat ve RMS istasyonlarını kendileri tesis etmeleri, bakım onarım giderlerini karşılamaları şartı ile doğalgaz kullanımları uygun görüldü.

BOTAŞ ya da dağıtım şirketleri  kentlerde sanayi ve sanayi harici çok küçük tüketimler için yatırım yapmalarına rağmen OSB'ler için böyle girişimleri yok. OSB'lerin çok büyük bir bölümünde kaynak sıkıntısı yaşanıyor, devlet bütçesinden bir kuruş bile yardım ya da kaynak alamıyorlar.

Niğde OSB de finansman yetersizliği nedeniyle bölge içi gaz dağıtımını kendi bütçesinden yapamadığı için masraflarını yatırımlar karşılıyor. OSB'lerin gaz kullanıcısı sanayicilerden bugüne kadar almadığı yatırım ve katılma payını almak zorunda kalması, enerjinin üretim maliyetlerindeki payının yükselmesine yolaçtı. Bu durum OSB içinde ve dışında yer alan tesisler arasında haksız rekabete yol açacaktır. Dahası zaman içerisinde sanayici doğalgaz kullanımından vazgeçmesine, yeni yatırımların kömür gibi ucuz enerji kaynaklarına odaklanmasına sebep olacak. Bu süreç, doğal olarak ciddi çevre sorunlarına da yolaçacaktır.

BOTAŞ, Türkiye genelinde sanayi  ve sanayi harici tüketim değerlendirmelerinde tahsilatları da incelemelidir. OSB'lerden tek abone olarak tek fatura karşılığında yaptıkları tahsilatı sanayi harici kaç aboneden yapabildiklerini açıkçası merak ediyorum.

Bu şartlar altında dahi OSB'lerin BOTAŞ'tan teşvik ya da yardım talebi yok. Sadece  yatırım ve harcamanın karşılığı olan OSB indiriminin kaldırılmasını haksız buluyor ve geri istiyoruz. Bizim dışımızdaki bütün OSB'ler de bu konuda aynı kanaattedir. BOTAŞ'ın OSB payını kaldırması kabul edilebilir bir durum değil. OSB'leri mağdur eden uygulamalar sadece indirimlere son verilmesi  ile sınırlı değil. Niğde Nevşehir Doğalgaz Dağıtım AŞ RMS-A İstasyonu Niğde OSB sınırları içerisinde yer almakta. Niğde OSB'de  BOTAŞ ve doğalgaz dağıtım şirketi hiçbir yatırım, bakım, onarım, tahakkuk ve tahsilat yapmamasına rağmen dağıtım şirketine üst sınırdan taşıma bedeli ödeniyor. Bu da faturalarda  aylık ortalama yüzde  2 artışa yol açıyor. Bu konuda EPDK, BOTAŞ ve dağıtım şirketine yapılan başvurular reddedildiği için Danıştay'a dava açıldı ve sonucu beklenmekte. OSB'lerin bu sorununa da çözüm bulunmalıdır.

OSB'lerin bir başka ortak sorunu da BOTAŞ'ın teminat mektubu talebidir. Bugüne kadar ödemelerini aksatmayan, sanayiciden tahsilat yapmasa bile kendi bütçesi  ile fatralarını ödeyen OSB'lerden teminat mektubu isteniyor. Brçok OSB'nin BOTAŞ'ın verdiği ek süre olan 30 Nisan'a kadar teminat mektubu vermesi mümkün değil. Bu konu ile ilgili olarak BOTAŞ'la görüşerek soruna çözüm arayacağız.