Noel sakinliği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ONAT - Finansinvest

Haftanın son gününün Noel olması nedeniyle yurtdışında birçok piyasa bugün kapalı olacak. Yabancı yatırımcı katılımının düşük kaldığı bir günde işlem hacimleri düşük kalacaktır. Piyasalarımızda çok sert hareketler görülmesi de beklenmemeli. Zaten azalmaya devam eden yabancı takas payı da yıl sonu yaklaşırken yabancı yatırımcıların yeni pozisyon açma konusunda çok istekli olmadıklarına işaret ediyor.

Gelişmekte olan ülke varlıklarında risk alma iştahı zaman zaman toparlanma gösterse de zayıf kalmaya devam ediyor. Yurtiçi özelinde de kur ve faiz tarafında belirgin bir rahatlama olmadan BIST’te kalıcı bir yükseliş trendinin başlaması zor görünüyor. Dolayısıyla mevcut riskler net bir şekilde ortadan kalkmadan endekste trade amaçlı yeni pozisyon almak adına aceleci davranılmamalı.

Kur ve faiz etkisi demişken, haftanın sürprizi TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıktı. Kurul faiz artırımı beklentilerine karşın değişiklik yapmayarak piyasaları şaşırttı. Karar sonrasındaki dalgalanmaya karşın, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanma eğilimi ile TL’nin de faydalandığını izledik. Buna karşın Merkez Bankası’nın faiz artırımı yönünde güçlü sinyaller vermemiş olması, TL lehine hareketlerin devamını engelleyebilir. 
Faizlerde de kurdaki seyre benzer bir görünüm izlendi. TCMB kararlarının ardından TL’deki zayıflamaya bağlı olarak 20 baz puanın üzerinde yükseliş gösteren TL cinsi faizler kurdaki geri çekilme eğiliminin devamı halinde gevşeyebilir. Ancak TL’deki volatilite ve enflasyon görünümü göz önüne alındığında kısa vadede TL cinsi faizlerde geri çekilmelerin sınırlanabileceğini düşünüyorum.
Şimdiden iyi seneler...