”Normalleşme için herkes hassasiyet göstermeli”

DTP Genel Başkanı Türk, "Demokratik açılım" süreci kapsamında MAZLUM-DER genel merkezini ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Normalleşme için herkesin hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bunun için operasyonlar yapılmamalı, PKK da elini tetikten çekmelidir" dedi.

Türk, "Demokratik açılım" süreci kapsamında MAZLUM-DER genel merkezini ziyaret etti. Türk, burada yaptığı konuşmada, "yıllardan beri acıların yaşandığı Türkiye coğrafyasında, bu acıların devam etmemesi ve Kürt halkının da özgür ve eşit yaşayabileceği bir ortamın sağlanabilmesi için sürecin önem taşıdığını" söyledi.

"Bu süreçte çabalar ve fırsatların olduğunu" anlatan Türk, "acıların bitmesini istemeyen güçlerin de bu süreci baltalamaya yönelik bazı çalışmaları olduğunu" savundu. "Bu ülkenin barışa, bu ülkenin kardeşliğe ihtiyacı var" diyen Türk, bu süreçte başarılı olunursa belki de 100 yıllık acıların dindirilebileceğini ifade etti.

Ahmet Türk, şöyle konuştu:

"Bu tartışmalı dönemde, bu sancılı süreci fırsata dönüştürme konusundaki yapılan açılımları sonuna kadar destekliyoruz. Biz bu nedenle de sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını ziyaret ediyoruz. Bu konuda düşüncelerini almak istiyoruz. Neler yapabiliriz, neleri gerçekleştirebilir, ortak bir noktada nasıl buluşabiliriz, bu noktada çalışmaları sürdürüyoruz. İnanıyorum ki, bütün Türkiye halkı bu acılı sürecin sona ermesi için büyük bir çabanın içerisinde olacaktır. Bizim amacımız birbirimizi anlamaktır. Eğer birbirimizi anlamazsak, diyalog oluşturmazsak, bir Türkiye sorunu olan bu sorunu tartışamazsak, diyalog oluşturamazsak başarılı olma şansımız olmaz."

MAZLUM-DER Genel Başkanı Ahmet Faruk Uysal da katılımcı demokrasinin en önemli unsurlarından birinin sivil toplumun karar alma süreçlerine katılması olduğunu dile getirdi. Uysal, katılımcı süreçlerden geçmiş bir sivil anayasa yapılması gerektiğini ifade ederek, "Anayasa yapılana kadar kültürel hakların verilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

"O acılar bizim yüreğimizdeki acılardır"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, şehit haberlerini değerlendirmesinin istenmesi üzerine şunları söyledi:

"O haberi Mardin'deyken aldım, büyük bir üzüntü duydum. O acılar bizim yüreğimizdeki acılardır. Birileri gibi bunu kullanmıyoruz. Her yaşanan olaydan, her yaşamını yitiren insan için büyük acı duyuyoruz. Ama biz başından beri hep şunu söyledik, operasyonlar durmadığı müddetçe buna benzer şeylerin yaşanacağını görmemiz lazım. Bizim başından beri endişemiz bu. Bir açılım sürecinde sıfır noktada operasyonlar yapılırsa, bir dağın başına gidip operasyonlar yapılırsa, maalesef bu ölümlerle, acılarla karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye'nin normalleşmeye ihtiyacı var. Normalleşme için herkesin hassasiyet göstermesi gerekiyor, bunun için operasyonlar yapılmamalı. PKK da elini tetikten çekmelidir, diye açık şekilde ifade ettik. Biz, bunu artık görmeye başladık."

Emine Ayna da KESK Genel Başkanı Evren'i ziyaret etti

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da KESK Genel Başkanı Sami Evren'i ziyaret etti.

Emine Ayna, bir süre basına kapalı devam eden görüşmenin ardından, bir gazetecinin "İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın sürece ilişkin turlarına alternatif bir tur mu düzenleniyor?" şeklindeki sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Hiçbir ilgisi yok, süreç başladığı andan itibaren aynı gün bir toplantı yaptık. O toplantıda, tüm kurumları tüm siyasi partileri ilgili herkesi ziyaret etmeyi planladık. Bu ziyaretler o zamandan önümüze koyduğumuz bir planlamadır. İçişleri Bakanlığından bağımsız bir planlamadır. Zamanlaması böyle olmuştur. Bu güne denk geldi. Alternatif değil ama inşallah güçlendirici olur."

Başka bir soru üzerine, siyasi partilerden randevu isteyeceklerini ve diğer tüm sivil toplum kuruluşları ile görüşeceklerini bildiren Ayna, MHP ile CHP'den ise henüz randevu istemediklerini kaydetti. Ayna, bir soru üzerine de "Operasyonlar, süreci baltalayan birer provokasyona dönüşmüştür" diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de Türkiye'nin 20-30 yılda çok sayıda vatandaşını kaybettiğini ifade ederek, bu sorunun siyasi mercilerce çözülmesi gerektiğini söyledi.