Nükleer devri 2023'te başlayacak

Enerji Bakanı Yıldız, 2023'te 12 reaktörün devereye girmesini ümit ettiklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılında nükleer santralde 3 temel blok ve 12 reaktörün devreye alındığı bir Türkiye'yi görmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından düzenlenen, "Nükleer Enerjinin Türk Enerji Sistemine Girişi" konferansı TAEK'de yapıldı. Burada konuşan Bakan Yıldız, hızla büyüyen Türkiye'nin enerji arz güvenliği konusunda yapılanmasının çok önemli olduğunu, bu çerçevede nükleer santral yapılanmasına da çok önem verdiklerini söyledi. Yıldız, enerjide özel sektör payının yüzde 52'ler civarına ulaştığını, bu payın özelleştirme ve yeni kurulan üretim santralleriyle birlikte daha da artacağını söyledi. Taner Yıldız, "Yakın bir zamanda özel sektör temsilcisi bize gelip, 'Ne alım, ne hazine garantisi istiyorum, bu yatırımı yapacağım ve serbest piyasada satacağım' derse buna şaşırmamak lazım' dedi. Ayrıca Yıldız, nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılan uranyumun ancak binde 6'sının kullanıldığını, o yüzden atık yakıtların kullanılmasının önümüzdeki süreçte çok önemli olacağını kaydetti.

Rusya'yla yapılan nükleer iş birliği

Türkiye'nin Rusya Federasyonu'yla işbirliği ile yapmayı planladığı nükleer santral konusunda önemli bir noktaya gelindiğini belirten Yıldız, "Proje şirketi kurulmuştur, yerle ilgili çalışmalara başlanmıştır ve bir şantiyeye doğru gidilmektedir" dedi. Yıldız, Karadeniz'de Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral konusunda da Japonya ile görüşme halinde bulunduklarını kaydetti. Her reaktörün bir nükleer santral anlamına geldiğini, buna göre 4'ü Mersin Akkuyu, 4'ü de Sinop İnceburun olmak üzere 8 nükleer santral yapıldığını ifade eden Yıldız, "2023 yılında inşallah 3 temel blok ve 12 reaktörün devreye alındığı bir Türkiye'yi görmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Karbondioksit emisyonları bakımından düşünüldüğü zaman da nükleer santralin önem taşıdığını belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Türkiye nükleer santrali tercih etmekle doğru bir iş yapmıştır, nükleer santral konusunda kararlılığımız artan dozlarla devam edecektir. Biz Türkiye'deki kamunun ve genel finansman yapısının, faiz hadlerinin hiçbir zaman olumsuz yönde tahrip edilmeyeceği bir yapı kuruyoruz. Yani enerji sektörünün ulusal siyasete yük olmadan sürdürülmesinden yanayız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir