”Nükleer enerji bizim için kaçınılmaz”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Güney Kore İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, nükleer enerjinin Türkiye için kaçınılmaz olduğunu belirterek, Sinop'ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile işbirliğine çok önem verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'nin önde gelen firmalarının organize ettiği yemekle birlikte düzenlenen Türkiye-Güney Kore İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti.

Seul'de konakladığı Lotte Otel'de düzenlenen forumda konuşan Gül, Güney Kore'yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin ne kadar güçlü olduğunu her iki ülke vatandaşlarının da çok iyi bildiğini ifade etti.

Türk askerlerinin Kore Savaşı'nda başka ülkelerin askerleriyle birlikte Güney Korelilerle omuz omuza savaştığını ve ülkenin güvenliğine katkı sağladığını anlatan Gül, o dönemde başlayan dostluğun güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki dostluğun 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ile Güney Kore arasında oynanan üçüncülük maçında görüldüğünü dile getiren Gül, "Kore halkı hem kendi takımlarını hem Türk milli takımını destekleyerek dostluğun unutulmadığını ve şükran duygularını kaybetmediklerini gösterdiler. Bundan çok etkilendik" dedi.

"Dostluğu ekonomik işbirliğine çevirme zamanı geldi"

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Güney Kore arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde devam ettiğinin altını çizerek, bunu ticaret ve ekonomi alanlarında işbirliğine çevirme zamanı geldiğini vurguladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Gül, bu rakamın yüzde 93'ünü Güney Kore'den Türkiye'ye ihracatın oluşturduğunu söyledi ve durumu "tek taraflı" olarak tanımladı.

Ticaret hacmindeki bu dengesizliğin giderilmesi gerektiğini ifade eden Gül, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında bulunan Güney Kore'ye Türkiye'nin satabilecek şeyleri olduğunu dile getirdi.

Gül, ekonomik işbirliğinin diğer önemli unsurunun yatırımlar olduğuna işaret ederek, "İki ülke arasında dostluk ve yakınlığa yakışan yatırım seviyesi yok" dedi.

Güney Kore'nin yurt dışında büyük yatırımları bulunduğunu ancak Türkiye'deki yatırımlarının 600 milyon dolar civarında olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için sahip olduğu cazibelerden örnekler verdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son 8-10 yılda köklü ekonomik reformların hayata geçirildiğini, yerli-yabancı yatırımcı ayrımı kalmadığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de güven sorunu söz konusu değildir. Türkiye riski düşük, getirisi yüksek nadir ülkelerden biridir. Güney Koreli yatırımcıları Türkiye'ye davet ediyorum. Gelin hep beraber daha çok çalışalım. Türkiye'ye geldiğinizde herhangi bir engel ya da bürokrasiyle karşılaşmayacaksınız. Yıllar öncesinde farklı tecrübeleriniz olduysa bugünkü Türkiye'nin bambaşka bir ülke olduğunu göreceksiniz. Yeter ki yatırımlarınızı güçlü bir şekilde teşvik edin."

Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakereleri yürüttüğüne de dikkati çeken Gül, Türkiye'ye yapılacak yatırımın Avrupa standartlarında olacağını, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafi pazara hitap edeceğini vurguladı.

Nükleer enerjide işbirliği

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore ile nükleer enerji işbirliğine de büyük önem verdiklerini dile getirerek, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüşmesinin ardından bu alanda işbirliği mutabakatı imzalandığını anımsattı. Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu, gelecek yıllarda enerjiye büyük ihtiyaç olacağını anlatan Gül, şöyle konuştu:

"Şu andaki mevcut kapasitemiz yeterli değil. Türkiye de Güney Kore gibi enerjide maalesef dışa bağımlı ülke. Nükleer enerji bizim için kaçınılmaz. Sinop'ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile işbirliğine çok önem veriyoruz. Bundan sonra detaylara girilecek ve umuyorum ki iki ülke bu alanda güzel bir örnek verecek."

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül başkent Seul'de bulunan ve Kore Savaşı'nda yaşamını yitiren Koreliler için yapılan Ulusal Anıtı da ziyaret etti. Anıta geldiklerinde eşi Hayrünnisa Gül ile beyaz eldiven giyen Cumhurbaşkanı Gül, anıta çelenk bıraktı. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül daha sonra tütsülüğe üçer kez birer tutam tütsü attılar. Gül, anıttan ayrılmadan önce şeref defterini de imzaladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir