Nükleer santral, yapı malzemelerine yarayacak

Sektörün, Rusya ile inşa edilecek Akkuyu Santrali'nden yaklaşık 1 milyar dolar tutarında girdi sağlayacağı tahmin ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk yapı malzemeleri sektörü, Rusya ile yapım anlaşması imzalanan Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nden yaklaşık 1 milyar dolar tutarında girdi sağlayacak.

Yapı Endüstri Merkezi'nin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Rus İş konseyi ile birlikte düzenlediği "Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı" konulu toplantılarından ilkinde, "Rusya'da Yapı Malzemeleri Üretimi ve Satışına Dair Fırsatlar" konusu ele alındı.

34. Uluslararası Yapı Fuarı (Turkeybuild İstanbul) konuk ülke Rusya projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Rusya Uluslararası Enformasyon Akademisi Direktörü Gennady I. Vorontsov, 2012 yılında başlaması planlanan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinin 2022'de tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Projede birinci reaktörün 2018 yılında devreye gireceğini ifade eden Vorontsov, şunları kaydetti:

"İstihdam edilecek işçi sayısı 3 bini aşmaktadır. Türk yapı malzemesi sektörüne sağlayacağı girdi 1 milyar dolar olacak. İşçileri barındırmak için kasaba yapılacak, bu da büyük bir inşaat alanı. Bugün bu inşaata soyunan her işadamı, her kurum, şirket, 2018 yılında zengin olabilecek. Ama bunun için şimdiden harekete geçmek çok önem taşıyor. Bu kadar inşaat malzemesini tabii ki Rusya'dan getirecek değiller, yerli malzeme kullanacaklar ve bu malzemeler büyük miktarda olacağı için Türk işadamları açısından olağanüstü bir fırsat. Rus ve Türk işadamları beraber olduğumuzda bu projelerde güçlü oluruz. Büyük gelir elde etmek istiyorsanız şimdi harekete geçme zamanı."

Bu konularda ilginizi çekebilir