”Nükleer teknoloji barışçıl amaçlarla kullanılmalı”

Babacan, Celili'yle gerçekleştirdikleri basın açıklamasında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin, egemen ve bağımsız her ülkenin nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanabilmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Babacan, "Bölgemizde nükleer silahlara karşıyız" dedi.

Ali Babacan ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer enerji konusundaki başmüzakerecisi Said Celili, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın açıklaması yaptılar. Babacan, Said Celili'yi İstanbul'da konuk ettiklerini dile getirerek, Celili'nin, dün İsviçre'nin Cenevre kentinde katıldığı toplantı sonrası, ülkesine dönmeden önce İstanbul'a uğradığını söyledi.

"Kendisiyle dünkü toplantı konusunda ve aynı zamanda Türkiye-İran ikili ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulunduk" diyen Babacan, Türkiye ile İran'ın komşu, dost ve kardeş iki ülke olduklarını ve iki ülke arasındaki siyasal, ekonomik ve kültürel ilişkilerin hızla geliştiğini bildirdi. Babacan, bölgesel ve uluslararası konuları İranlı yetkililerle çok sık istişare ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede İran'ın nükleer programıyla alakalı konuları da hem kendileriyle hem de 6 ülkeyle Türkiye olarak istişare ediyoruz. Biz, egemen ve bağımsız her ülkenin nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanabilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu teknolojiye sahip olmanın bir hak olduğuna inanıyoruz. Öte yandan da bölgemizde nükleer silahlara karşıyız."

Babacan, yaklaşık 1.5 ay önce başlayan son süreci ve görüşme trafiğini Türkiye olarak desteklediklerini ifade ederek, Türkiye'nin, sorunların diyalog yoluyla ele alınmasına ve diyalog yoluyla çözüme ulaşılmasına inandığını vurguladı. Babacan, Türkiye'nin, bu sürecin başarıyla sürmesine yönelik temennisini de yineledi.

"2 ülke iyi bir istişareye sahip"

İran ve Türkiye'nin çok eskiye dayanan bir ilişki ve ülkelerarasında dostluk çerçevesinde derin bir ilişkiye sahip olduklarını belirten Celili, "Her iki ülke de siyasal, kültürel ve ekonomik anlamda iki yönlü ilişkiler çerçevesinde iyi bir istişareye sahip" diye konuştu.

Görüşmede, iki ülkenin bölgesel ve uluslararası ilişkilerindeki kapasitenin gündeme geldiğini anlatan Celili, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, yapmış olduğumuz ortak bakışla, yapılan öneriyi de ele aldık, iyi bir ortam da elde edebildik. Yapılan işbirliği ve bu doğrultuda yapılan taahhütler çerçevesinde bizim ortak bir yönde görüşmemiz oldu. Bu doğrultuda, bu kapasiteler çerçevesinde önemli bir adım atılmasında önemli bir etkisi olan ülke Türkiye'dir. Tabii, çok yönlü bir işbirliği çerçevesinde, yapılan bu görüşmede de bu yönde bir görüş birliğimiz oldu. Umarım böyle bir işbirliği ve istişare, yapılan görüşmeler sürecinde ilerlemeyi sağlayacaktır."