Nükleerde G.Kore ile imzalar atıldı

Mersin-Akkuyu'dan sonra Sinop'ta yapılması planlanan enerji santrali için bugün KEPCO ile anlaşma imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye ile Kore arasında Sinop'ta nükleer enerji santrali kurulmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
Türkiye-Kore İş Forumu çerçevesinde Türkiye ile Kore arasında Sinop'ta nükleer enerji santrali kurulmasına ilişkin iş birliği protokolünün imza töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Kore İş Forumu'nda Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı olarak bulunduğunu vurgulayarak, ulaşımdan, bankacılığa kadar bir çok sektörde iş birliği için bir arada olduklarını anlattı.
Bunlardan en önemlisinin nükleer enerji santrallerinin kurulmasıyla alakalı işbirliği olduğunu dile getiren Yıldız, enerji çeşitlendirmesi çalışmalarında, Türkiye'nin enerji politikalarının önemli kalemlerinden bir tanesinin nükleer güç santrallerinin kurulması olduğunu belirtti.
Mersin Akkuyu'da Rusya Federasyonu ile geliştirmeye çalıştıkları bir işbirliği bulunduğunu kaydeden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aynı zamanda Sinop'ta nükleer güç santrallerinin kurulması isteğimiz ve kararlılığımız var. Bunlardan en önemlisi Güney Kore ile geliştireceğimiz Sinop'taki nükleer güç santralinin kurulmasıyla alakalı işlemdir. Bugün burada bir ortak bildiri yayınlayacağız ve iyi niyet protokolü imzalamış olacağız. 
Bunun arkasından çalışma gruplarımız kurulacak ve 3-4 aylık bir sürede bu anlaşmayı belli bir olgunluk seviyesine getirmeye çalışacaklar. Mutabık kalınması, ortak bir nokta bulunması halinde bir hedef fiyat uygulamasına ulaşılması halinde bu anlaşma daha da farklı bir düzeye çekilmiş olacaktır."
Yıldız, Güney Kore'nin 20 tane işletmede bulunan 8 tane de inşaat halinde bulunan ve 2020'ye kadar toplam 40'a çıkarmak istedikleri nükleer güç santralleriyle beraber, yüzde 55-57'lik bir enerji portföyünü temin etmek konusunda önemli bir nokta yakaladıklarını kaydetti.
Yıldız, "Bizim 2020 yılına kadar en az yüzde 10'lar seviyesinde bir nükleer güç santralini yakalamış olmamız lazım. Minimum bu açıdan bu çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Başka firmalardan gelen taleplerde değerlendirilecek
Kore Bilgi Ekonomisi Bakan Yardımcısı Young Hak Kim de, Kore'nin ve Kore&de kamu elektrik üreten kamu şirketi KEPCO Firmasının son 30 senede nükleer santraller konusunda uzmanlaştığını söyledi.
Kim, "Bu törenden sonra Türkiye'de nükleer enerji santrali sisteminin tamamlanması için tüm gücümüzle çalışacağımıza söz veriyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Türkiye Elektrik Üretim A,Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Bütün ile Kore'nin elektrik üreten kamu şirketi KEPCO'nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jun Yeon Byun arasında Sinop'ta nükleer santral kurulmasına ilişkin protokol imzalandı.
İmza töreninin ardından bir gazetecinin "Sinop'ta kurulacak nükleer santral için başka ülkeler veya başka firmalardan talep gelmesi halinde bu değerlendirilir mi?" sorusu üzerine Bakan Yıldız, Sinop'ta santral kurulması konusunda başka ülkelerden veya başka firmalardan talep gelmesi halinde değerlendirileceğini söyledi.
Bir gazetecinin "KEPCO bir fiyat mı önerecek?" sorusuna da Yıldız, fiyatın önerilecekler arasında bir kalem olduğunu söyledi.
Yıldız, "Biz en az 8-10 bin megavatlık bir nükleer güç santralinin Türkiye'de oluşmasını istiyoruz. O açıdan bu hedefimize ulaşmak için hem Akkuyu'nun, hem de Sinop'un eş zamanlı olarak çalışmalarına başlanması ve devam etmesi lazım" şeklinde konuştu.
"2010 nükleer santral kararı açısından önemli bir yıl"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye-Kore İş Forumu"nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Elektrik özelleştirmelerinin 2011 yılına sarkıp sarkmayacağına ilişkin bir soruya Yıldız, "2010 yılında önemli ölçüde bitirmeyi planlıyoruz" dedi.
Taner Yıldız, 2010 yılının hem nükleer güç santralleri kararlarının verilmesi, hem dağıtım hem üretim şirketlerinin özelleşmesiyle, gaz dağıtımlarıyla, kontrat devirleriyle, mevzuatla ilgili önemli bir dönüm yılı olacağını belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir