Nükleerde tarihi anlaşma

Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir devam eden nükleer santral görüşmeleri sonuçlandı. Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması imzalandı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev arasındaki görüşmenin ardından iki ülke hükümetleri arasında bazı anlaşmalara imza atıldı.

Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya adına Başbakan Yardımcısı Igor Seçin imza koydu.

Türkiye ile Rusya arasında vize muafiyeti öngören "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma" da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından imzalandı.

Törende Türkiye ile Rusya arasında bazı ikili anlaşmalara da imza atıldı.

Erdoğan: Süreç başlayacak

Başbakan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Başbakanlık Merkez Bina'daki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ikili anlaşmaların yapıldığı törende bulunduktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, dost ve komşu Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev ile çok verimli görüşmeler gerçekleştiğini belirterek, bugün iki ülke arasında toplamda 17 anlaşmanın imzalandığını anımsattı.

Nükleer enerji noktasında bugün imzalar atıldığını belirten Erdoğan, "Şimdi parlamentoya bunu götürmek suretiyle parlamentolarımızdan geçireceğiz ve böylece hükümetler arası bir anlaşma ile süreci başlatmış olacağız. Ve Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşallah inşasına başlanmış olacak" dedi.

Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Bütün bunlarla birlikte bu üst düzey işbirliği konseyinin ilk toplantısı oldu. Bununla geleceğe yönelik olarak, ilgili arkadaşlarımız ki bunlardan kastım icracı bakanlıklarımızı kast ediyorum. Dışişleri Bakanlıklarının sekretaryaları, bu süreci devam ettirecekler. Bu süreç içerisinde güncellemelerin yanında aynı zamanda birçok gelişmeler de bu süreç içinde olabilecektir. Yine bu süreç içinde bizler de en az yılda bir kez karşılıklı bir araya gelme fırsatını bulacağız.''

"100 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefliyoruz"

Bu adımla birlikte, iki ülkenin yarına olacak pek çok adımları attıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

''Pek çok projenin daha etkili hale gelmesini sağlayacak adımları gerçekleştiriyoruz. Tabii bu, bir üst düzey işbirliği konseyinin oluşturulması olduğu için bakanlarımızın birbirleriyle sık işbirliği ile 5 yıl içinde 100 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine de ulaşmayı hedefliyoruz. Her ne kadar 2008'de 38 milyar doları yakalayıp, 2009'da dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle bir düşüş yaşandıysa da bu yılın ilk aylarındaki olumlu gelişmelerle birlikte inanıyorum ki önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyar dolarlık hedefi yakalayacağız.

Çünkü her iki tarafta da bu irade mevcut. Bu iradenin mevcut olması sebebiyle de buna mani bir hal kesinlikle yok. Bir değer husus da çok çok önemli. Enerji'de Güney Akım, Mavi Akım, bunun yanında Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattının yapımı ve yine rafinerinin kurulması adımları çok büyük önem ifade ediyor. Bu adımların atılmasıyla birlikte ve doğal gazda özellikle transit bir üs olması nedeniyle Türkiye, buradaki önemini çok daha farklı bir konuma taşımış olacaktır. Buradaki dayanışmamız Rusya Federasyonu ile çok büyük önem kazanıyor.''

Mavi Akım, Güney Akım üzerinde çalışılıyor

Mavi Akım, Güney Akım projeleri üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Medvedev, bu projelerin iki ülkenin enerji güvenliğini sağladığını ve yeni enerji koridorlarının açılmasına fırsat verdiğini söyledi.

Samsun Ceyhan Ham Boru Hattı projesinin de önemli olduğunu vurgulayan Medvedev, bunu geliştirme konusunda mutabakata varıldığını kaydetti. Ceyhan'da bir rafineri kurulması konusunu da ele aldıklarını belirten Medvedev, böylece ürünün ortaklaşa pazarlanabileceğini bildirdi.

Yüksek teknolojiler alanında işbirliğinin de görüşüldüğünü söyleyen Medvedev, "Bu alanda gelecek görüyorum" dedi. Medvedev, "Türkiye ile Rusya sözde değil gerçekten birer stratejik partnerdir" diye konuştu.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşlarının, birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabileceklerini, vize muafiyetinin 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacağını bildirdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir