O go-kart işletmesinin uygunluk belgesi yokmuş...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
SAKARYA - Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) As Başkanı Mehmet Tansu Uzun, kaşkolu karting aracının aksına dolanan 24 yaşındaki Tuğba Erdoğan'ın hayatını kaybettiği olaya ilişkin, "Sakarya'daki elim kazanın yaşandığı go-kart işletmesi uygunluk belgesi almak için federasyonumuza başvurmamıştır" dedi.
 
Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki ticari go-kart pistlerine özgü mevcut bir yasal mevzuat, kanun veya yönetmelik bulunmadığını, söz konusu tesislerin belediyelerce "eğlence tesisi" statüsünde değerlendirildiğini söyledi.
TOFSED'in asıl ilgi alanının otomobil sporları ve sportif yarışlar olduğunu dile getiren Uzun, şöyle konuştu:
"TOFSED, bu tür ticari işletmelerle ilgili kendisine yasalar ve yönetmeliklerce herhangi bir görev verilmemiş olmasına rağmen yol göstermek amacıyla 2007 yılından bu yana çıkarmış olduğu Hobi Karting Pist Yönetmeliği ile kendisine başvuru yapan işletmelere güvenlikle ilgili yön göstermektedir. Bu pistlerle ilgili mevzuat eksikliğini fark eden TOSFED, yasalarla kendisine yüklenmiş bir denetim görevi ve sorumluluğu bulunmamasına rağmen, başvuran karting tesislerine yol gösterici mahiyette güvenlikle ilgili tavsiyelerde bulunmaktadır."
 
Bu araçları kullananlar, gaz ayarlarına dikkat etmeli, kasklarını takmalı, kemerlerine dikkat etmeli"
Uzun, TOSFED'e başvuru yapan işletmelerin hazırladıkları yönetmeliğe göre incelendiğini, işletmelerin eksikliklerinin kendilerine bildirildiğini ve fiziksel açıdan yönetmelikteki standartlara uygun olan pistlere "uygunluk belgesi" verildiğini ifade etti.
Uzun, şöyle devam etti:
"Ülkemizdeki bazı belediyeler, ticari karting pistlerine işletme ruhsatı vermeden evvel TOSFED Pist Uygunluk Belgesi'ni talep etmektedir. Bazı belediyeler ise bu şekilde bir belge talep etmeden doğrudan işletme ruhsatı vermektedir. Bu belge sadece ticari go-kart uygulaması yapılan pistin yönetmeliğe uygunluğuna ilişkin olup, işletmenin nasıl yapılacağı ve işletmede kullanılan go-kart araçlarının güvenliğiyle ilgili herhangi bir tavsiye içermemektedir.
Sakarya'daki elim kazanın yaşandığı go-kart işletmesi uygunluk belgesi almak için federasyonumuza başvurmamıştır. Bu nedenle söz konusu tesise güvenlikle ilgili bir yol gösterme imkanı olamamıştır."
Uzun, Sakarya'daki olayın 81 ile örnek olduğunu ve ticari olarak karting işletmeciliği yapan yerlerin olayın bilincine varmaları gerektiğini kaydetti.
Vatandaşların karting pistlerinin güvenliğine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Uzun, "Vatandaşlar, karting görevlilerinin eğitimli olup olmadığına dikkat etmelidir. Bu araçları kullananlar, gaz ayarlarına dikkat etmeli, kasklarını takmalı, kemerlerine dikkat etmeli ve sürürken de yavaş sürmelidir" ifadelerini kullandı.