O polise fidan dikme cezası verildi

Gezi Parkı eylemlerinde 'Kırmızı Kadın'a gaz sıkan polise 600 fidan dikme cezası verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sanık polis Fatih Z'nin,  Taksim Gezi Parkı olayları sırasında kamuoyunda ''kırmızılı kadın'' olarak gündeme gelen Ceyda Sungur'abiber gazı sıktığı gerekçesiyle ''görevi kötüye kullanmak''tan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, şikayetçi Ceyda Sungur ile sanık polis memuru Fatih Z. katıldı. 

Duruşmada son sözleri sorulan müşteki Ceyda Sungur, Gezi parkı odaklı olaylar sırasında Mersin'de, Mehmet İstif isimli şahsın polisin yakın mesafeden sıktığı gaz nedeniyle kanser olduğunu ve yakın zamanda hayatını kaybettiğini savundu. Kendisinin daha şanslı olduğunu belirten Sungur, sanığın cezalandırılmasını talep etti. 

Sanık avukatı Funda Sadıkahmet Alp de müvekkilinin olaydan önce omzundan ameliyat geçirdiğini buna rağmen görev yaptığını aktardı. Alp, sanık Fatih Z'nin amirlerinin verdiği emirleri uyguladığını ve kastının olmadığını kaydetti. 

Son sözü sorulan sanık polis Fatih Z. ise beraatini talep etti. Mahkeme kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi.

600 fidan dikme ve 6 ay boyunca bu fidanların bakımını üstlenme

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Fatih Z'yi zor kullanma yetkisini aşarak "yaralama" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay, müşteki Sungur'un etrafındaki şahıslara da uyarı yapmadan gaz sıktığı ve tekme attığı için de "görevi kötüye kullanmak" suçundan 10 ay olmak üzere toplam 1 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. 

Verilen hapis cezalarını 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla erteleyen ve sanığa ayrıca 600 fidan dikme ve 6 ay boyunca bu fidanların bakımını üstlenme yükümlülüğü de veren mahkeme, kararın kesinleşmesi durumunda "görevi kötüye kullanmak" suçunu oluşturabilecek ihmaller ve talimatlar bakımından ilgili kamu görevlileri hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını da hükme bağladı.