Obama, Nobel Barış Ödülü için Norveç'e gitti

ABD Başkanı Obama, Nobel Barış ödülünü "Savaş Başkanı" olarak alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - 2009 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ABD Başkanı Barack Obama, ödülünü almak üzere eşi Michelle ile birlikte Norveç'e gitmek üzere ABD'den ayrıldı.

Norveç'in başkenti Oslo'daki törende ödülü alacak Obama'nın yapacağı konuşmada Afganistan konusunu ele alacağı belirtildi.

Obama'nın konuşmasının metnini hazırlayan Jon Favreau, hem Nobel Barış Ödülü alan hem de Afganistan'a 30 bin takviye asker göndermeye karar veren Obama'nın bu çelişkiyle ilgili bir konuşma yapacağını açıkladı.Favreau, "Başkan, 2 savaşa angaje olmuş bir ülkenin başkomutanı olarak barış ödülünü alıyor" ifadesini kullandı.

Obama'nın sözcüsü Robert Gibbs de, Obama'nın "bir savaş başkanı olarak mı barış ödülünü alacağı" yönündeki bir soruya "kesinlikle" yanıtını vermiş ve Obama'nın, konuşmasında Afganistan'a takviye asker gönderme kararı ile Nobel Barış Ödülü alma tarihinin çakışması konusunu gündeme getireceğini söylemişti.

Göreve başlamasının üzerinden bir yıldan az zaman geçmişken ve başta kendisine miras kalan Irak ve Afganistan savaşları olmak üzere dış siyasette henüz pek bir sonuç elde etmemişken  2009 Nobel Barış Ödülü'nün Obama'ya verilmesi, genel bir şaşkınlık havası yaratmıştı.