Öcalan, ablasının cenazesine katılabilecek mi?

PKK lideri Öcalan'ın ablası Havva Keser vefat etti. Keser'in oğlu Osman Keser, "Cenazenin defin yeri Öcalan ile yapılan görüşmenin ardından belli olacak. Yasal olarak Öcalan'ın da cenazeye katılması gerekir. Tabi ki kendi isterse, talep ederse" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Abdullah Öcalan'ın ablası Havva Keser Adana'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirirken, Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan bugün İmralı Adası’na hareket etti.

İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın vefat eden ablası Havva Keser'in (75) oğlu Osman Keser, annesinin cenazesinin defin yerinin Öcalan ile yapılan görüşmenin ardından belli olacağını söyledi.

Merkez Sarıçam ilçesinde yaşadığı öğrenilen Keser'in vefatının ardından yakınları özel hastane önünde toplanmaya başladı. Keser'in oğlu Osman Keser de hastane bahçesinde taziyeleri kabul etti.

Keser, yaptığı açıklamada, 6 Eylül'de yüksek tansiyon ve şeker hastalığı nedeniyle hastaneye yatırdıkları annesi Havva Keser'in bugün vefat ettiğini belirtti.

"Öcalan'ın cenazeye katılmasını bekliyoruz"

Annesinin vefatı nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını ifade eden Keser, ''Annedir, acımız çok büyük. Sayın Kürt halkı lideri Abdullah Öcalan'ın ablasıdır. Bizlerde emeği çok olan biridir. Halkımız ve bizler çok üzgünüz. Öcalan ile yapılan görüşmenin ardından cenazenin nereye defnedileceği belli olacak. Ondan gelecek kararı bekliyoruz. Yasal olarak sayın Öcalan'ın da cenazeye katılması gerekir. Bizler de doğal olarak Öcalan'ın cenazeye katılmasını bekliyoruz. Tabi ki kendi isterse, talep ederse'' diye konuştu.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olanlara mazeret izni verilemiyor

Cenazenin Öcalan’ın memleketi Şanlıurfa’da toprağa verilmesi beklenirken Abdullah Öcalan’ın cenazeye katılıp katılmayacağı ise merak konusu oldu.

Adalet ve İçişleri Bakanlığının “Hükümlü ve Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığı Nedeniyle Verilebilecek Mazeret İzinlerine Dair Yönetmeliğin” 5. maddesi şöyle:

MADDE 5 – (1) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar da dâhil olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlülere; ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü hâlinde, Cumhuriyet başsavcısının onayıyla yol süresi hariç iki güne kadar cenazeye katılması amacıyla izin verilebilir.”

Düzenlemeye göre, Öcalan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olduğu için cenaze nedeniyle mazeret izni verilmesinin mümkün olmadığını belirtiliyor.

Mehmet Öcalan İmralı'da

Öte yandan Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tutulan tutsaklardan Hakkı Alpan'ın kardeşi, yakınları ile görüşmek üzere İmralı Adası'na hareket etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir