Öcalan'dan Kobani mesajı

HDP heyetinin dün İmralı Adası'nda gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntıları bugün yayınlandı. Abdullah Öcalan mesajında, "Kobani'de katliam girişimi amacına ulaşırsa çözüm süreci sonlanır" ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İmralı'da hükümlü terör örgütü PKK'nın ele başı Abdullah Öcalan, Türkiye'de çözüm sürecinin ve demokrasi yolculuğunun çökmesini istemeyen herkesin Kobani'ye "gereken ciddiyet ve sorumlulukla" sahip çıkması gerektiğini ve Kobani'de katliam girişiminin amacına ulaşması halinde çözüm sürecinin sona ereceğini söyledi.               

Suriye ve Irak'taki gücünü artıran ve önemli bazı merkezleri ele geçiren IŞİD militanları son haftalarda Türkiye sınırına çok yakın olan ve ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı Suriye toprakları içindeki Kobani'yi kuşatmış durumda. IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları başlatmasının ardından kısa süre içinde 160.000'in üzerinde Suriyeli Kürt Türkiye'ye sığındı.               

HDP'den yapılan açıklamaya göre, HDP heyetinin dün İmralı Adası'nda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, kamuoyuna aktarılmak üzere yayımlanan mesajda Öcalan, son derece ciddi gelişmelerin yaşandığı kritik bir dönemde olunduğunu belirterek, şöyle devam etti:               

"Kobani kuşatması sıradan bir kent kuşatması olmanın çok ötesinde, sadece Kürt halkının demokratik kazanımlarını hedeflemekle kalmayıp Türkiye'yi de yeni bir darbe sürecine sokacaktır. Bu katliam girişimi amacına ulaşırsa hem süreci sonlandıracak, hem de yeni ve uzun sürecek bir darbenin temellerini atacaktır. Kobani ve Rojava meselesini doğru anlamak isteyen herkes bu gerçekliği iyi kavramalıdır. Türkiye'de sürecin ve demokrasi yolculuğunun çökmesini istemeyen herkesi Kobani'ye gereken ciddiyet ve sorumlulukla sahip çıkmaya çağırıyorum."              

 Öcalan, "Çözümden yana olanların sürece ve sorunlara zamanında ve aktif müdahaleler geliştirmesi hayati önemdedir. Bu itibarla Kobani gerçekliği ile sürecin ayrılmaz bir bütün olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatarak, herkesi büyük bedellere mal olan bu demokratik yolculuğumuz ve insanlık mücadelemizi sahiplenmeye çağırıyorum" dedi.               

Çözüm sürecinde müzakere yanı ağır basan bir kararlılığın ortaya çıktığını ve bu düzeyde mutabakata varıldığını söyleyen Öcalan, birincil öneme haiz olan şeyin bu yol haritası ve eylem planının anlamlı bir ilkeler bütünlüğü ile çerçevelenmesi olduğunu kaydetti.               

Öcalan, "Çünkü en ideal eylem planı bile ilkesel bir bütünlükle ele alınmazsa kuru bir metin olmaktan öteye geçemez. Bu ilkelerin belirleneceği zemin ise, başta kurullar ve komisyonlar olmak üzere müzakere organlarının oluşmasıyla mümkündür. Bu çerçevede, bakanlar kurulu kararı haline gelen müzakere iradesinin pratikleşmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır" dedi.               

Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine dair kanun kapsamında yürütülecek çalışmalara ilişkin esasları belirleyen ve Çözüm Süreci Kurulu oluşturulmasını da içeren Bakanlar Kurulu kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.               

Öcalan, resmileşen metin doğrultusunda ve metnin içeriğine uygun olarak resmi müzakerelerin zaman kaybetmeksizin başlamasının oldukça önemli olduğunu belirtti.               

Bu konularda ilginizi çekebilir