Ödeme yapan mükelleflere teşekkür etti

Maliye Bakanı Şimşek, yeniden yapılandırma kanunu kapsamında ödemelerini yapan mükelleflere teşekkür etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011'de Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanunla, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali yapılandırmasını uygulamaya koyduklarını belirterek, ödemelerini yapan mükelleflere teşekkür etti.
TBMM Genel Kurulunda, Danışma Kurulu'nun; internet kullanımı, çocukların internetin zararlarından korunmasına ilişkin araştırma önergelerinin birleştirilerek bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edildi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, yerel yönetimlerdeki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki çalışmasının sürdüğünü belirten Şimşek, 2002-2010 döneminde, sahte veya yanıltıcı belge düzenleyen ve kullanan mükellefler nezdinde toplam 48 bin 655 rapor tanzim edildiğini bildirdi. Şimşek, "Bu mükellefler hakkında 25 bin vergi suçu raporu düzenlenmiş; 35 bin 35 mükellef hakkında mahkumiyete hükmedilmiş, 14 bin 11 mükellef beraat etmiş, 6 bin 626 mükellef hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıkmıştır" dedi.
Şimşek, tam otomasyona geçilen 2005 yılından 2010 yılının sonuna kadar düzenlenen sahte fatura tutarlarının 34,9 milyar lira, kesilen toplam cezanın ise 846 milyon lira olduğunu kaydetti.
2011'de Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanunla, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali yapılandırmasını uygulamaya koyduklarını dile getiren Şimşek, ödemelerini yapan mükelleflere teşekkür etti.
Mehmet Şimşek, tüm mükelleflerin vergi borçlarının elektronik ortamda takip edildiğini ve tahsilatı geciken vergi borçları için gerektiğinde elektronik haciz uygulaması yoluyla mükelleflerin banka hesaplarına anında müdahale edilebildiğini bildirerek, 2011 yılı için 200 bin lirayı geçenlerin vergi dairelerinde, 1 milyon lirayı geçenlerin de Gelir İdaresinin internet sitesinde ilan edildiğini kaydetti.
Türkiye'de 2003'te 359 bin binek ve hafif ticari araç satılırken, 2011'de bu rakamın 865 bine ulaştığını belirten Şimşek, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında 2003 yılında motorlu araçlar satışında 9. sıradayken, 2011 yılında 6. sıraya yükseldiğini bildirdi.
Şimşek, toplam 15 bin 723 kişinin çalıştığı TÜRKŞEKER'in Amasya, Kütahya ve Adapazarı fabrikalarındaki kamu hisselerinin 2004 ve 2005 yıllarında özelleştirildiğini hatırlatarak, Özelleştirme Yüksek Kurulunun, TÜRKŞEKER A.Ş'nin özelleştirme işlemlerinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmasını kararlaştırdığını vurguladı.
"İzmir limanı, İstanbul Salıpazarı ve Derince limanları özelleştirilecek"
Devri gerçekleşmeyen elektrik dağıtım bölgeleri, elektrik üretim tesisleri ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine devam edileceğini kaydeden Şimşek, "Köprü ve otoyollar, Başkent Doğalgaz, İzmir limanı ile İstanbul Salıpazarı ve Derince limanlarının özelleştirmesi gündemimizdedir" dedi.
Şimşek, 2006-2011 döneminde Maliye Bakanlığının aldığı 8 bin 800 personelin yüzde 80'inden fazlasının İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi mezunu olduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında, Kamu İhale Kurumu ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu hariç, 2011 yılı itibariyle 68 bin 133 kişinin çalıştığını, bunun bin 405'inin özürlü olduğunu sözlerine ekledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir