ÖDP'li Uras partisinden istifa etti

Uras'ın ÖDP'den istifasıyla TBMM'de temsil edilen parti sayısı 6'ya düşerken, bağımsız milletvekili sayısı 10'a yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, partisinden istifa etti.

Uras'ın ÖDP'den istifasıyla TBMM'de temsil edilen parti sayısı 6'ya düşerken, bağımsız milletvekili sayısı 10'a yükseldi.  

Uras'ın istifasıyla TBMM'deki sandalye dağılımı şöyle oldu: 

AK Parti:         338

CHP:                 97

MHP:                 69

DTP:                  21

DSP:                   8

Türkiye Partisi:    1

Bağımsız:           10

Boş:                     6

"Sağın reçeteleri belli, ancak solda alternatif yok"

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında istifasını ve istifa gerekçelerini açıklayan Uras, Türkiye solunun, yaşanan sorunları, demokrasi, eşitlik, özgürlük, adalet ve emekten yana bir seçenek oluşturarak aşma yönünde başarılı olamadığını, kendini yenilemekte tutucu ve isteksiz davrandığını savundu.

Sağın reçetelerinin belli olduğunu ancak solda alternatif bulunmadığını ifade eden Uras, iktidarın, vahşet, baskı, şiddet ve sömürüyle karşı karşıya olan kadınların yükselen çığlığını duymadığını iddia etti. Uras, "Bu konuda toplumun önünü açmayan bir sol, adına layık olabilir mi?" diye sordu.

"On yıllardır darbecilerin, sağ iktidarların ve statüko yanlısı siyasal güçlerin elinde, oradan oraya savrulan, önemli sorunları demokratik ve çağdaş bir çözüme kavuşturulmamış bu ülkede, bir seçenek arayışı da kaçınılmaz oluyor" diyen Uras, solun; sorunları çözebileceğini, AK Parti'nin alternatifini yaratabileceğini söyledi.

"Tarihsel buluşmanın aciliyeti"

Uras, bunun, acil bir ihtiyaç olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Samimi ve inandırıcı bir siyaset ve güçlü bir sol merkez, hayal değildir. Yaşadığımız dünya ve ülke şartlarını anlamış, sözünü, eylemini yenilemiş bir solun ortaya çıkışı, çorak bir toprağın suyla buluşması gibidir. Özgürlükçü solcular olarak, solda böyle bir değişimin yaşanmasını istiyoruz. Düzenin bütün baskı, ezilme ve sömürülme biçimlerinin mağduru olan toplumsal kesimler ve canı yanan bütün yurttaşlarla kucaklaşmayı hedefleyen bir tarihsel buluşmanın aciliyetine işaret ediyoruz. Tarihsel buluşma için şimdi harekete geçmenin önemli bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz."

Ufuk Uras, "Özgürlükçü Solcular" olarak, bu amaç için yola koyulduklarını, sol, sosyalist hareketin bütün olumlu mirasının ve ÖDP'nin deneyimlerinin hakkını bu süreçte vereceklerini dile getirdi.

Uras, laikliği savunmak için demokrasiden vazgeçmeyen, militarist, otoriter, vesayetçi anlayışa boyun eğmeyen, sosyal ve sendikal hakları olmazsa olmaz görenleri, siyasal çevreleri ve düzen mağdurlarını birlikte hareket etmeye çağırdı.

"Parti içi iktidar yarışını devam ettirmek yerine, sona erdirmeyi tercih ettik"

Uras, bu ihtiyacın bilincinde olarak, bir dizi çabanın içinde olduklarını vurgulayarak, şöyle dedi:

 "Ne var ki uzun yıllardır bir arada olduğumuz, omuz omuza mücadele ettiğimiz birçok arkadaşımızla çözüm önerilerinde ortaklaşamadık. Bu durum ÖDP'yi iki farklı tespit ve çözüm önerisi etrafında ikiye bölünmüş bir hale getirdi. Bu tablonun çözüm üretmekten uzak olduğunu görerek, parti içi iktidar yarışını devam ettirmek yerine, sona erdirmeyi tercih ettik.

Bu amaçla, tek tek yapıları aşan bir tarihsel buluşma için, kuruluşundan bu yana içinde mücadele yürüttüğümüz ÖDP'den; parti kuruculuğu, çeşitli dönemlerde il ve ilçe yöneticiliği, Parti Meclisi, Merkez Yürütme ve Disiplin Kurulu üyeliği yapmış Özgürlükçü Solcularla birlikte istifa ediyoruz. Solu yenilemek, büyütmek, güçlü ve etkin bir merkez oluşturmak hedefine doğru yürüyoruz."

"Var olanlarla sorunu çözemeyeceğimizi gördük"

Uras, bir gazetecinin, "Tarihsel buluşma, yeni bir parti mi yoksa SHP'nin dönüştürülmesi anlamına mı geliyor?" sorusuna, "Önümüzdeki süreç içinde, toplumun bütün kesimlerini içeren, var olan grupları, yapıları aşan, yeni bir ortak iradede buluşmak istiyoruz. Var olanlarla sorunu çözemeyeceğimizi gördük. Söylediğiniz yapıları da dönüştüren, yeni bir irade bizim için önemli. Bizim için küçük, ama Türkiye solu için büyük adım attığımıza inanıyoruz" karşılığını verdi.

Solun geleceğinin, var olan yapıların yan yana gelmesi üzerine inşa edilemeyeceğini savunan Uras, bütün bu yapıların dönüştürülmesi üzerinden, yeni bir kurucu irade inşa etmeleri gerektiğini bildirdi.

Siyasette, kendisiyle yetinenler ile kendisini yenileyenlerin ayrıştığını belirten Uras, AK Parti'ye karşı iktidar seçeneğinin bulunmamasının, AK Parti'nin "tek kale maç oynamasına" neden olduğunu söyledi. Uras, tarihsel buluşmanın, Türkiye'deki bütün siyasi dengeleri değiştirebileceğine inandıklarını vurguladı.

Uras, "Yeni bir parti kuracağız diyor musunuz?" yönündeki soruyu, "Diyoruz. AKP'ye karşı alternatif oluşturulmasının başka yöntemi var mı? Dernekle olmuyor bu" diye yanıtladı.

Genelkurmayda hazırlandığı iddia edilen eylem planına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Uras, askeri rejime, demokrasi dışı arayışlara karşı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden yana bir tutum almaları gerektiğini belirtti.

Uras, "AK Parti pragmatizmi ve CHP statükoculuğuyla" zaman kaybettiklerini ileri sürerek, "Askeri vesayete, militarizme karşı kararlı bir iradeyi oluşturmak durumundayız" diye konuştu.