ODTÜ'den yol açıklaması
"Anadolu Bulvarı'nın devamı olan doğu-batı yönündeki yola, tünel olarak yapılması koşuluyla itiraz etmiyoruz. Ancak bu yollar kentin ulaşım sorununa uzun vadeli çözüm olmayacak."
ANKARA - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, "ODTÜ olarak, Ankaralıların ulaşım ihtiyacını düşünerek Anadolu Bulvarı'nın devamı olan yola tünel olarak yapılması koşuluyla doğu-batı yönündeki yola itiraz etmemekle birlikte, bu yolların kentin ulaşım sorununa uzun vadeli çözüm olmayacağını vurgulamak istiyoruz" açıklamasında bulundu.
ODTÜ Rektörlüğü, Anadolu Bulvarı‘nın devamı olarak ODTÜ arazisinin doğu sınır bölgesinden ve 100. Yıl Çiğdem mahallerinden geçecek yolun başlaması ile birlikte medyada yer alan tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Anadolu Bulvarı ve devamı olan yolun, Konya Yolu ile Eskişehir ve İstanbul yollarını birbirine bağlayan bir iç çevre yolu olarak 'Ankara Nazım Planı'nın 1990'da yer aldığı belirtilerek, söz konusu planın, 1982 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığı ve Anadolu Bulvarı'nın bu plan uyarınca 1987-88 yıllarında inşa edildiği hatırlatıldı.
"Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu"nun 1995 yılında ODTÜ arazisi içindeki doğal ve arkeolojik sit alanlarını belirlendiği ifade edilen açıklamada, "ODTÜ'nün Eskişehir Yolu kapısı bölgesinin bir kısmının 1. Derece doğal sit alanları arasında yer almıştır. Anadolu Bulvarı'nın devamı olan yol güzergahının ODTÜ arazisi içindeki yaklaşık 400 metrelik kısmı bu sit alanı ile örtüşmektedir.Doğal sit alanları içinden yol geçirilmesi, koruma kurulu onayına bağlıdır. Bu çerçevede, daha önce alınmış olan bu sit kararı nedeniyle, Anadolu Bulvarı'nın devamı olan ve 'Ankara Nazım Planı 2023'de yer alan söz konusu yolun statüsü 'Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu' ve Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu'nun görüşlerine ve Bakanlık onayına tabidir" denildi.
ODTÜ'nün kabul etmediği yol
ODTÜ'den geçilmesi istenilen iki ayrı yol olduğu ve bu iki yolun medyaya yansıyan tartışmalarla karıştırıldığı belirtilen açıklamada, "ODTÜ, Anadolu Bulvarı'nın devamı olan yolun doğu sınır bölgesinden geçmesine 1994 yılından itibaren onay vermiştir. ODTÜ'nün kabul etmediği yol Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 tarihinde 'Ankara Nazım Planı 2023' önerisine eklenen ikinci bir yoldur. Bu ikinci yol, ODTÜ Kampusunun Bilkent Yolu üzerindeki kapısından girerek kampusu doğu-batı yönünde ikiye bölecek bir hemzemin yol olarak tasarlanmıştır. Kampusu ikiye ayıracak, eğitim ve araştırma binalarını ve altyapısını tahrip edecek, can ve mal riski yaratacak ve doğal sit alanlarını tahrip edecek bu hemzeminin yol önerisine itiraz etmiştir" ifadelerine yer verildi.
27 farklı kavşak çözümü üzerinde çalışılıyor
ODTÜ öğretim üyelerinin, Anadolu Bulvarı'nın devamı olan Eskişehir Yolu ile bağlantısını çözmek için son altı ay içinde 27 farklı kavşak çözümü üzerinde çalıştıkları belirtilen açıklamada, "Benimsenen çözüm doğal çevreyi en az düzeyde etkileyecek ve ulaşım ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacak tasarımdır. Bu çalışmalara ve söz konusu bölgede 30 yıldır ağaçlandırma yapılmasına rağmen, ODTÜ arazisi yaklaşık 3 bin ağacın yol yapımından etkilenmesi söz konusudur. Toplam 629 ibreli ağacın nakledilmesi; 292 adet çam, 133 adet dişbudak, 916 adet ahlat, 293 adet badem, 58 adet kavak ve 696 adet diğer yapraklılar olmak üzere toplam 2 bin 388 ağacın kesilmesi gerekecektir" denildi.
Açıklama şöyle devam edildi:
"ODTÜ olarak, Ankaralıların ulaşım ihtiyacını düşünerek Anadolu Bulvarı'nın devamı olan yola tünel olarak yapılması koşuluyla doğu-batı yönündeki yola itiraz etmemekle birlikte, bu yolların kentin ulaşım sorununa uzun vadeli çözüm olmayacağını vurgulamak istiyoruz. Ankara'nın sağlıklı kentleşmesi, arazi ve ulaşım ihtiyaçlarının planlı şekilde karşılanmasına ve bu kapsamda toplu taşıma sistemlerine bir an önce yeterli düzeyde getirilmesine bağlıdır."