”Öğrencilerin arkasında Ergenekon var”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, kendisine yönelik yapılan yumurtalı protestoyla ilgili ilginç iddialarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde, kendiseine yönelik yapılan yumurtalı protestoyu "Ergenekon içerde sıkışmış vaziyette, güvendiği asker ise kendi alanına çekildi, normalleşiyor. Mücadele yükü verilen yargı da son Anayasa paketi ile kendi alanına çekildi. Şu anda ellerindeki tek koz öğrenciyi sokağa dökmek. Bu işler böyle başlar. 80 öncesini gördük" sözleriyle yorumladı.

Kuzu, dün Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yaşadığı yumurtalı protesto konusunda TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Olayların arkasında Ergenekon var..." şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Kuzu, şöyle konuştu:

"Evet var. Gelen öğrenciler içerisinde -ki bazı kanallar bunu verdi- aynı öğrencinin 3-4 yerde aynı toplantılara protesto için katıldığını görüyorsunuz. Tamamı bunların hemen hemen aynı öğrenciler. Dolayısıyla belli merkezlerden idare ediliyorlar. Şahsi kanaatim; özellikle Ergenekon süreciyle bağlantılı olarak eskiden 1968 kuşağı olarak tecrübeli olan kesim bugün öğrenciyi sokağa indirmek istiyor. Eskiden öğrenciyi sokağa indirmenin arkasında darbe beklentileri olurdu. 1971 muhtırası, 12 Eylül darbesi böyle olmuştur. Türkiye'de 5 bin gencin ölümüne yol açmıştır. Türkiye'ye çoğa patlamıştır. O yüzden kalem oynatanlar bunlara dikkat etsinler. Eğer bununla askere 'tekrar harekete geç' falan diyorlarsa yazık olur. Asker kendi alanına çekilmiştir. Böyle bir imkan da yoktur. Herkes bugüne göre konuşsun. 68'den bu yana çok zaman geçti aradan."

Kuzu, bir başka soru üzerine, "İstanbul'daki olaylardan sonra püskürtülen polis, dün benim hakkımı koruyamadı bunu mu istiyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Eylemci gençlerin tutumuna destek olanların "kesinlikle iyilik yapmadıkları" uyarısında bulunan Kuzu, bunun da Türkiye'ye iyilik olmayacağını söyledi. "10 dakika yumurtanı atarsın biter, sonra ben konuşmaya başlarım. Yumurtan bitince ne yapacaksın?" diyen Kuzu, "(Efendim konuşturmayız) Konuşmadık işte. Bundan Türkiye mi kazandı söyler misiniz? Bu gençlik doğruyu kimden öğrenecek?" dedi.

Türkiye'nin, geçmişte "Üniversiteye polis giremez, orası özerk alandır" yaklaşımını pahalı ödediğini anlatan Kuzu, 12 Eylül'de sınıflara jandarmanın girdiğini ve öğrencilere dipçik gösterdiğini anlattı.

"Kapım açık"

Burhan Kuzu, "Öğrenciler randevu isterse verir misiniz?" sorusunu da "Elbette her zaman benim kapım açık. Üniversiteden gelen öğrencilere şeker ikram etmişimdir. Kovalarla şeker ikram ettim, yumurta yoktu yanımızda..." diye yanıtladı.

Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olaydan hemen sonra aradığını, rektör ve dekanın tutumunu kendisine aktardığını söyledi. Kuzu, muhalefetten de "geçmiş olsun" telefonları geldiğini bildirdi. 

Arınç fakülte yönetimini suçladı

Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Kuzu'ya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Ziyaretinde hem CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum hem de Kuzu'ya yönelik tepkileri "anlayışla karşılamanın mümkün olmadığını" ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

"Çok büyük bir disiplinsizlik... Ve anayasa profesörü etiketi taşıyan, bilim adamı vasfını taşıyan ve aynı zamanda siyasetçi olan; düşüncelerini, fikirlerini bugüne kadar her platformda cesaretle savunmuş olan insanlara karşı böylesine bağnaz ve katı bir tutum takınılması ve sonunda işin fiili saldırıya dönüşmesi fevkalade çirkin, fevkalade ayıp ve tamamen bir saldırıdır. Sayın Kuzu'ya büyük geçmiş olsun diyorum.

Fakülte yönetiminin başta dekan ve rektör olmak üzere buna bigane kalması, yerlerinden bile kıpırdamaması, meydana gelebilecek olaylara karşı tedbir almaması bağışlanacak bir davranış değil."

Bu konularda ilginizi çekebilir