Öğrencilerin inovatif fikirleri yarıştı

Yaşamda Kalite Proje ve Fikir Yarışması’nda öğrenciler kanser karşıtı ekmek, ebegümecinden giysi, ceviz ağacı talaşından arıtma gibi yeniliklerini sergilediler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi ve İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘4.Yaşamda Kalite Proje-Fikir Yarışması’nda ilköğretim ve lise öğrencilerinin  projeleri yarıştı. Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmada öğrenciler çevre dostu projeler ve fikirler sundu.  Proje ve fikirler arasında kanser karşıtı ekmek ve ebegümecinden yapılan giysi gibi ilginç çalışmalar da yer aldı. Ceviz ağacı talaşıyla sudaki ağır metal kirliğine son veren gençler klimalarda enerji tasarrufu sağlamayı da başardı. 

Kanser karşıtı ekmek

Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen Yaşamda Kalite Proje-Fikir Yarışması’na katılan öğrenciler çalışmaları hakkında bilgi verdi:  Kanser Karşıtı Ekmek isimli bir proje hazırlayan Özel İzmir Koleji 5. sınıf öğrencisi Sevgi Zeynep Öksüz, “İngiliz Gıda Araştırması Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre turunçgillerin kabuk ve posalarından elde edilen pektin, kanser hücrelerinin kümelenme gücünü bloke ediyor ve vücudun diğer bölgelerine yayılma riskini azaltıyor. Bu projede de ülkemizde temel gıdaların başında yer alan ekmeğin turunçgil kabuklarından elde edilen pektin ile tüketilmesini hedefledik. Mandalina kabuğunun suda çözünen maddeleri uzaklaştırılıp, ekstraktesi elde edildikten sonra ekmek hamuruyla birleştirdik. Ortaya hem lezzetli hem de sağlıklı bir ekmek çıktı” diye konuştu.

Ceviz ağacı talaşıyla arıtma

İzmir Atatürk Lisesi 10. sınıf öğrencisi Umut Gül ve 11. sınıf öğrencisi Esra Özcan, projeleri  ‘Ceviz Ağacı Talaşı İle Su Kirliliğine Son’ hakkında şu bilgiyi verdiler: “Endüstriyel, zirai ve evsel atık sularının deniz sularına karışması dünyanın birçok kesiminde giderek yaygınlaşıyor. Bunun sonucu olarak da sahil ve iç kesimlerdeki su ortamlarında kirlilik hızla artıyor. Bu projede, bakır tutma kapasitesi yüksek aynı zamanda ekonomik ve çevre dostu olan ceviz ağacı talaşı kullandık. Böylece Türkiye’de yaygın olarak bulunan ceviz ağacının talaşı değerlendirilerek metal kaplamacılık sanayisinde kullanılan bakır elementinin yıkama ve durulama banyolarında oluşturduğu atık suyunun arıtımını yüzde 98 oranında sağladık”.   

Kondisyon bisikletinden enerji

‘Yağları Yak Enerjiyi Kap’ başlıklı projesi ile yarışmaya katılan Gazi Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Azizcan Altınkan, “Fikir olarak geliştirilen bu projede, kondisyon bisikletinden spor salonlarının aydınlatılmasını hedefledim. Hareket enerjisini içindeki mıknatıs ve bobin sayesinde elektrik enerjisine dönüştüren dinamoyu, bisikletin iç kısmına yerleştirdim. Böylece hareket enerjisinden elektrik enerjisi elde etme fikri ortaya çıktı. 10 adet kondisyon bisikletinin 1 saat süreyle aralıksız kullanımıyla yarım saatlik elektrik enerjisi elde edilebileceğini  belirledim” dedi.

Ebegümeci ile hijyen

Sağlıklı beslenmede önemli yeri olan ebegümecini, bebek kıyafetlerinde hijyen sağlanmasında kullanan Karşıyaka TAKEV Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Ali Uzel, “Projede antibakteriyel özelliğe sahip ebegümeci bitkisinin özütünü elde ederek bebek kıyafetleri ve eşyalarında kullanımını hedefledim. Bunun için kurutulmuş ebegümecini toz haline getirerek kimyasal işlemlerin ardından özütünü elde ettim. Sonuç olarak ise bitkinin antibakteriyel etkisinden faydalanılarak kumaş boyamada rahatlıkla kullanılabileceği ortaya çıktı” diye konuştu.

Antifriz ile kesintisiz ısıtma

Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Şenayi Akdağ ve 10. sınıf öğrencisi  Alperen Karaca, ‘ Kesintisi Isıtma’ isimli projelerini anlattılar: “Isıtma amaçlı çalışan klima sistemlerinde hava şartlarına bağlı olarak dış ünitede karlanma olabilir. Bu olay genelde sıfırın altındaki sıcaklıklarda meydana gelir ve ısınmada belirli bir süreyle kesintiye yol açar. Bu kesintiyi önlemek amacıyla bir antifriz sistemi geliştirdik. Sürekli olarak dış havadaki nem karlanma yapmasın diye düzeyi bir saatte 10 kez sirkülasyon pompasıyla havanın içerisindeki nemin oluşmasını önleyen bir sistem geliştirdik. Böylelikle kesintisiz bir ısıtma sistemi elde ettik. Ayrıca yüzde 12 enerji tasarrufu sağladık.” 

Kaza anında şişen balon

Deniz kazaları için sistem tasarlayan Sıdıka Akdemir Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Kerem Demir, “Suya uçma tehlikesi olan uçak veya feribot kazaları için ilaç kutusu büyüklüğünde bir sistem tasarladım. İçinde helyum tüpü, elektronik kart ve sağlam maddelerden yapılan bir balon yerleştirdim. Suyu algılayan sistemle kaza esnasında balonun şişerek aktif hale gelmesini sağladım.”