Öğretmen
LUMBUZDAN BAKIŞ / Murat ERDOĞAN
[email protected]
Bir gemi, kaptanı olmadan limandan ayrılabilir mi? Bütün ulusal ve uluslararası kurallar olmadığını düşünün ve bir gemiyi kaptanı olmadan denize bırakın. Sizce kaç mil yol alabilir? Deniz ticareti için bu kadar önemlidir kaptan.
Öğretmenler de okulların kaptanıdır aslında, öğrencilerin kılavuzudur. En az kaptanlar kadar değerlidir eğitimde. Özellikle mesleki eğitim veren okullarda. Kaptanı olmadan bir gemi limandan kalkamıyorsa, öğretmeni olmayan bir okul da eğitime başlayamaz. Gemiciyi biz seni kaptan yaptık, kaldır gemiyi diyemiyorsanız, beden öğretmenine de seyir dersine sen gir diyemezsiniz. Derseniz geminiz yol almaz.
Birçok denizcilik lisesi kaptansız eğitime başladı bu sene. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı denizcilik liselerine yeterli sayıda öğretmen kadrosu açmadı. Öğretmen ihtiyacının sadece beşte birine cevap verebildi. Türkiye genelindeki 55 civarında olan denizcilik lisesinde 11 binin üstünde öğrenci denizci adayları eğitime devam ediyor. Okula devam ediyor demek daha doğru olur çünkü ne kadar sağlıklı eğitim verildiği şüpheli. Kiminde öğretmen yok, kiminde ekipman. Yarım milyon dolarlık simülasyon donanımı olan okul var ama cihazı kullanabilecek eğitmen yok.
Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplantısında eğitimin içler acısı durumu dile getirilince DTO Başkan Vekili Halim Mete samimi bir itirafta bulundu: “DTO olarak en büyük hatalarımızdan biri sektöre eleman yetiştiren okullar açıldıktan sonra gerekli desteğin verilmemesi oldu.” Oysa DTO gelirinin büyük kısmını eğitime harcıyor. Daha doğrusu Piri Reis Üniversitesi’ne. Yeni okul binası dahil üniversite projesine harcanan para 100 milyon doları bulacak. Yani eğitime gidecek para çok ama öğretmen yok. Bugün denizcilik okullarının yaşadığı sıkıntılar sahiplenen olursa çözülebilecek derecede. Herkes bu sorumluluğu DTO’ya atıyor. Çünkü sektörün parasının toplandığı yer orası. Aslında DTO’nun bir eğitim komisyonu var fakat ne kadar çalıştığı muamma. Bugün denizcilik eğitiminde yaşanan sıkıntıları komisyonda olmamasına rağmen özel ilgi duyduğu için bir meclis üyesi dile getiriyor. Bu ayki meclis toplantısına eğitim gündeme oturdu. Herkes düşüncesini paylaştı fakat eğitim komisyonundan kimse söz almak ihtiyacı duymadı. Çünkü mecliste değillerdi.
Birkaç ay sonra Deniz Ticaret Odası’nda seçimler olacak. Başkanından komitelerine kadar bir değişim yaşanması muhtemel. Hatta yeni başkan şimdiden belli gibi. Yeni yönetim belirlenirken komite ve komisyon üyelerinin de doğru seçilmesinin sektöre daha katkı sağlayacağını düşünüyorum. Meslek komite ve komisyon üyeleri artık atama ile değil istekli olanlar ile donatılmalı. Belki o zaman Denizaşırı ( uzakyol ) Dökmeyük Gemi Taşımacılığı Komitesi’nin Başkanı Azim Konserve Sanayi olmaz.
Denizcilik Müsteşarlığı kapatılmadan ilgili müdürlük, hazırladığı yönetmelikte, denizcilik liselerinin zabitlik yeterliliklerini kaldırarak usta gemici ve yağcı yeterliliği şeklinde düzenlemişti. Fakat Bakanlığın yeni yapılanmasından sonra geçtiğimiz ay yayımlanan Gemiadamları Yönetmeliği’nde Denizcilik Meslek Liseleri’nin yeterlilikleri değiştirilmediği görüldü. Buradaki amaç bu okullara hem müfredat hem de eğitim kalitelerini arttırmak üzere bir şans daha vermekti. Denizcilik Bakanlığı da bugünkü eğitim sisteminden rahatsız ve bazı çalışmalar yürütüyor. Hatta bir okul gemisi projesi üzerinde çalışılıyor.
Fakat bugün öğrencilerin ihtiyacı olan gemi midir yoksa KAPTAN mı?