OHAL Komisyonu'na 80 bin başvuru

OHAL İnceleme Komisyonu'na başvurular perşembe günü sona erecek. Komisyona şimdiye kadar 80 bin itiraz başvurusu yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ilgili işlemlere itiraz başvuruları perşembe günü sona eriyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, şimdiye kadar KHK'larla ilgili işlemlere 80 bin itiraz başvurusu yapıldı.

Geçen yıl 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında hükümet OHAL ilan etmiş ve çıkardığı OHAL KHK'larıyla darbeyi gerçekleştirdiğini açıkladığı 'FETÖ'ye yönelik operasyonlarda bu örgütle ilişkili oldukları gerekçesiyle bazı kamu çalışanlarına dönük görevden alma operasyonları başlatmıştı.

'FETÖ' soruşturmaları kapsamında 150 bini aşkın asker, polis ve memura ihraç ya da görevden el çektirme işlemi uygulanırken, 5 bin dolayındaki dernek, vakıf ve şirket gibi tüzel kişiliğin faaliyetlerine de son verilmişti.

İdarenin bu işlemlerinden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurular öncesinde bir ara mekanizma oluşturmak, varsa bu görevden alma işlemlerindeki mağduriyetleri daha kısa sürede gidermek amacıyla ocak ayında OHAL İnceleme Komisyonu kurulmuştu.

Komisyona temmuz ayında yapılmaya başlanan itiraz başvuruları 14 Eylül Perşembe günü sona erecek.

Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "OHAL İnceleme Komisyonu'na şimdiye kadar 80 bin itiraz başvurusu yapıldı" dedi.

Temmuz ayında dönemin Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş komisyona toplam 120 bin başvuru yapılmasının beklendiğini açıklamıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da yine temmuz ayında yaptığı açıklamada, komisyonun çalışmaya başlamasıyla, AİHM'ye OHAL KHK'larıyla ilgili yapılan 24 bin 600 itiraz başvurusunun tamamının reddedileceğini söylemişti.

Toplam yedi üyeden oluşan OHAL İnceleme Komisyonu dört üyenin oyuyla karar alabiliyor.