Okul sütü bozuk mu çıktı?

İlk kez bugün dağıtılan "okul sütü" sonrasında yurdun çeşitli bölgelerinde onlarca okuldan zehirlenme haberleri geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

DİYARBAKIR - Okul sütü projesi kapsamında ilköğretim okullarında süt dağıtılması sonrasında yurdun dört bir yanından zehirlenme haberleri gelmeye başladı. Sivas, Edirne, Diyarbakır, Adana, Konya, Antalya ve Kırıkkale'de bir çok çocuk mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. 

153280a.jpg

Sivas'ta 3 okulda zehirlenme vakası 500'den fazla çocuk hastaneye kaldırıldı.  Diyarbakır'da 4 okulda 100'den fazla öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastanelere gönderildi.  Edirne'de ise 30'a yakın öğrenci dağıtılan sütlerden içtikten sonra hastanelik oldu. Adana, Kırıkkale, Samsun ve Konya'dan da zehirlenme haberleri geldi.

Sivas'ta 500'den fazla çocuk hastanede

Sivas'ta "Okul Sütü Programı" kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere başvuran 500'ü aşkın öğrencinin büyük bölümü, taburcu edildi. Sivas Devlet Hastanesi'ne 200 civarında çocuğun kaldırıldığını ifade eden yetkililer, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 110, Numune Hastanesi'nde ise yaklaşık 200 öğrencinin tedavi altına alındığını bildirdi. Öğrencilerin büyük bir bölümünün ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildiğini belirten yetkililer, az sayıda öğrencinin ise müşahede altında tutulduğunu, sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

sut6.jpg


Sivas Devlet Hastanesi Başhekimi Davut Vecdi Ersöz, yaptığı açıklamada, hayati tehlikesi bulunan hasta olmadığını, öğrencilerde panik havası olduğunu ifade etti. Korkulacak bir durum olmadığını kaydeden Ersöz, "Zehirlenmenin sütle ilgili olduğu düşünülüyor o da belli değil. İncelemelerden sonra olacak. Gelen çocukların ne kadarı besin zehirlenmesine uğramış, ne kadarı arkadaşından etkilenmiş gelmiş bilmiyoruz" diye konuştu.

Vali: Süt bozuk

Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, "Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle" dedi. Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kolat, "Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. 'Zehirlenme' demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok" diye konuştu.

Süt dağıtılan 7 okuldan şikayet geldiğini belirten Kolat, şunları söyledi: "Birbirinden duyan okullar da tedbir anlamında gelmeye başladı. Yoğun bir şey var. Arkadaşlarımız duruma müdahale ediyorlar. Hemen hepsine gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Ciddi bir vakamız yok. Çocukların genel durumu iyi. İnşallah bizi üzecek bir durum olmayacak. Sonra arkadaşlar durumu rapor edip, tespit edecekler."

Hafik'te 14 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Bu arada, Sivas'ın Hafik ilçesinde 14 ilköğretim öğrencisinin dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Hafik Milli Eğitim Müdürü Yusuf Usta, Hafik Hacı Esma Kocacık İlçe Hastanesi'ne giderek öğrencilerin sağlık durumu hakkında bilgi aldı. İlçede, süt dağıtımının durdurulduğu bildirildi.

Bu arada, velilerin süt dağıtımından önce "veli izin formu" imzaladığı öğrenildi. Çocukların süte karşı alerjisinin olup olmadığının tespiti için okul idarelerince velilere imzalattırılan formda, velilerin "Rahat süt içebiliyor mu?", "Süt içtikten sonra rahatsız olur mu?", "Peynir ve yoğurt yer mi?" gibi sorulara da cevap verdiği belirtildi. Formda, "Çocuğumun dağıtılacak sütten yararlanmasını istiyorum veya istemiyorum" şıkkı da yer alıyor.

Adana'da veliler okula koştu

Adana'dan alınan bilgiye göre, Fevzipaşa Mahallesi'ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu'nda, öğrencilere, "Okul Sütü Projesi" kapsamında süt dağıtımı yapıldı. Dağıtılan sütlerden içen bazı öğrencilerde, mide ağrısı ve bulantı şikayetleri başlaması üzerine, okula 112 Acil Servis ekipleri çağrıldı. Bazı öğrenciler kentteki hastanelere kaldırılırken, kimi öğrencilere ise okulda müdahale edildiği öğrenildi. Velilerin de çocuklarını merak ederek okula geldikleri gözlendi. Bu arada, Adana Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet de okulda incelemede bulundu.

sut2-horz.jpg

Kırıkkale'de 36 öğrenci hastanede

Kırıkkale merkezde Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda 9, Keskin'de Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda 10, Karakeçili Merkez İlköğretim Okulu'nda ise 17 öğrenci, Okul Sütü Projesi kapsamında dağıtılan sütlerden sonra rahatsızlanarak hastanelerde tedavi altına alındı. İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Fatma Sönmez, Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan öğrencileri ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda var. Şimdi aldığım bir bilgiye göre, Karakeçili'de de aynı durum söz konusu. Peyderpey bilgiler geliyor. Netleştikçe, sağlıklı veriler elimize ulaştığında basınla paylaşacağız" dedi. Öğrencilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını ve hepsinin ayakta tedavi gördüğünü belirten Sönmez, "Şu anda okullarda süt dağıtımı başladığı için tedbiren, henüz neticesi bilinmemekle beraber öğrencilere süt dağıtımını, Valilik kararıyla durdurduk" diye konuştu.

Antalya'da 48 öğrenci hastanelik oldu

Antalya'da Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndan karın ağrısı ve kusma şikayetiyle 30 öğrencinin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 18 öğrencinin Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi. Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Nurullah Bülbüller, hastaneye bir grup öğrencinin dağıtılan sütlerden zehirlendikleri iddiasıyla geldiğini söyledi. Bülbüller, "Sadece 2 öğrenci kusma şikayetiyle geldi, diğer öğrencilerde karın ağrısı şikayeti bulunuyor. Kusma şikayetiyle gelen 2 öğrenciye serum takıldı, karın ağrısı şikayetiyle gelen diğer öğrenciler ayakta tedavi edilip gönderildi" dedi.

Edirne Valisi: Araştırıyoruz

Edirne Valisi Gökhan Sözer, "Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz" dedi. Vali Sözer, Okul Sütü Programı kapsamında Türkiye'deki tüm öğrencilere ücretsiz süt dağıtıldığını anımsattı. Sözer, şunları kaydetti: "Tüm okullarımızda süt dağıtılıyor. Bugün ilk defa biz de dağıttık. Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz. Kontrol amaçlı yaklaşık 20 öğrenciyi hastaneye sevk ettik. Sütlerden numune alındı. Öğrenciler aç karnına süt içtikleri için de mideleri bulanmış olabilir. Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka birşeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz" dedi. Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda eğitim gören yaklaşık 20 öğrenci, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle ambulanslarla okullarından alınarak kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Kırıkkale'de süt dağıtımı durduruldu

Kırıkkale'de bazı ilköğretim okullarında eğitim gören 36 öğrenci, ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere kaldırıldı.
Merkezde Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda 9, Keskin'de Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda 10, Karakeçili Merkez İlköğretim Okulu'nda ise 17 öğrenci, Okul Sütü Projesi kapsamında dağıtılan sütlerden sonra rahatsızlanarak hastanelerde tedavi altına alındı.

sut5-horz.jpg
 
Trabzon'da süt dağıtımı devam ediyor

Trabzon'daki ilk uygulama Vali Vekili Adem Karahasanoğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Taner Kırbaç'ın katılımıyla Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda başladı. Kırbaç'la 3/D sınıfında öğrencilere son kullanma tarihlerini kontrol ettikten sonra süt dağıtan Karahasanoğlu, öğrencilere sütün tadının nasıl olduğunu sordu. Karahasanoğlu, bir gazetecinin bazı yerlerde sütten zehirlenenler olduğunu hatırlatması ve Trabzon'da benzer bir sorun olup olmadığını sorması üzerine, "Şu anda ilimizde böyle bir sorun yok. Ayrıca, bu organizasyonda görevli diğer kuruluş Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü okullarda dağıtılan sütlerden numuneler alıyor, sorun olacağını zannetmiyoruz. Bunlara rağmen bir şey olursa önlemlerimizi almış bulunuyoruz" dedi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir