Okula başlama yaşı 5 olacak

Bakan Dinçer, 4+4+4 eğitim modeli teklifinde çocukların okula başlama yaşının 5 olacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifle çocukların okula başlaması ile ilgili uygulamada üst limitin 72 ay, alt limitin ise 60 ay olacağını belirterek, "İlköğretime erken başlayan çocuklar için ilk 4 yılın programı değiştirilecek, yeni bir müfredat yapılacak" dedi.

Dinçer, MEB Tevfik İleri Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin teklifle birlikte okula başlama yaşında yapılacak düzenlemeye ilişkin sorusu üzerine, "72 ay, bu noktadaki uygulamamızda alt limit olarak uygulanıyordu. Bundan sonra üst limit olarak uygulanacak. Dolayısıyla 72 ay çocuklarımızın okula başlamaları için üst limit olacak" diye konuştu.

 
Alt limitin 60 ay olacağını ifade eden Dinçer, bu konudaki ayrıntılı çalışmaların teklifin kanunlaşmasının ardından yapılacağını bildirdi.
Başka bir gazetecinin uygulamanın ardından ilkokul müfredatına ilişkin sorusu üzerine Dinçer, "Müfredat yeni başlayan, erken başlayan çocuklar için değişecek. ilköğretim birinci kademede, ilkokulda, erken başlayan çocuklar için o dört yılın programını değiştireceğiz, oraya yeni bir müfredat yapacağız" dedi.
Bakan Dinçer, yeni uygulama ile "öğretmen ve dersliklerin yetersiz olacağı" yönündeki yorumlara katılmadığını da kaydetti.
 
Gelecek hafta Meclis'te
Teklifin TBMM Genel Kurulu'na geliş tarihine yönelik soru üzerine Bakan Dinçer, gelecek hafta görüşülmesine yönelik bir prensip kararının bulunduğu yönünde bilgisinin olduğunu, buna Meclis'in karar vereceğini bildirdi.
Bir gazetecinin "Anamuhalefet partisinden teklif olarak gelmesinin nedeni bazı bakanların onaylamaması olarak gösteriliyordu. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" denilmesi üzerine Dinçer, bunun doğru olmadığını vurguladı.
Bakanlar Kurulu üyelerine detaylı bilgi sunduğunu anlatan Dinçer, "Hükümet içinde konuyla ilgili dile getirilen husus doğru değil" dedi.
 
Tedirginliğe gerek yok
Bir gazetecinin yeni uygulamayla gelecek seneden itibaren birinci sınıfı okutması öngörülen 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin tedirgin olduğunu ileri sürerek uygulamaya ilişkin bilgi istemesi üzerine, Bakan Dinçer, öğretmenlerin ve ailelerinin tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi. Dinçer, "Özellikle mevcut öğrenciler için müfredatta herhangi bir değişiklik öngörülmüyor" dedi. Bakan Dinçer, şöyle konuştu:
 
"Biz şu ana kadar ilköğretim eğitimini yaparken iki kademeli olarak yapıyorduk. İlk dört yılı birinci kademe, ikinci dört yılı da ikinci kademe olarak tarif ediyorduk ve o çerçevede müfredatımızı yürütüyorduk. Zaten 4 artı 4 artı 4 olmasının sebeplerinden bir tanesi de bu. Mevcut yapı üzerinde çok fazla değişiklik yapmaksızın uygulamaya devam edebileceğimiz kendi içinde bir bölünme vardı. Şu anda ilk 4 yılda sınıf öğretmenlerimizle eğitimimizi götürüyorken 5. yıldan itibaren sınıf öğretmenleri ve bazı alanlardaki öğretmenler hatta bazen seçimli derslerle beraber götürüyorduk. O açıdan her hangi bir değişiklik yapmaksızın biz eğitimimize devam edeceğiz orada. Sadece ilköğretimin ilk kademesinde yeni başlayan çocuklar için, bir yaş erken başlamaları söz konusu olacağı için onlara uygun ve özel bir programı uygulamaya başlayacağız. Ondan sonraki süreç için de o çocuklarımız kendilerine uyguladığımız müfredatla eğitimlerini alacak, diğerleri kendi müfredatları üzerinden gidecek. Mevcut çocuklarımız üzerinde herhangi bir eğitime yönelik program değişikliğine dair tartışmayı yapmak bugün konumuz değil, bu kanunun bir sonucu değil"
 
"Yeni düzenleme ile 4. ve 5. sınıf öğretmenleri birinci sınıfa dönecek. Bununla öğretmen yığılması olmayacak mı?" denilmesi üzerine Dinçer, okula başlama yaşının erkene çekilmesi ile öğrenci sayısının artacağına da dikkati çekti.
"5. sınıf öğrencilerine sınıf öğretmenleri derse girecek mi?" sorusu üzerine Dinçer, "Temel derslerde artık alan dersleri oluşmaya başlamışsa alan öğretmenleri girecek. Talim ve Terbiye Kurulu onun ayrıntısını tartışıyor" dedi.
 
Bir gazetecinin "uygulama ile okul öncesi öğretmenleri birinci sınıf öğretmeni mi olacak?" demesi üzerine Bakan Dinçer, "Tam anlamıyla belki böyle bir genelleme yapmanız mümkün değil ama onların hepsi bu potansiyel içinde varlar. Bizim 1. sınıftaki müfredatımız belli olduğunda, o müfredata uygun eğitim verebilecek olan anaokulu öğretmeni veya sınıf öğretmeni onları seçeceğiz ve onları birinci sınıftan itibaren eğitime alırız. Onlardan eğitim almaları gerekenler varsa, önümüzde koskoca bir yazımız olacak, o insanlara yönelik programlar yapma fırsatımız var. Öğrencilerimize, 6 yaş grubuna, zaten okul öncesi eğitim veriyorduk, öğretmenleri vardı, zaten bunların derslikleri de vardı. Bizim ilköğretimde birinci kademede yüzde 100'e varan okullaşma oranımız vardı ve bunlar için yeteri kadar öğretmenimiz vardı, bununla ilgili yeteri kadar dersliğimiz vardı. Bunların kendi içinde bölünmesini sağlayacak tedbir alacağız. Bunun da hepsini il düzeyinde, ilçe düzeyinde, mahalle düzeyinde tek tek karar vererek bir noktaya varacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir