Olaylar benzer yaklaşım farklı

Benzer halk ayaklanmalarına sahne olan Türkiye ve Brezilya'da hükümetler farklı stratejiler izliyor. Türkiye'de eylemcilere yönelik sert demeçler verilirken Brezilya yatıştırıcı üslup kullanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAO PAULO / İSTANBUL - Gezi benzeri eylemlerle hareketli günler yaşayan Brezilya'da devlet başkanı yatıştırıcı tavır alarak gösterileri demokrasinin sesi olarak gördüğünü söyledi. Türkiye'de ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi eylemcilerini ağır dille eleştirmiş, "çapulcu", "tencere - tava boş hava", "ümüğünü sıkarız" gibi söylemlerde bulunmuştu. İktidar, Gezi eylemlerine tepki olarak Ankara ve İstanbul'da dev mitingler düzenlemiş, aynı gün de eylemcilerin kamp kurduğu Gezi Parkı dağıtılmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ise olaylara farklı bir yaklaşımda bulundu. Rousseff, göstericilere kulak verdiği söylerken, metro ücretlerinde de indirim sinyali geldi. Brezilya'da metro zamlarını protesto eden gruba polisin sert müdahalesi sonucu Gezi olaylarındaki gibi halk ayaklanmış ve ülke çapında gösteriler düzenlenmeye başlamıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ülke genelinde devam eden gösterileri yatıştırıcı bir tavır alarak, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yönetimde hassasiyet gösterilmesi gereğini kabul ettiğini söyledi. Ülkenin altıdan fazla kentinde 200,000'in üzerinde göstericinin yaptığı protestoların ardından konuşan Rousseff, hükümetinin sosyal değişim taahhüdünün sürdüğünü ve gösterilerde ifade edilen mağduriyetlere dikkatle kulak verdiğini belirtti. Roussef Brasilia kentinden yaptığı televizyon konuşmasında  "Brezilya bugüne daha güçlü bir biçimde uyandı. Dün düzenlenen gösterilerin büyüklüğü demokrasimizin enerjisini, sokağın sesinin gücünü ve halkımızın uygar davranışını ortaya koyuyor" dedi.

Çoğunluğu üniversite öğrencileri tarafından sosyal medya kampanyaları aracılığıyla yürütülen protestolar, ülkede 1990'ların başından bu yana görülen en geniş çaplı gösteriler olarak değerlendiriliyor. Brezilya ekonomisindeki çalkantılar ve bir yolsuzluk skandalı 1990'ların başında dönemin devlet başkanının devrilmesine yol açmıştı.

Brezilya'da son günlerde yaşanan olaylar otobüs ve metro ücretlerine yapılan zammın ardından birkaç şehirdeki küçük protestolarla başlamıştı. Ancak polisin geçen hafta Sao Paolo'da 100'den fazla kişinin yaralandığı olaylarda göstericilere karşı plastik mermi kullanmasının ardından eylemler büyüdü ve ulusal bir harekete dönüştü.

Gerilimin düşürülmesi ve başka gösterilerin önlenebilmesi amacıyla aralarında Porto Alegre ve Recife gibi eyalet başkentlerinin de bulunduğu en az beş şehirde yetkililer otobüs ücretlerinin düşürülmesinin planlandığını açıkladılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir