Olimpiyatlara protestolu açılış

Rio de Janeiro olimpiyatları 'içeride' görkemli 'dışarıda' protestolarla başladı. 2014 dünya kupasında olduğu gibi Brezilyalılar bir kez daha olimpiyatlara devlet bütçesinden para aktarılmasını protesto etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya geneline yayılan Zika virüsü nedeniyle yapılıp yapılmayacağı tartışmalara sahne olan 2016 Rio De Janeiro Olimpiyatları protestoların gölgesinde başladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Hollanda Kralı Willem-Alexander, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, İsviçre Konfederasyon Başkanı Johann Schneider-Ammann'ın da aralarında bulunduğu birçok devlet adamı, açılış törenini takip etti. Törende Türkiye adına üst düzey temsil olarak Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yer aldı. 

57a56f3867b0a937689a2265.jpg

Tören başlangıcı için geri sayım içeren gösterinin ardından müzisyen Paulinho da Viola, orkestra eşliğinde Brezilya ulusal marşını seslendirdi.

Marş sırasında Brezilya bayrağı göndere çekilirken, 60 Brezilyalı sporcu da ülke bayraklarıyla gösteri alanına giriş yaptı. 

Farklı müzik ve dans türleri eşliğinde sahnelenen gösterilerde, Brezilya’daki yaşam tarzının yıllar içindeki gelişimi konu alındı. Yağmur ormanlarındaki yerlilerden başlayarak, keşfinin ardından Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan göç alan Brezilya'nın modernleşme hareketleri gösterildi.

3 milyar kişi izledi

Dünya genelinde yaklaşık 3 milyar kişinin izlediği açılış töreni, sosyal medyada da gecenin en çok konuşulan konusu oldu.

Açılış töreninde sergilenen gösterilerde 35 binden fazla kişi görev yaptı. 12 samba okulunun dahil olduğu törende, yaklaşık 5 bin 500 kostüm kullanıldı.

Dışarıda protestolar

Rio de Janeiro"nün ünlü Copacabana Plajı'nda toplanan binlerce Brezilyalı kamu açığını gizlemek için bütçede usulsüzlük yaptığı Brezilya meclisi ve senatosu tarafından azledilen Doİ ma Roussefin yerine geçen başkan yardımcısı Michel Temer'i etti. Defol Temer sloganı altında birleşen Rio de Janeirolular geçici devlet başkanının petrol devi petrobrasin özelleştirilmesi gibi geçici olmayan tedbirler aldığını öne sürerek istifasını istedi. Dilma Roussefin azlini “darbe" olarak niteleyen eylemciler "geri dön sevgili Dilma" yazılı dövizler taşıdı. İki gün önce Brezilya senatosunda özel olarak başkan Dilma'nın azli süreci için görevlendirilen komisyon 5'e karşı 15 oyla ülkenin ilk kadın başkanı aleyhinde karar almıştı. Bu gelişmeler üzerine Dilma Roussef tüm Brezilyalıları demokrasi savunması içi sokağa davet etmişti.

Roussef'in devlet başkanlığı görevinden Azli, Latin Amerikalı solu tarafından da darbe olarak nitelendiriliyor. Küba eski devlet başkanı Fidel Castro, Arjantin eski devlet başkanı Cristina Kirchner, Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa azil sürecinde Dilma Rousseff'in en büyük destekçileri arasında yer alıyorlar.

thumbs_b_c_c5fdf19ea6e6f0bd43647898451080e1.jpg

Şüpheli paket paniği

Brezilya emniyeti, olimpiyat oyunlarının açılış seremonisi sırasında Copacabana Plajı'ndaki şüpheli paketler için alarma geçti.

2016 Rio Olimpiyatları'nın açılış seremonisi sırasında kentte yapılan bomba taraması, tedirginliğe neden oldu.

Maracana Stadı'nda düzenlenen açılış seremonisi sırasında Rio emniyet birimleri, olimpiyatta plaj voleybolu müsabakalarının yapılacağı alanın da yer aldığı Copacabana Plajı'ndaki geniş bir bölümü, emniyet şeridine aldı.

Alanda yapılan taramanın ardından bulunan şüpheli iki paket, bomba tarama cihazlarınca incelenerek kontrol altına alındı. 

 

Kaynak: AA,DHA