Olimpiyattan ders alan İzmir EXPO’da tur stratejisi yaptı

Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehrin seçiminde Madrid’in oylarının finalde İstanbul yerine Tokyo’ya gitmesi, EXPO 2020 adaylık sürecinde İzmir’in stratejisini belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İSTANBUL - EXPO 2020’yi düzenleyecek kentin belirlenmesine kısa bir süre kalırken, 2020 Olimpiyat Oyunları seçmelerini mercek altına alan İzmir, 27 Kasım’daki oylamayı turlar bazında incelemeye aldı. Buna göre, oylamaya katılacak üyelerin favori kentlerinin elenmesi durumunda desteklerini İzmir’e yöneltmeleri için çalışma başlatıldı.

DÜNYA’yı ziyaret eden İzmir Valisi Mustafa Toprak EXPO 2020 adaylık sürecini değerlendirdi. 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak kentin seçiminde Madrid’in elenmesinin ardından bu şehri destekleyenlerin Tokyo’yu tercih ettiğini hatırlatan Toprak, “Biz A ülkesine diyoruz ki; oyunuzu Rusya’ya vereceğinizi söylüyorsunuz. Eğer Rusya elenirse 2’nci ve 3’üncü turdaki oyunuza talibiz. Onlar da ‘Tamam. Oyumuz Rusya’ya ama elenirse diğer turda size vereceğiz’ diyor. Böyle bir çalışma içindeyiz. Bunu yapmazsak olimpiyatlardaki gibi sorun yaşarız. Hem otoritelere hem de delegelere böyle bir baskı yapıyoruz” dedi.

İzmir, EXPO 2020’yi düzenleyecek şehrin seçimi için kalan 20 günden az süreyi de iyi değerlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin AB üyelik sürecinde ‘Bölgesel Politikalar Faslı’nın açılması nedeniyle Brüksel’e giden heyete katılan İzmir EXPO yönetimi durumu fırsata çevirerek, delegelerle yemekte bir araya geldi.

Belçikalı delege ‘finaldesiniz’ dedi

Yemeğe yaklaşık 30 kişinin katıldığını aktaran İzmir Valisi Toprak, bunların 11’inin seçimlerde oy kullanacak delege, diğerlerinin de ülkelerinin karar mekanizmalarına etki edecek kişiler olduğunu söyledi. Toprak, Belçika Delegesi ile yaptıkları sohbeti de paylaştı: “Çalışmaların nasıl gittiğini sordu, anlattık. Sonra dedi ki; ‘Benim görüşüme göre, ilk turda Sao Paulo elenir. Sonraki turda da Yakaterenburg. Dubai ile finale kalırsınız.’ Nedir durum sizce diye sorduk. ‘Yarı yarıya’ dedi.”

Dışişleri, Paris’te 20 kişi görevlendirdi

“Afrika üzerinde ciddi manada oy potansiyelimiz var. Onu değerlendiriyoruz” diyen Vali Toprak, Afrika ülkelerindeki Türk okullarını, büyükelçilikleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı’nı (TİKA) ve meslek örgütlerini harekete geçirdiklerini anlattı. Afrika’da 74 ülkeyi hedef alan ve 50-100 bin dolarlık katkı sağlanan bir fon oluşturduklarını aktaran Toprak, bugüne kadar hastane onarımı, cihaz ihtiyacı gibi gereksinimler için 35 ülkeye yardım ettiklerini söyledi. Toprak, Afrika ülkelerinin EXPO sürecinde özel olarak çalışılması gereken bir bölge olduğunu belirterek, “Bizi yukarıya çıkaracak oylar orada. Bunun dışında Dışişleri Bakanlığı, başvurularımız sonucu daha önce büyükelçilik yapmış 20 kişiyi son 10 gün için Paris’te görevlendirdi. Delegelerle bire bir konuşacaklar” dedi. İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecine ilişkin devlet, özel sektör ve üniversite desteğinin de sürdüğüne dikkat çeken Toprak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, meslek örgütlerinin ve üniversitelerin destek çağrısı içeren mektuplarının muhataplarına ulaştığını kaydetti.Toprak, şimdi de hükümet yetkililerinin bire bir telefon aramaları gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Diğer şehirler soyut temalar belirledi

EXPO 2020’yi düzenleme hakkını kazanacak şehir, organizasyonu bir tema çerçevesinde yapacak. İzmir’in teması ‘Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık’, Sao Paulo’nun ‘Çeşitliliğin gücü, gelişim için harmoni’, Yakaterenburg’un ‘Küresel akıl, tüm akılları tek bir diyalog altında birleştirme’, Dubai’nin ise ‘Akılları birleştirmek, geleceği oluşturmak’. İzmir’in temasının tüm dünyanın hayrına olacağını ifade eden Toprak, diğer şehirlerin seçimlerinin ise soyut olduğunun altını çizdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün de tema nedeniyle İzmir’i desteklediğini anlatan Toprak, “Dünya Sağlık Örgütü’nün bizi destekleyen açıklamasının videosunu sunumlarda gösterdik” dedi.

Delegelerin üçte birinden destek sözü

EXPO için 167 ülkenin oy kullanacağını anlatan İzmir Valisi Toprak, bunların üçte birlik kısmının kendilerine yazılı ya da sözlü destek verdiğini söyledi. 65-70 civarında da görüş belirtmeyen üyenin olduğuna dikkat çeken Toprak, onlar üzerinde yoğunlaşıldığını kaydetti. Toprak, buna rağmen desteklerin oylama sırasında bir şey ifade etmediğini hatırlatarak, “Bazı ülkeler var ki, yazılı destek veriyor. Haber alıyoruz ki aynı ülke bir başka adaya da yazılı destek vermiş” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir