Önce Bostonbul sonra Türkçe atasözü

ABD Başkan Yardımcısı Biden ve Dışişleri Bakanı Kerry, Başbakan Erdoğan onuruna öğle yemeği verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye krizi, Arap dünyasındaki değişimlerle yeni ortaya çıkan zorluklar, Ortadoğu barışının hızlandırılması fırsatı gibi önceliklerde Türkiye'nin ABD için "hayati bir partner" olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Sizin ziyaretiniz, sağlam yapıdaki Türk-Amerikan ilişkilerinin gerçekten güzel bir kutlaması niteliğinde. Bugün (ilişkimizin), şiddet ile gözümüzü korkutmaya çalışanlardan daha güçlü, dünyanın her köşesinde yüz yüze kaldığımız testlerden daha kuvvetli ve kollarımızın da bizi ayıran sulardan daha uzun olduğunu teyit ediyoruz" dedi.
John Kerry ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanlığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onuruna öğle yemeği verdi.
Kerry, burada yaptığı konuşmada, görevine başladığı ilk 100 günde Türkiye'den daha fazla ziyaret ettiği bir ülke olmadığını belirterek, "Türkiye'de üç kere bulundum, daha evime iki kez gittim" şeklinde espri yaptı.
Türkiye'de gördüğü sıcak misafirperverlikten övgüyle bahseden Kerry, her karşılıklı ziyarette, uluslararası platformlarda ve neredeyse her gün telefon görüşmelerini de içeren yoğun temaslarında, iki ülke arasındaki güçlü kişisel ilişkileri ve stratejik ittifakı güçlendirdiklerini belirtti.
Her ittifak gibi Türk-Amerikan ittifakının da dikkatli olmayı gerektirdiğini ifade eden Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığı görevini devraldığı gün, ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine intihar saldırısı düzenlendiğini ve Türk koruma görevlisi Mustafa Akarsu'nun hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kerry, hem Akarsu hem de geçen hafta sonunda Reyhanlı'daki bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin yasını tuttuklarını, ABD'nin düşüncelerinin, yakınlarını kaybedenler ve yaralı sevdiklerinin iyileşmesini bekleyenlerle olduğunu ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Dünyamızı daha emniyetli ve istikrarlı hale getirmek için almamız gereken mesafe olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu çaba, hiç bugünkü kadar önemli olmamıştı. Dolayısıyla, en zorlu sorunların mevcut olduğu durumlarda, hemen yanı başımızda, liderlik etmeye çalışan bir Türkiye'nin masada olduğunu bilmemiz bize güven veriyor" diye konuştu.

"Ziyaretiniz, sağlam Türk-Amerikan ilişkilerinin güzel bir kutlaması oldu"

Kerry, Suriye krizi, Arap dünyasındaki değişimlerle yeni ortaya çıkan zorluklar, Ortadoğu barışının hızlandırılması fırsatı gibi önceliklerde Türkiye'nin ABD için "hayati bir partner" olduğunu söyledi.
Ulu önder Atatürk'ün ABD'ye yazdığı mektuptan bahseden Kerry, onun Türkiye'nin ABD ile özgürlük ve demokrasi gibi ortak değerleri paylaştığını ifade ettiğini, "Kalplerinizi Türk halkına açık tutun, Türkler sizler gibi dünyada adalet ve ilerlemenin destelenmesi için gönülden mücadele veriyor" yazdığını aktardı ve "Zengin kültürünüz, Batı ve Doğu geleneklerini, antik ve modern hayatı bir araya getiriyor, tıpkı ülkenizin Avrupa ve Asya kıtasında olması gibi" dedi.
Türkiye'nin ekonomik gelişmesine değinen Kerry, Türkiye'nin küresel sahnede olmasının dünyanın en zorlu problemlerini ele almada Türkiye'nin hazırlılığını yansıttığını ifade ederek, "Başarınızı kendiniz yarattınız" ifadesini kullandı.

"Türkiye ABD'ye Avrupa'dan daha çok öğrenci gönderiyor"

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin sadece üst düzey diplomatik girişimlerle sınırlı kalmadığını belirten Kerry, iki ülkenin öğrencileri, akademisyenleri, bilim adamları, sanatçıları, girişimcileri ve turistlerinin de iki ülke arasındaki dostluğun gerçek motorları olduğunu söyledi.
Kerry, Türkiye'nin ABD'ye Avrupa ülkelerinden daha fazla öğrenci gönderdiğine dikkati çekerek, "Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Gül'ün çocuklarının da bunlara dahil olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum. Onlardan bir kaçı benim memleketim, birçok Türk öğrencinin de bulunduğu Boston'da okudu. O kadar ki biz buraya Boston-bul diyoruz" diye konuştu. Kerry, ABD'de okuyan ve başarılı işler yapan, öğle yemeğine davetli işadamı Hamdi Ulukaya'yı da örnek gösterdi.

Kerry'den Türkçe jesti

Başbakan Erdoğan'a hitaben, "Sizin ziyaretiniz, sağlam yapıdaki Türk-Amerikan ilişkilerinin gerçekten güzel bir kutlaması niteliğinde" diyen Kerry, "Bugün (ilişkimizin), şiddet ile gözümüzü korkutmaya çalışanlardan daha güçlü, dünyanın her köşesinde yüz yüze kaldığımız testlerden daha kuvvetli ve kollarımızın da bizi ayıran sulardan daha uzun olduğunu teyit ediyoruz" diye konuştu.
Bu konuda Türkçe'de bir atasözü olduğunu dile getiren Kerry, Türkçe olarak "Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur. Bunu yapabilmek de bize bağlı. Başbakan Erdoğan, dostluğunuz için teşekkür ederiz. Washington'a hoş geldiniz" dedi.