Onduline, startı Küba'dan verdi!

Onduline Avrasya, 17. bayiler toplantısını Karayipler'in en büyük ülkelerinden birisi olan Küba'da yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ömer TÜRKDÖNMEZ

VARADERO - HAVANA - Oluklu çatı kaplama levhası üretim ve satışında Türkiye pazar lideri olan Onduline Avrasya AŞ'nin 17. bayiler toplantısı Küba'da yapıldı.

200'ü aşkın bayinin katıldığı organizasyon Küba'nın en popüler turizm beldesi Varadero'da başladı, başkent Havana'da Cohiba Otel'de yapılan gala gecesi ile sona erdi. Toplantıda konuşan Onduline Avrasya Genel Müdürü ve CEO'su Burhan Karahan, 2010 yılında 100 milyon euro ciro elde ettiklerini, bunun 70 milyonunun Türkiye pazarında, geri kalan 30 milyonunun ise ihracattan geldiğini açıkladı.

Türkiye dışında Orta Asya, Pakistan ve Ortadoğu'daki 24 ülkeden oluşan bölgeden ve ana şirket Onduline Group'un stratejik yönetiminden sorumlu olan Karahan, önümüzdeki 10 yıl içinde bölgede 3 fabrika daha kurmak veya satın almak için planlama yaptıklarını söyledi.

Ürün cinsi olarak levhaların hafif ve havaleli bir malzeme olduğuna dikkat çeken Karahan taşımacılık maliyetlerini azaltmak için üretimi, ürünün kullanılacağı yerlere yakın yerde yapmanın avantaj sağladığını vurguladı. Fabrika kurmak için bölgede 1.5-2 milyon adet panel levha kullanılmasını baz aldıkarını belirten Karahan'a göre Kazakistan şu anda 500 bin panel alıyor, gelecekte oraya fabrika kurulabilecek.

Irak pazarı büyük potansiyel

Gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında Irak pazarının önemine değinen Karahan, "Bu bölgede büyük gelecek görüyoruz ama yaşanan karışıklıklardan dolayı hala şirketleşemedik.

Kuzey Irak'ta yerel bayimiz var. Çok zahmetli yürüyor işler. Ancak ciro potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyeli kullanabilirsek 100 milyon euroyu buluruz. Şu anda 2 milyon euroluk bir ticaretimiz söz konusu... Mevzuat yapısı ve bürokrasisi en gelişmiş ülke olan Kazakistan'da şirketleştik, uzun vadede de üretime gireriz. Neresi gelişiyorsa oraya fabrika kurmakta fayda var" dedi.

Ortadoğu pazarı için de eninde sonunda bir fabrika kuracaklarını kaydeden Karahan, "Şu anda o istikrarda yer bulamıyoruz. Gidelim Gaziantep'te fabrika kuralım, sanayi altyapısı olarak son derece gelişmiş hem de Ortadoğu'nun ağzı diye düşünüyoruz. Bizim hammaddemiz petrolden geldiği için Batman olabilir, rafineriye yakın.... Kafkaslar için de Trabzon, Hopa, Rize olabilir. Önümüzdeki 10 sene içinde Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya'da üretim için 3 fabrika daha ilave etmek gerekecektir" diye konuştu.

Türkiye'de yüzde 15 büyüdü

2010 yılında inşaat sektörünün büyümesiyle Onduline Avrasya olarak yüzde 10, Türkiye'de ise yüzde 15 büyüdüklerine dikkat çeken Karahan, herşeyin yolunda gitmesi halinde Onduline Avrasya'nın 10 yıl içinde 300 milyon euro ciroyu yakalayacağını vurguladı.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki halk hareketlerinin işleni nasıl etkileyeceği sorusuna yanıt veren Karahan "Biz bu coğrafyada bu tür olaylara alışkınız. Doğal olarak etkilendik, satışlar durdu, siparişler kesildi ama orta vadede uzun sürmez. Geçmişte Rusya Gürcistan'a girdi, Lübnan'da Devlet Başkanı Hariri öldürüldü. Bu olaylarda ticaret bir süre kesintiye uğradıysa da orta vadede işler yoluna girdi. Ortadoğu'da beklediğimiz cironun belki yüzde 30-40 altında kalabilir, 20 milyon Euroluk ciro hedefi 12 milyona düşebilir" dedi.

BNP Paribas büyük ortak

Onduline Group'un dünyayı 5 bölge halinde yönettiğini ifade eden Karahan, "Biz Onduline Avrasya olarak 25 ülkeyi kapsıyoruz. Onduline Group'un ana ürünü oluklu levha yılda dünya çapında 45 milyon adet satılıyor. Bunun 8 milyon adedi Türkiye coğrafyasından. Oran olarak bakıldığında grubun yüzde 20'sini oluşturuyor" dedi.

Onduline Avrasya'nın Genel Müdür ve CEO'luğununun yanısıra ana şirket olan Onduline Group'un murahhas azası olduğunu bildiren Karahan "Beni düşünceme göre iki yıl içinde Onduline Avrasya için genel müdür ve CEO ataması yapılmalı. Şirket daha önce Fransız bir aile şirketiydi.

Daha sonra sahibi fonlar oldu. Şu anda BNP Paribas'nın büyük ortağı olduğu bir fon tarafından yönetiliyor. Şirket 4 yılda 5 kat değerlendi. Artık fonlar şirketin değeri belli bir rakama ulaşınca satıp çıkıyorlar. Şirketin sahibi eskiden aileydi, şimdi fonlar. Bu yapılarda patronlar kim belli değil, profesyoneller bir nevi patron oluyor. Onduline Group süper bir finansal takip sistemi kurdu, Günlük, aylık raporlama var. Herşeyi anlık olarak kontrol edebiliyorlar. Belli bir değere ulaşıldığında satış gündeme gelebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şirket satın almaya yöneldi

Şirketlere değer katan şeyin sadece ciro ve üretim artırmak olmadığını belirten Karahan, stratejik hedeflere uygun olarak şirket satın almaları yapılabileceğini kaydetti. Karahan "Malezya'da bir şirket aldık ve gayet hızlı büyüyor.

Endonezya ve Hindistan'la şu anda şirket almak noktasında ilgileniyoruz. Bizim bölgemizde ise biz satın almayla değil şirketleşmeyle uğraşıyoruz, hedefimiz yerel şirketleşmeyi arttırmak. Başka yerlere fabrika kurarak organik büyümek kolay değil. Azerbaycan örneğin çok iyi bir pazar bizim açımızdan memnunuz, Türkiye'nin bir bölgesi diye bakıyoruz. Ama şirket kuramıyoruz. Orada bir fatura düzeni yok, defter düzeni yok. Bu koşullar olmayınca şeffaf ve uluslararası çalışmanız mümkün değil. Distribütör kanalı ile çalışıyoruz Azerbaycan'da" diye konuştu.

İran'da satın alma için görüşmeler yaptıklarını bildiren Karahan "Ambargo geliyor derken görüşmeler durdu, fakat İran'da niyetliyiz. Tek şirket alabileceğimiz yer iran gibi gözüküyor. Ülke biraz istikrarsız. Sabahtan akşama kararın değişebildiği bir ülke gene de orası çok büyük bir ülke ve yerel olmak lazım. Ama İran'da sürprizlerle beraber iyi kötü bir sistem var. Kazakistan kayıt nizamı açısından en oturmuş ülke" dedi.

Oluklu Hat, 35 yıldır Türkiye'de

Onduline Group, Türkiye'de 1976'dan itibaren kendi lisansı ile üretim yaparken doğrudan yatırım yapma kararı aldı ve 'Onduline Avrasya' yüzde 100 yabancı sermayeli bir şirket olarak 1994 yılında Onduline Group'un bir iştiraki olarak kuruldu. Şirket İzmit Sapanca'da 120 bin m2'lik bir alan üzerinde üretim yapıyor.

Yıllık 17 milyon metrekarelik çatı kaplama alanında pazarda lider durumda. Fabrikada çatı kaplama levhası Onduline HR, kiremit altı su yalıtım levhaları Rufoline.S ve İsoline, su yalıtım mebranı Bituline ve Onduvilla bitümlü kiremit üretiliyor. Fransızca oluklu hat anlamına gelen Onduline, Türkiye'de jenerik bir isim olarak kullanılıyor. Piyasadaki yerli yabancı tüm levhalar onduline adıyla anılıyor.

Üç ilde çatıdan elektrik üretiyor

"Güneyde güneş çok, çatı yok" diyen Burhan Karahan, bu boşluğu görerek çatılara güneş paneli sistemi kurmaya başladıklarını açıkladı. Antalya, Alanya ve İstanbul'u pilot bölge seçtiklerini söyleyen Karahan, "Güneş enerjisinden elektrik üretiyoruz. 2 kilowatt'lık bir sistem. İçinde klima olmayan, küçük ölçekli bir villanın elektrik ihtiyacını karşılar" şeklinde konuşan Karahan, bu panellerin tüketiciye uygulama dahil 7 bin Euro'ya mal olduğunu belirtti.

Bu arada haziranda yapılacak genel seçimlerin inşaat sektöründe canlanmaya yol açacağını ifade eden Karahan, 2B yasasının çıkmasıyla birlikte sektörün ivme kazanacağını, yeni konut projeleri ve yenilemelerle birlikte çatı sektöründe de işlerin artacağını umuyor.

Rakamlarla Türkiye'de çatı sektörü

Üretici, ithalatçı, distribütör firma: 450 - 500 Çatı satışı ve imalatı yapan firma: 5 bin Sektördeki istihdam: 140 - 150 bin

Türkiye'nin Çatıları Fotoğraf Kitabı geliyor

Kurumsal İletişim Müdürü Binnur Ertuş Şimşek, Onduline Avrasya'nın asıl işinin çatılarla ilgili olduğundan yola çıkarak Türkiye'nin çatılarını fotoğrafladıklarını söyledi. Fotoğraf sanatçısı Bünyamin Aydemir'in 43 ili dolaşarak Türkiye'nin çatılarının fotoğrafını çektiğini belirten Şimşek, "Bu çalışma için 17500 km katedildi ve 6 ay sürdü. Arşiv niteliği taşıyacak bir kitap. 20 sene sonra çatılar, yapılar ne hale gelmiş bunları da görebileceğiz. Çok geniş bir kitleye dağıtmayı planlıyoruz. 5 bin adet basıyoruz. Belediyelere inşaat firmalarına müteahhitlere dağıtacağız. Bu kitapta sadece çatılar değil, insan unsurunu da işledik. İnsan ve çatı, doğa ile iç içe yaşamlar görülecek.

Ayrıca keman, piyano, çello, flüt ve klarnet alanında Türkiye'deki yetenekli çocukları bulup eğitiyoruz. Bu çalışmaya dünyaca ünlü Güher-Süher Pekinel'lerle başladık. Onların liderliğiyle 14 çocuğu destekliyoruz." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir