Önemli olan barış müzakerelerin başlaması

Netanyahu, Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, İsrail ile güvenlik, ekonomi, turizm, enerji ve tarım teknolojisi alanlarında işbirliklerini geliştirmeye karar verdiklerini söyledi.

Papandreu, Yunanistan'ı ilk kez ziyaret eden İsrail Başbakanı olan Binyamin Netanyahu ile Başbakanlık'ta yaptığı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı yaptı.

Netanyahu ile ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını söyleyen Papandreu, ayrıca iki ülke arasındaki iş birliğini pek çok alanda geliştirme kararı aldıklarını açıkladı.

"İşadamlarımızı biraraya getireceğiz"

İsrail'in teknoloji alanında ileri bir ülke olduğuna dikkati çeken Papandreu, şunları söyledi:

"İsrail ile ekonomi, turizm, yenilenebilir enerji, tarım teknolojisi ve güvenlik alanlarında ortak komisyonlar kurmak ve işadamlarımızı biraraya getirmek yoluyla iş birliğimizi derinleştireceğiz. Güvenlik alanında sistematik ve stratejik olarak iş birliğimizi geliştererek sürdüreceğiz."

Yunanistan'ın bölgede barış ve güvenlik istediğini vurgulayan Papandreu, Filistin ile İsrail arasındaki barış müzakerelerine ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Hem İsrail'in hem de Filistin'in kendisini güvende hissetmesini arzu ettiklerini belirten Papandreu bir soru üzerine, barış müzakereleri konusunda Yunanistan'ın katkısının sözlerle değil hareketler ile değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Papandreu, ayrıca Gazze üzerindeki İsrail ambargosunun gevşetilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Türkiye ile ilişkiler

Gazetecilerin İsrail-Yunanistan yakınlaşmasının Türkiye tarafından nasıl değerlendirileceğine ilişkin sorularını da yanıtlayan Papandreu, Yunanistan'ın gerek ikili gerekse çok taraflı ilişkilerinin hiç kimseyi hiçbir biçimde hedef almadığını söyledi.

Atina'nın bölgeye güvenlik ve barışın hakim olmasını istediğini belirten Papandreu, Atina'nın da Kıbrıs örneği gibi Türkiye ile uzun süredir devam eden sorunları olduğunu ancak arzularının uluslararası hukuk çerçevesinde tüm bölge ülkelerinin iyi komşuluk ilişkileri içinde olma ilkesine saygı göstermeleri olduğunu kaydetti.

Papandreu, Türkiye'nin de bu çerçevede değerlendirmesini yapacağını umduğunu söyledi.

"Pek çok alanda ilişkilerimizi geliştireceğiz"

Netanyahu, bölgedeki iki kadim ve modern halkın ilişkilerini geleceğe başarıyla taşıyacaklarını ifade etti.

Yunanistan ile pek çok alanda iş birliklerini geliştireceklerini kaydeden Netanyahu, savunma iş birliğini de ilişkilerin derinleşeceği alanlar arasında saydı.

Ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğini de kaydeden Netanyahu, "Bundan sonra diğer ziyaretlerin de bunu takip etmesini temenni ediyorum" dedi.

Sorular üzerine Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini söyleyen Netanyahu, gazetecilerin Filistin-İsrail barış müzakereleri konulu sorularını da yanıtladı.

Son 1,5 yıldır herhangi bir gündeme bağlı kalmadan Filistin ile müzakerelerin başlaması için çaba harcadığını söyleyen Netanyahu, görüşmelerin ABD'de veya Mısır'da olup olmayacağı sorusuna ise, "Önemli olan müzakerelerin başlaması, yer önemli değil" yanıtını verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir