Önemli olan istikrar sağlamak

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Türkiye'nin yüzde 8,9 büyümesinin önemli, ancak bunun sürdürülebilir hale getirilmesinin daha da önemli olduğunu belirterek, "Çünkü ekonomideki en önemli kriterlerden bir tanesi istikrarı sağlayabilmek" dedi.

Çağlar, CNBC-e televizyonunda katıldığı bir programda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Türkiye'nin büyüme hızını değerlendirdi.

Büyüme hızının 2010 yılında yüzde 8,9 olarak açıklandığının hatırlatılması üzerine Çağlar, bu rakamın beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi. Olumlu tahminlerin yüzde 8 civarında olduğuna işaret eden Çağlar, "Yüzde 8,9 gerçekleşmesi Türkiye'nin büyüdüğünü gösteriyor. Biz bu büyümeyi bir takım makro verilere bakarak takip ediyorduk, geçmiş 3 çeyrek de bunu teyit ediyordu zaten" dedi.

Kredi talepleri büyümeyi işaret ediyordu

Gerek imalat sanayi endeksleri, gerekse kapasite kullanım oranlarıyla bunu gözlemlediklerini ifade eden Çağlar, "Bankacılar olarak bize gelen kredi taleplerinden bunu görüyorduk. Özellikle yatırım taleplerinden. Ülkenin büyüdüğünü bu yatırım ve kredi taleplerinden de gözlemleyebiliyoruz. Yüzde 8,9'luk bir büyüme önemli bir büyüme ama bunun bir defalık olması belki çok önemli bir şey değil, bunu sürdürülebilir hale getirmek çok önemli. Çünkü ekonomideki en önemli kriterlerden bir tanesi istikrarı sağlayabilmek" diye konuştu. Çağlar, bu oranda bir büyümenin istihdama ve yatırıma katkısı olduğunu kaydetti.

Bu büyümeye bankaların katkısının olup olmadığının sorulması üzerine Çağlar, şunları söyledi:

"Öteden beri ekonomik büyümeyle bankacılığın kullandığı kredileri mukayese ettiğimizde çok net bir korelasyon görüyoruz. Mesela 2009 yılına baktığımızda bankacılık sektörünün kredileri yüzde 6 büyümüştü. O yıl ekonomi yüzde 4,5 küçülmüştü. Banka kredilerinde bu yıl yüzde 34'ler civarında bir büyüme söz konusu, ülke de yüzde 8,9 büyüdü. Dolayısıyla bir ülkenin büyümesinde bankacılık sektörü ve krediler çok önemli bir motordur."

Bu konularda ilginizi çekebilir