Öngördüğümüz büyümeyi yakalayacağımıza işaret

Sanayi Bakanı Ergün, Ekim Ayı Kapasite Kullanım Oranı verilerini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, imalat sanayinde kapasite kullanım oranı verilerini değerlendirirken, "bugün açıklanan veriler, Orta Vadeli Program'da öngördüğümüz 2011 büyüme oranını yakalayacağımızı göstermektedir" dedi.

Ergün yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan Ekim Ayı Kapasite Kullanım Oranı verilerini değerlendirdi.

Bakan Ergün, Ekimde imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre 1,7 puan, bir önceki aya göre ise 0,8 puan artarak yüzde 77 seviyesinde gerçekleştiğini, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranının da bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 75,1 olduğunu anımsattı.

Kapasite kullanım oranının, Ekim ayında beklentilerin bir miktar üzerinde artış gösterdiğini belirten Ergün, ayrıca Ekimde 2008 yılının Eylül ayından bu yana en yüksek kapasite kullanım oranına ulaşıldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında çok hızlı bir büyüme kaydettiğini, yılın ikinci yarısı için ise daha ılımlı bir büyüme gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Ergün, "Geçtiğimiz günlerde açıkladığımız Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yıl için büyüme oranını yüzde 7,5 olarak öngörmüştük. Bugün açıklanan veriler, OVP'de öngördüğümüz 2011 büyüme oranını yakalayacağımızı göstermektedir" dedi.

Cesaret gerektiren adımları zamanında attık

OVP'nin, Türkiye ekonomisinin nasıl bir noktaya geldiğini gösterdiğini belirten Ergün, şunları kaydetti:

"Hiçbir ülkenin henüz bir program açıklayamadığı bir ortamda, Türkiye olarak yatırımcılar ve karar alıcılar için üç yıllık bir perspektif çizdik. OVP, ekonomi yönetiminin kendine güvenini ve makro dengeleri tutturmakta ne kadar kararlı olduğunu göstermektedir. Gelişmiş ekonomilerin yapısal sorunlarla uğraştığı bir dönemde, Türkiye'nin cesaret gerektiren adımları zamanında atmış olması sevindirici bir durumdur.

Türkiye geleceğe umutla ve güvenle bakan bir ülkedir. Ekonomi yönetimi olarak, reel sektörümüzün dinamizmine güveniyoruz. Bu doğrultuda, 2012 bütçesini de reel sektöre daha fazla destek verecek ve sosyal yapımızı güçlendirecek şekilde tasarladık. 2012 yılında reel sektörümüzün, özellikle de imalat sanayimizin büyümesini sürdüreceğine inanıyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir