”Önlemler alınırsa ölümler ortadan kalkacaktır”
Domaç, Tuzla Tersanesi'ndeki ölümlerin ortaya çıkartılması ve ortadan kaldırılmasının, parlamentonun görevi olduğunu belirtti
ANKARA - AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Tuzla Tersaneleri ile ilgili hazırladıkları raporda belirtilen önerilerin hayata geçirilmesi durumunda tersanelerdeki ölümlerin ortadan kalkacağını söyledi.
Gemi İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Domaç, komisyon üyesi bazı milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, 3 ay çalışan komisyonun hazırladığı raporu, geçen hafta Meclis Başkanlığına sunduğunu hatırlattı.
Domaç, 3 aylık sürede 14 toplantı yaptıklarını, 55 kişiyi dinlediklerini ve 3'ü Tuzla'da, biri de Yalova'da olmak üzere toplam 4 kez yerinde incelemelerde bulunduklarını ifade ederek, bu dinleme ve inceleme sonucu raporun hazırlandığını anlattı. Türkiye'de 2002 yılında 37 olan tersane sayısının bu yıl Mart ayı itibariyle 84'e ulaştığını, 2013 yılında bu rakamın 140'a çıkmasının hedeflendiğini belirten Domaç, tersane kurma faaliyetlerinin sadece Tuzla ile sınırlı olmadığını, Trabzon, Samsun, Ordu, Sakarya, Çanakkale, İzmir, Adana gibi illerde de tersane kurma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Mehmet Domaç, 2002-2008 yılları arasında gemi inşa sanayinde yüzde 360'lık bir artış sağlandığına dikkati çekerek, Türk tersanelerinin yüzde 52'sinin Tuzla'da bulunduğunu, sektördeki istihdamın yüzde 75'inin burada sağlandığını, ihracatın ise yaklaşık yüzde 80'inin Tuzla tersanelerinden karşılandığını kaydetti. Kamuoyunun gündeminde geniş yer bulan Tuzla'daki ölümlü iş kazalarının, bu yılın ilk 6 ayında gösterdiği artışın endişe verici olarak niteleyen Domaç, bu ölümlerin nedenlerinin ortaya çıkartılması ve ortadan kaldırılmasının, parlamentonun görevi olduğunu dile getirdi.
Tuzla Komisyonu Başkanı Domaç, Komisyonun bu bağlamda Tuzla tersanelerindeki kaza nedenlerini analiz ettiğini ve bu kapsamda önerilerde bulunduğunu anlattı. Domaç, ''Açık alanda çalışma, kapalı dar alanda çalışma, yüksekte çalışma, yoğun ve uzun süreli çalışma, kimyasallarla çalışma, yoğun olarak elektrikli iş ekipmanı kullanma, çok sayıda alt işveren, çalışanların sık değişmesi ve yoğun kaynak işleri, ölümlü iş kazalarının ortaya çıkmasına neden oluyor'' diye konuştu.
Tuzla tersanelerinde son 8 yılda meydana gelen ölümlü iş kazaları incelendiğinde kazaların yüzde 34'ünün yüksekten düşme, yüzde 16.6'sının elektrik çarpması, yüzde 16.5'inin malzeme çarpması veya düşmesi, yüzde 11'er de patlama, sıkışma ve diğer nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Domaç, rapordaki yapısal sorunlara ilişkin çözüm önerileri, çalışma koşulları ve organizasyona ilişkin çözüm önerileri, sendikalaşmaya ilişkin çözüm önerileri, barınma ve sosyal tesislere ilişkin çözüm önerileri, eğitime ilişkin çözüm önerileri, itfaiye ve sağlığa ilişkin çözüm önerilerini sıraladı.