Online video reklamları TV'nin pastasına göz dikti

Online video reklamcılığının hacmi bu yıl 8 milyar dolara ulaşacak. Uzmanlara göre güçlü video reklam mecrası olan televizyon 1 milyar dolar tutarında reklamı online reklam mecraları olan akıllı telefon ve tabletlere kaptırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI / DIŞ HABERLER

İnternet ve akıllı telefonlarla günlük yaşamın vazgeçilmesi haline gelen Youtube, Facebook, Twitter, Snapchat, Vine ve Periscope gibi uygulamalar reklam sektörünü değişmeye zorluyor. Uzmanlara göre televizyon izleyicisinin ilgisi önümüzdeki yıllarda düşüşe geçecek ve video formatındaki reklamların en güçlü mecrası akıllı telefon ve tabletler olacak. Uzmanlara göre 8 milyar dolara ulaşacağı öngörülen online video reklamcılığı geleneksel televizyon reklamcılığının pastasından yemeye başladı. Reklamcılık sektöründe araştırmalar yapan Standard Media Index'in verilerine göre Ekim 2014-Haziran 2015 döneminde online video reklamcılığı, reklam verenlerin televizyon reklamlarına ayırdığı bütçeden 1 milyar dolar pay aldı.
 
Pastada aslan payı Youtube ve Facebook'un
 
Nomura'nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre Facebook reklam gelirleri 2017'de 3.8 milyar dolara ulaşacak. Şirketin tahminlerine göre yeni reklam kaynaklarıyla sosyal medya devinin hisseleri 90 dolardan 96 dolara yükselecek. Google'a ait Youtube'da ise üç yıl içinde reklam gelirleri iki katının üzerine çıkacak. 2014'te 4.1 milyar dolar gelir elde eden Youtuba'un 2017'de gelirleri 8.5 milyar dolara ulaşacak. Pastanın devamlı büyüdüğü online video reklamcılığında uzmanların değindiği en önemli nokta ise özellikle televizyon başta olmak üzere reklam bütçelerinde pazara ciddi bir kayma olacak. Nomura analisti DiClemente "Bizim görüşümüze göre Facebook ve Youtube online video pazarının en büyük iki oyuncusu olmaya devam edece. Facebook ve Youtube'un online videodaki toplam payı ise bugünkü yüzde
 
34'ten yüzde 36'ya yükselecek" diye konuştu.
 
Nomura verilerine göre Facebook'taki bir video reklamın CPM'i yani 1000 gösterim başına maliyeti 22 ila 28 dolarken, Youtube'da ise ortalama CPM 15 ila 20 dolar. Bu farkın sebebi ise Facebook'ta kullanıcı verilerinin reklam verene hedef kitleye ulaşma konusunda yardımcı olması. Öte yandan DiClemente Youtube'ta ise kullanıcıların siteye özellikle video izlemek için gelmeleri sebebiyle reklamların tamamının izlenme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.
 
TV izleyicilerinin sayısı 2016’da ilk kez düşecek
 
Başka bir araştırma şirketi ZenithOptimedia’ya göre düzenli olarak geleneksel TV izleyen insanların toplam sayısı bu yıl zirveyi görecek ve 2016’da ilk kez düşüşe geçmeye başlayacak. Bu izleyicilerin sayısının 2015’te %3,1 artaması beklenirken, 2016’da %1,9’luk; 2017’de ise %0,9’luk bir düşüş görülebilir. Şirket tarafından Haziran ayında yayınlanan Media Consumption Forecast raporunda da TV izlemeye ayrılan sürenin son birkaç yıldır yavaş bir düşüş görüldüğü belirtilmişti. Bu kez öngörülen ise bu düşüşün izleyicilerin sayısında da görülmeye başlanacağı yönünde.
 
Mobil mecralar online videonun lideri olacak
 
Cisco'nın yapmış olduğu bir araştırma ise 2019 yılına gelindiğinde video içeriklerin dünyanın toplam internet trafiğinin yüzde 80'ini oluşturacağını öngörüyor. Ayrıca araştırma internete bağlı aygıtların sayısının 2019'da dünya nüfusunun üç katına ulaşacağını belirtiyor. Mobil video reklamcılık sektörünün küresel liderlerinden Vdopia'nın Vdopia Mobile Insights raporuna göre, şirketin mobil video platformu Chocolate'da 2015'ilk ilk çeyreğinde mobil reklam harcamalarında bir yıl öncesine göre yüzde 172 artış yaşandı ve mobil reklam harcamaları 2014'ten 2015'e yüzde 79 arttı. Ayrıca ZenithOptimedia da araştırmasında önümüzdeki yıl mobilin online video tüketiminde ana platform olacağını öngörüyor. 2012’de dünya genelinde mobil cihazlarda online video izlenerek harcanan zamanın oranı %22,9 olarak belirlenmişti. 2014’te ise bu oran %40,1’e çıkmıştı. ZenithOptimedia ve grubun küresel markalı içerik network’ü NewCast’in hazırladıkları Online Video Forecast raporuna göre bu oranın 2016’da %52,7; 2017’de ise %58,1’e yükselmesi beklentiler dahilinde.
 
Görüntü kalitesinin artması değişimin önemli sebeplerinden
 
2013’ten bu yana Fransa ve Rusya’daki; 2014’ten beri İngiltere ve Amerika’da TV izleyicilerinin sayısında bir düşüş görülüyorken bu yıl itibarıyla Çin de bu düşüşe dahil olacak. Bu düşüş, YouTube gibi kısa formlu ve Netflix gibi uzun formlu platformlardan içeriğe ulaşılabilirliğin kalitesinin ve niceliğinin artmasıyla eş zamanlı bir şekilde gerçekleşiyor. ZenithOptimedia’ya göre, düzenli online video izleyicilerinin sayısı 2015’te %5,8; 2016’da %5,1; 2017’de ise %5,3 artacak.
 
Türkiye mobili en çok seven ülkeler arasında
 
IAB araştırma şirketi tarafından yapılan başka bir araştırma ise kullanıcıların yüzde 35'inin akıllı telefonlarında geçtiğimiz yıla göre daha fazla video içeriği izlediğini gösteriyor. Bu kullanıcıların üçte birinden fazlasının ise günde en az bir kez beş dakika veya daha uzun bir video içeriğini izlediği belirtiliyor. Adobe'un yapmış olduğu bir araştırma ise Apple'ın ürünlerinin en fazla mobil video içeriği izlenen akıllı telefon ve tablet olduğunu söylüyor. IAB'in 24 ülkede yaptığı araştırmada Çin, Türkiye, Finlandiya, Singapur ve Rusya'daki kullanıcıların ise küçük ekranlarda uzun formattaki videoları izlemeye daha yatkın olduğu ortaya çıktı.
 
Apple TV bile mobil karşısında kan kaybediyor
 
Araştırmaya göre tüm bu gelişmelerin reklamverenler için çok önemli sonuçları var. Öncelikle Adobe verilerine göre kullanıcılar gözünü çok hızlı bir şekilde televizyon ve bilgisayarlardan akıllı telefon ve tabletlere çeviriyor. Apple TV'nin çok başarılı olmadığını belirten araştırma TV Everywhere adlı Mac televizyon uygulamasının toplam pazardaki payının dördgeçtiğimiz yılın son çeyreğin yüzde 8'ken, 2015'in ilk çeyreğinde yüzde 3'e düştüğü belirtiliyor. Öte yandan PC'lerin de pastadaki payı kaybettiği, aynı dönem içinde bu aygıtların video reklamlarındaki payının yüzde 12'den yüzde 7'ye düştüğü belirtiliyor.

Youtube reklam gelirlerini 'starlarla' paylaşarak artırıyor
 
Reklam gelirleriniden elde edilen geliri milyonlarca takipçisi olan kullanıcılarıyla paylaşan Youtube'ta 'yıldızlar'ın sayısı hızla artıyor. Youtube'un ardından Facebook'ta benzer bir uygulamaya geçeceğini ve reklam gelirini, geliri artıran kullanıcılarla paylaşacağını açıkladı. Uzmanlar kendi kanalını yöneten kişilerin takipçi sayılarının hızla arttığını ve bu kişilerin platformların reklam gelirlerini artırdıklarını belirtiyor. Yeni nesil medyanın yıldızlarının geçtiğimiz ay bir araya geldiği Los Angeles VidCon conferansında Google'a ait video paylaşım sitesi Youtube etkinliğin en büyük sponsoruydu. VidCon'da katılımcıların Youtuba'da takip ettikleri kişilerle buluşmak için ciddi emek sarfettiği belirtilen habere göre, Vlogbrothers, Pewdiepie, Bethany Mota, Smosh gibi farklı alanlarda videolar çekip Youtuba yükleyen 'online yıldızlar' milyonların üzerinde takipçi sayılarıyla bu pastayı en fazla büyüten etkenler. Financial Times'da yer alan bir analizde Youtube kanal yöneticilerinin televizyondan çok daha yakın bir bağlılık kurabildiği ve televizyonun ciddi tehdit altında olduğu belirtiliyor.
 
NBA'in LeBron James videosu 770 bin kez görüntülendi
 
Tüm dünyanın yakından takip ettiği NBA basketbol ligi de video içeriği sosyal platformlarda aktif bir şekilde kullanan markalardan. Facebook, Vine ve Youtube'dan sonra Instagram Video'nun markanın 4. büyük video platformu olduğu ve toplam Instagram videolarının  36 milyon kez görüntülendiği belirtiliyor. Hayranlarına sahne arkası klipler, sahadaki basket sayılarının tekrar oynatılması, en iyi maçlardan en iyi sahneler gibi video içerikleri üreten NBA'in sadece Instagram'da 9.3 milyon takipçisi var. Geçtiğimiz ayın en popüler videosu ise 770 bin görüntülenme ve 256 bin yorum/beğenme ile LeBron James'in oturduğu yerden rahat bir şekilde atmış olduğu basketi oldu.
 
Sektördeki rekabet hayli kızışacak
 
1.5 milyon kullanıcılı ve dakikada 75 ila 100 saatlik video yüklenen Facebook gibi platformların da pastanan pay almaya başlamasıyla online video reklam pastasının lideri Youtube'un işi zorlaşıyor olacak. Almanya'nın ProSiebenSat1 kanalına ait olan online video ağı Studio 71'in CEO'su Sebastian Weil "Gelecekte Youtube piyasayı bugünkü kadar domine edemeyecek" diye konuştu. Disney gibi geleneksel medya tarafından desteklenen gruplar, online video yayıncılığındaki Amazon ve Netflix gibi devlerle birlikte sektördeki rekabetin hayli kızışacağı belirtiliyor. Vine adlı video uygulamasının sahibi Twitter, Periscope, Instagram ve Snapchat uygulamalarının da video alanında yatırım yaptığı vurgulanıyor.
 
Facebook tek günde 1 milyar kullanıcıyı aştı
 
Sosyal paylaşım sitesi Facebook kullanıcı rakamlarıyla ilgili yeni bir rekor kırdı. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg siteyi ilk kez, tek bir günde bir milyardan fazla kişinin kullandığını açıkladı. Mark Zuckerberg bu rekorun Pazartesi günü kırıldığını söyledi. Zuckerberg, Pazartesi günü dünyadaki her yedi kişiden birinin arkadaşları ve ailesiyle iletişim için Facebook'u kullandığını söyledi. Facebook bir milyarıncı kullanıcısını 2012 Kasım ayında kazanmıştı.
 
2004'te kurulmuştu
 
Facebook 2004'te, o dönem Harvard Üniversitesi öğrencisi olan Zuckerberg tarafından kurulmuştu. Zuckerberg yeni rekorun ardından Facebook'un büyümeye devam edeceğini söyledi. Facebook Temmuz ayında, dünyadaki internet kullanıcıların yarısından fazlasının en az bir kez siteyi ziyaret ettiğini iddia etmişti.