Oran'dan Erdoğan'a teşvik mektubu
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup göndererek, 5084 sayılı Kanun kapsamındaki istihdam teşvikleri ve genel olarak geri kalmış bölgelerin kalkınması ile teröre kaynaklık eden sosyoekonomik koşulların düzeltilmesine yönelik önerilerde bulunduğu bildirildi.
CHP Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada, Oran'ın, sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi düşük illere önemli istihdam teşvikleri getiren ancak 31 Aralık 2012'de süresi sona eren 5084 sayılı Kanun'un süresinin uzatılması için daha önce yasa teklifi verdiği anımsatıldı.
Oran'ın bu teşviklerin devamı için yeni düzenlemeye gidileceğini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazdığı belirtilen açıklamada, "yapıcı muhalefet" anlayışıyla Başbakan Erdoğan'a yatırım ve istihdam artışı için büyük önem taşıyan teşviklerin niteliğine ilişkin önerilerde bulunduğu ifade edildi.
Oran'ın, 5084 sayılı Kanun kapsamındaki istihdam teşvikleri ve genel olarak geri kalmış bölgelerin kalkınması ile teröre kaynaklık eden sosyoekonomik koşulların düzeltilmesine yönelik dile getirdiği önerileri içeren mektubunda, şu ifadelere yer verdi:
"Sizin de bildiğiniz gibi teşvik uygulamasından yararlanan illerdeki ticaret ve sanayi odalarının 5084 sayılı Kanun'un süresinin bir müddet daha uzatılması talepleri de gündemde yer almaktadır. Bu konuda daha önce verdiğimiz kanun teklifi ile yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, üreticiye destek olunması, sosyal devlet ilkesi çerçevesinde istihdam ve üretimi destekleyen uygulamaların devam ettirilmesini hedeflemiştik. Şimdi istihdam teşviklerinin devamına yönelik düzenlemeye gideceğiniz yönündeki açıklamanızı memnuniyetle karşılıyoruz. CHP olarak ülkemizin kalkınması, yatırımların ve istihdamın artması, göç ve birçok demografik soruna yol açan bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi sonucunu doğuracak her türlü karar ve uygulamayı herhangi bir siyasi hesap yapmaksızın destekliyoruz."
Oran, mektubunda 5084 sayılı Kanun kapsamındaki illerde, kümelenme ile havzalar oluşturarak birbirini besleyen ve birbirinden beslenen bir kalkınma modeline geçilmesi gerektiği ayrıca il bazında istihdam odaklı ve ihracat hedefli, sektörel kümelenme ile bölgesel kalkınma modelinin de hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Mektubunda, istihdamı daha çok teşvik etmek için, 100, 250, 500, bin ve üzeri sayıda istihdama göre kademeli biçimde istihdam vergisi ve SSK primi indirimine gidilmesi önerisinde de bulunan Oran, şunları kaydetti:
"Gelin hep birlikte el ele verelim, GAP'ı cazibe ve yatırım merkezine dönüştürelim; yenilenebilir enerji, turizm, kültür, organik tekstil, organik tarım ve gıda merkezi yapalım. Sosyal devlet hizmetlerinde geri kalmış bu bölgeye pozitif ayrımcılık uygulayalım. Sürdürülebilir kalkınma ve zenginlik için bu bölgelerde özel kümelenme modelini yaşama geçirelim. Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplayalım, Türkiye'nin sorunlarına ortak akılla çözüm bulalım. Her Organize Sanayi Bölgesi'nde bir meslek lisesi kuralım, GAP için özel yatırıma yönelik ayrı bir teşvik düzenlemesini de hayata geçirelim."