Ordu, fındık ödemeleri ile canlanır
Ayhan KAYMAZ / Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
Ülke ekonomisindeki kötü gidişat, Ordu'yu da olumsuz yönde etkiliyor. Ordu halkı fındıktan para kazanabilseydi kriz bu kadar büyük ölçekte hissedilmeyecek, piyasalar bu kadar daralmayacaktı. Daralma nedeniyle esnaflarımız iş yapamaz hale geldi. Firmalarımız vergi ve prim ödemelerini yapmakta zorluk çekiyor. Esnafımızın yüzde 80'inden fazlasının şu an bankalara kredi borcu var. Resmi rakamlara baktığımızda çek, senet protestolarında da büyük bir yükselme var. Esnaf ve işadamları borçlarını, çeklerini ve senetlerini ödemek için zorunlu olarak kredi çekmek, borcu borçla ödemek zorunda kalıyor. Ürettiğini satamaz hale gelen işyerlerinde işten çıkarmalar da ön plana çıktı. Bölgemizde Toprak Mahsülleri Ofisi ve FİSKOBİRLİK tarafından fındık üreticileri ve diğer üreticilerin alacakları bir an önce ödenmelidir. Geçmişe yönelik bütün ödemeler de üreticilere ödenmelidir. Üreticiye destekleme primleri ve tüm ödemeler ödenirse, bu para doğrudan piyasaya girer.
Bu süreçte siyasiler ve ekonomi yönetimi öncelikli olarak krizin sağlıklı bir analizini yapmalı, oy kaygısıyla hareket etmeden kararlı ve sonuç alıcı önlemleri almalıdır. İç çekişmelerden uzak bir siyaset anlayışı ve özellikle sosyal mutabakat ile topluma moral verecek, özgüvenin güçlendirilmesini sağlayacak adımları atılmalı. Krizin esiri olmadan onu akıllıca yönetmesini bilmeliyiz.
Kayıt dışı ekonominin en önemli sebebi yüksek vergilerdir. Vergi yükünü hafifletecek mekanizmaların devreye sokulması gerekli. Krizde vergi oranlarında yapılacak indirimler çok önemli olacak ve piyasalara canlılık getirecektir. Piyasa durgunluktan çıkamıyor ise, devlet harcamalarını artırarak durgunluğu sona erdirmek, üretimi harekete geçirmek zorunda. İç piyasa canlanmadan bu krizi atlatmak mümkün değil. İnsanlarımızın iç piyasada yaklaşık iki ay önce tüketimi sınırlandırdığını görüyoruz.
Ekonominin ve iç piyasanın canlanması için halkın gelir düzeyinin de yükseltilmesi gerekir. Kamu çalışanlarının, emeklilerin, işçilerin, dar ve sabit gelirlilerinin maaşlarına zam yapılarak piyasaların canlanması sağlanmalı. Çünkü toplumun her kesimi birbirine bağlı. Kazanamayan, para harcayamaz. Paranın harcanmadığı bir piyasada da üretim ve istihdam yaratılamaz.
Hükümet, reel sektöre gerçek anlamda destek olacak paketleri açıklamalıdır. Kriz ortamında reel sektörü ayakta tutacak açılımları yapmalıyız. Firmalarımız, teşvik sisteminin sağlamış olduğu indirimler sayesinde ayakta durmayı başarabilmekte. Bu anlamda teşvik sisteminin uzatılması çok yerinde bir karar oldu. İmalatçı KOBİ'lere yönelik çıkarılan Cansuyu kredi destek paketi, hizmet sektörü ve ticaret yapan tüm esnaflarımız için de çıkarılmalı. Ne pahasına olursa olsun üretimin durmaması, iç piyasanın canlanması, şirketlerin ayakta kalabilmesi için yoğun çaba göstermeliyiz.