Ordu'da fındık 'çocuksuz' toplanıyor

Hayata Destek, Ordu, Uzunisa kampında kurduğu yaz kampıyla mevsimlik işçi ailelerin çocuklarını fındık bahçelerinden uzak tutarak eğitici aktivitelerle destekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Hayata Destek, Ordu Valiliği'nin işbirliğiyle, Ordu ilinde çocukların fındık bahçelerinden uzak tutulmasını hedefleyen  bir projeye başladı.
 
Proje kapsamında, Ordu'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen fındık işçisi ailelerin çocuklarının faydalanacağı bir yaz kampı kurularak eğitici faaliyetlerin yanı sıra, çocukların fındık bahçelerinden uzak tutulması konusunda farkındalık yaratma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda, Çocuk Eli Değmeden projesi, işçi ailelerin çocukları ile bölgedeki çocuk ve gençleri bir araya getirerek kültürlerarası diyaloğu arttırmayı amaçlayan çalışmalar gerçekleştirilmeyi hedefliyor.

cocukelidegmeden2.jpg
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2006 tarihli Çocuk İşgücü Araştırmasına göre, 6–17 yaş grubunda bulunan 16 milyon 264 bin çocuktan yüzde 5,9'u ekonomik bir işte çalışmakta, bir başka ifadeyle istihdam edilmektedir (958 bin kişi). Türkiye genelinde 6–17 yaş grubunda istihdam edilen çocukların yüzde 47,7'si kentlerde, yüzde 52,3'ü kırsalda yaşamaktadır. İstihdam edilen çocukların yüzde 66'sını erkek, yüzde 34'ünü kız çocukları oluşturmaktadır.
 
Sadece Ordu Merkez'e, her yıl, mevsimlik fındık işçisi olarak çalışan aileleri ile birlikte 0-7 yaş arası 515, 8-16 yaş arası 500 çocuk gelmektedir.
 
Mevsimlik işçilerin Ordu'da konakladıkları kamplardan biri olan Uzunisa kampında yer alan  toplum merkezinde Hayata Destek tarafından gerçekleştirilen yaz kampı ile 6-16 yaş grubunda ki 360 çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
 
Çocuklara, yaz kampı kapsamında eğitici, sosyal, kültürel, spor aktiviteleri ve temel yaşam becerileri eğitimleri formel olmayan eğitim teknikleriyle aktarılıyor.
 
Çocuk Eli Değmeden projesi kapsamında gerçekleştirilen aktivitelerin fındık toplama sezonu boyunca devam etmesi bekleniyor.