Ordu'nun kalkınma için kaybedecek zamanı yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ayhan KAYMAZ / Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Ekonomisi gelişmiş iki büyük şehrin arasında yer alan Ordu, bu illerle aynı coğrafi konuma sahip olmasına rağmen daha az gelişmiş ve yatırımlardan daha az pay almış görünüyor. İlimiz, çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerleyerek, gelişmesini sürdürerek kalkınarak yolunda gerçek yerini bir an önce bulmak zorunda.

Türkiye'de sosyo-ekonomik gelişmişlik derecesinde 62'nci sırada yer alan Ordu'nun diğer gelişmiş illerle arasındaki farkı kapatabilmesi için topyekün bir kalkınma modelini izlemesi gerekiyor. İlimize yapılacak olan devlet yatırımları ayrı ayrı bakanlıklara bağlı gibi görünüyor. OR-Gİ Havaalanı, liman ve karayolu bağlantıları ile ilgili yatırımlar Ulaştırma Bakanlığı'nın yetki alanına, tıp fakültesi projesi  Sağlık Bakanlığı'na, turizm ile ilgili yapılacak olan devlet yatırımları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın alanına girmekte. Dolayısıyla her bakanlığın yatırım bütçeleri birbirinden farklı.  Öncelik sıralamasına göre yatırımların sırayla yapılması gerektiği anlayışını doğru bulmuyorum. Aynı zaman diliminde bu tür devlet yatırımları aynı anda gerçekleşmesi de mümkün. Öncelik verilecek herhangi bir yatırım, diğer yatırımların hayata geçirilmesini etkilemez. Örneğin OR-Gİ Havaalanı'nı Ordu'ya kazandırırken, sağlık alanında tıp fakültesini hayata geçirebilir, eğitim alanında yeni yatırımlar yapabilir ve turizm alanındaki yatırımlarla da Ordu bir  turizm kentine dönüştürülebilir.

Yatırım bütçeleri itibariyle farklı bakanlıkların sorumluluğuna giren devlet yatırımlarında, bir projeye ağırlık vererek diğer devlet yatırımlarını arka plana atmak doğru değildir. Örneğin Ordu Belediyesi tek bir bütçeden oluştuğu için yapacağı yatırımları öncelik sırasına göre değerlendirebilir. Ama devlet yatırımlarında öncelik sıralaması olmaz. Bu geri kalmışlık sürecinde tüm devlet yatırımları, ilimiz açısından büyük önem taşıyor. Tüm bu dile getirdiğimiz kamu yatırımlarına ihtiyacımız var. Her devlet yatırımı kendi sektörü açısından çok önemli.

Bu süreçte mevcut karayolları bağlantılarımızla ilgili çalışmalara hız verilmelidir. En büyük eksikliğimiz OR-Gİ Havaalanı'dır. OR-Gİ Havaalanı projesini bir an önce hayata geçirmeliyiz. Ordu Üniversitesi'ne iyi bir tıp fakültesini kazandırmak için hepimiz destek vermeliyiz. Ordu'yu turizm kenti yapabilmemiz için gereken yatırımları Ordu'ya kazandırmalıyız.

Bu çerçevede ilimizde sürdürülebilir ve topyekün bir kalkınmayı sağlamak, istihdam ve üretimi artırmak, sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlamak ve kaynaklarımızı verimli bir şekilde değerlendirmek amacıyla devlet yatırımlarını Ordu'ya kazandırmalıyız. Güvenliğimiz açısından asayiş konusunun aslında en büyük devlet yatırımı gerektiren konulardan birisi olduğunu da umnutmadan tabii ki.