Ortadoğulular Türkiye'de hazırgiyim şirketi kuruyor

İstanbul'da son 15 günde toplam 1.6 milyon TL başlangıç sermayeli 5 ayrı şirketi kuran Ortadoğulu yatırımcılar, ünlü markaların Türkiye'deki franchising fırsatlarını da kovalıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Türk hazırgiyim sektörüne son dönemde Ortadoğu'dan yatırımlarda dikkat çekici bir  artış yaşanıyor. İTO kayıtlarına göre ağustos ayının sadece ilk 15 gününde kurulan hazırgiyim şirketlerinin yaklaşık üçte birinin ortağı Ortadoğulu yatırımcılar oldu. Ortadoğuluların sektöre ilgisi yaz aylarının başından beri sürüyor. Ancak son 15 günde hareketliliğin iyice arttığı gözleniyor.

Ortadoğu'nun en hızlı büyüyen perakendecisi geldi

Ortadoğu bölgesinin en hızlı büyüyen perakende grubu olarak gösterilen Azadea da Türkiye'de hazırgiyim sektörüne geldi. 

Her türlü ekipman, malzeme, kıyafet, giysi, iç çamaşırı ve aksesuara ilişkin ticari mümessillik bayilik alım satımı için kurulan şirketin adı Traders Fashion. Birçok ünlü markanın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki franchising haklarını elinde bulunduran Azadea'nın merkezi Lübnan'da bulunuyor. Şirketin Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Katar gibi 11 ülkede 350 mağazası var. Ortadoğuluların son 15 günde kurduğu şirketler listesinde yer alan diğer bir şirket olan Lee Mond Tekstil, 300 bin TL sermaye ile 26 Temmuz'da sözleşme tescil yaptırdı.

Firmanın iş konusu yün, pamuk, ipek, suni ve sentetik elyaf ve benzeri maddelerden mamul tekstil ürünlerinin alımı, satımı, imalat, ithalat ve ihracatını yapmak olarak belirtiliyor. Lee Mond'un iki ortağı var: Abdülbaki Efe ve M. Emhemed Abd. Mohamed. M. Emhemed Abd. Mohamed'in sermayedeki payı 147 bin TL.

Ana sözleşme tarihi 4 Ağustos olan Katakit Tekstil de son günlerde Ortadoğulu ortaklar tarafından kurulan şirketlerden biri. 100 bin TL sermayeli şirketin ana iş kolu çocuk giyimi olarak belirlenmiş. Şirketin ana ortağı 95 bin TL ile Mustafa Chames Eddin olarak görülüyor. 5 bin TL sermaye ise Moutaz Waled Moh'd Boubess'e ait. Yine 4 Ağustos'ta sözleşme imzalayan iki Ortadoğulu yatırımcının kurduğu şirket de yine tekstil sektöründe faaliyet gösterecek. Unique Tekstil'in sermayesi 100 bin TL. Ortakları ise Hossein Hassan Borojerdy ve Sadeh Hassan Borujerdi olarak kaydedilmiş.

500 bin TL sermayeyle iki İranlı hazırgiyime geldi

Ana sözleşme tarihi yine 4 Ağustos olan Ramtin Tekstil'in ortakları da Ortadoğulu iki yatırımcı. Şirketin sermayesi 500 bin TL olarak belirlenmiş. Ana sermayedar 450 bin TL ile Behzad A. Khalkhali isimli İranlı yatırımcı. 50 bin TL'lik sermaye ise Siavash Mohajerani tarafından konulmuş. Yine aynı gün sözleşme imzalayıp İTO'ya kaydını yaptırmış bir diğer hazır giyim şirketi Ariya International Tekstil.

Ariya International Tekstil'in 100 bin TL sermayesini dört Ortadoğulu paylaşıyor: Ali Reza Atabakhsh Kashi, Hamidreza Asghari, Hatef Monsef Morani, Mohammad Atabakhskashi. Azora Tekstil ise 12 Ağustos'ta sözleşme tescili yaptırmış. Şirketin 500 bin TL'lik sermayesi iki Ortadoğulu yatırımcıdan geliyor: Abdulkader Ahmad ve Khaled Ahmad.

Bu konularda ilginizi çekebilir