Ortak Akıl Hareket mitingi yarın Bursa'da yapılacak

Üçüncüsü gerçekleştirilecek mitingin amacının, "yeni bir anayasa talebini canlı ve diri tutmak" olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - "Ortak Akıl Hareketi"nin "Demokrasiye Saygı ve Yeni Anayasa" adı verilen mitinglerinin üçüncüsünü yarın Bursa'da yapacağı bildirildi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile düzenlediği basın toplantısında, sivil toplum kuruluşu, gazeteci, yazar ve akademisyenlerce oluşturulan "Ortak Akıl Hareketi"nin amacının, "yeni bir anayasa talebini canlı ve diri tutmak" olduğunu bildirdi.

Malatya ve Samsun'da gerçekleştirilen "Demokrasiye Saygı ve Yeni anayasa" mitinglerinin üçüncüsünün Bursa'da yapılacağını ifade eden Uslu, Atatürk'ün "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" sözünün, parlamentonun duvarında dekoratif bir söz olmaktan çıkarılarak, işlevselliğe kavuşturulması gerektiğini belirtti. Uslu, demokrasilerde son sözü halkın söylediği gerçeğinin Türkiye'de kabul görmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Halk bildiğini, inandığını, gördüğünü, tercihlerini kimseye beğendirmek zorunda olmamalıdır, diyoruz. O nedenle büyük Atatürk'ün 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözünü kendimize rehber edindik ve bunu sloganlaştırarak 'Kayıt da yok şart da yok, egemenlik milletindir' diye yollara düştük. Türkiye bugüne kadar çok sıkıntılı süreçler yaşamıştır. Halk, bu süreçleri sadece tribünlerden izlemek zorunda kalmıştır. Oysa halk artık aklın ve vicdanın kabul etmediği konularda, görüşlerini ya da tepkilerini ortaya koymak için sokağa çıkmaktadır. Bu mitingler sokağın haysiyetidir, sokaktaki insanın sesidir. Bu mitingler toplumun vicdanının sesidir. Amacımız bütün kurumları ve kişileri Anayasa'ya, hukuka bağlılık konusunda uyarmak, herkesin Anayasasal sınırlarla belirlenen bir diğerinin yetki alanına, özellikle siyasetin etki ve yetki alanına müdahale etmesine karşı bir görüş belirtmektir."

"Demokrasiye sahip çıkmak bizim birincil görevimiz"

Türkiye'de son zamanlarda çok ciddi olayların yaşandığını savunan Uslu, "Biz sendikalar olarak varlığımızı demokrasiye borçluyuz. O nedenle demokrasiye sahip çıkmak bizim birincil görevimizdir. Yaşadığımız süreçte Türkiye'nin demokrasi dışı bir kulvara çekilmek istenmesine karşı itirazımız vardır. Yaşadığımız sorunların biricik ve yegane kaynağı mevcut Anayasa'dır. Anayasa siyasetteki kilitlenmelerin çözümünü gösteren bir yol haritası olmaktan çıkmış, bizatihi çözümsüzlüğün kaynağı haline gelmiştir. Bu nedenle sivil, demokratik, çoğulcu, katılımcı bir anayasanın gerekliliğini haykırmak için buradayız" diye konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu da, Türkiye'nin önündeki en önemli sorunun demokratikleşememe sorunu olduğunu savunarak, "Ortak Akıl Hareketi"nin amacının da Türkiye'nin demokratikleşmesi olduğunu söyledi.